Składniki:
- 1,5 l mleka,
- 250 g całych migdałów,
- 100 g ryżu,
- 1 garść rodzynek,
- 5 łyżek cukru,
- szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Zupa migdałowa to kresowy przysmak wigilijny, który dziś niezwykle rzadko gości na stołach. Zdecydowanie popularniejsze pozostają barszcz wigilijny z uszkami i zupa grzybowa.
Oprócz klasyki, warto spróbować tej mlecznej zupy na słodko. Jej specyficzny smak nie każdemu przypadnie do gustu, jednak z pewnością okaże się, że znajdzie swoich amatorów.
Zupa migdałowa smakuje wyjątkowo i od zawsze uważana była za potrawę wykwintną. Wszystko przez cenę migdałów, która zwykle jest wysoka.
Zupa migdałowa krok po kroku:
- Migdały sparz wrzątkiem, a następnie obierz.
- Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem cynamonu.
- Migdały posiekaj i utrzyj z cukrem oraz kilkoma łyżkami mleka.
- Masę migdałową zalej resztą mleka i gotuj przez około 15 minut.
- Zupę przecedź, migdały w całości wyrzuć lub pozostaw kilka łyżek w mleku.
- Do gorącej zupy dodaj ryż i rodzynki.
Zupa migdałowa może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło.
Zobacz więcej przepisów na Wigilię:
Zupa z suszonych śliwek - przepis na Wigilię
Śledzie na Wigilię - 17 przepisów
Wyszukane potrawy wigilijne - 10 przepisów