Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę

Zupa migdałowa to kresowe danie wigilijne, które obok barszczu i zupy grzybowej pojawiało się dawniej na wielu stołach. Bazą zupy migdałowej jest mleko.
/ 08.12.2020 15:14
DRUKUJ PRZEPIS
Zupa migdałowa - przepis na wigilijną zupę fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 l mleka,
  • 250 g całych migdałów,
  • 100 g ryżu,
  • 1 garść rodzynek,
  • 5 łyżek cukru,
  • szczypta cynamonu.
Przygotowanie:

Zupa migdałowa to kresowy przysmak wigilijny, który dziś niezwykle rzadko gości na stołach. Zdecydowanie popularniejsze pozostają barszcz wigilijny z uszkami i zupa grzybowa.

Oprócz klasyki, warto spróbować tej mlecznej zupy na słodko. Jej specyficzny smak nie każdemu przypadnie do gustu, jednak z pewnością okaże się, że znajdzie swoich amatorów.

Zupa migdałowa smakuje wyjątkowo i od zawsze uważana była za potrawę wykwintną. Wszystko przez cenę migdałów, która zwykle jest wysoka.

Zupa migdałowa krok po kroku:

  1. Migdały sparz wrzątkiem, a następnie obierz.
  2. Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem cynamonu.
  3. Migdały posiekaj i utrzyj z cukrem oraz kilkoma łyżkami mleka. 
  4. Masę migdałową zalej resztą mleka i gotuj przez około 15 minut.
  5. Zupę przecedź, migdały w całości wyrzuć lub pozostaw kilka łyżek w mleku.
  6. Do gorącej zupy dodaj ryż i rodzynki.

Zupa migdałowa może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. 

Zobacz więcej przepisów na Wigilię:
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Śledzie na Wigilię - 17 przepisów
Wyszukane potrawy wigilijne - 10 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS