Najzdrowsze orzechy - autorski ranking TOP 5 orzechów o najwyższej zawartości mikroelementów

najzdrowsze orzechy fot. Adobe Stock, Milan
Najzdrowsze orzechy to według naszego rankingu orzechy włoskie. W TOP 5 najzdrowszych orzechów znajdują się też orzechy brazylijskie, nerkowce, orzeszki pinii i migdały. Orzechy są uznawane za tak zdrowe, bo charakteryzują się wysoką zawartością kwasów omega 3, żelaza, magnezu i innych mikroelementów. Najlepiej jeść orzechy surowe i świeże. Niezdrowe są te smażone, solone i panierowane.
/ 15.02.2022 13:30
najzdrowsze orzechy fot. Adobe Stock, Milan

Najzdrowsze orzechy wybrałyśmy dzięki zastosowaniu rankingu i punktacji. Uwzględniłyśmy zawartość najważniejszych mikroelementów w różnych rodzajach orzechów. Wszystkie orzechy są ogólnie bardzo zdrowe i polecane do spożycia większości osób. Najzdrowsze są przede wszystkim orzechy świeże, niesolone i niepoddane prażeniu. Ich gatunek to sprawa drugorzędna, ale mimo wszystko podjęłyśmy się stworzenia rankingu TOP 5 orzechów.

Spis treści:

  1. Które orzechy są najzdrowsze? Kryteria rankingu
  2. Najzdrowsze orzechy i ich wartości odżywcze - tabela
  3. Najzdrowsze rodzaje orzechów - ranking TOP 5
  4. Najgorsze orzechy dla twojego zdrowia
  5. Ile orzechów dziennie jeść?
  6. Jakie orzechy na redukcji?

Które orzechy są najzdrowsze? Kryteria rankingu

Orzechy są zdrowe z uwagi na to, że dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także są bogatym źródłem minerałów i niektórych witamin. 

Zdrowa dieta” to tak naprawdę dieta różnorodna. W twojej diecie potrzebny jest np. zarówno magnez, jak i selen, a także kwasy omega 3. Każdy z tych elementów znajdziesz w innych produktach spożywczych. Na przykład orzechy brazylijskie to nieocenione źródło selenu, najwięcej kwasów omega 3 mają orzechy włoskie, a migdały są bogactwem magnezu.

Sprawę wyboru najzdrowszych orzechów można więc uprościć: jedz mieszanki orzechów bez soli, na surowo, a najbardziej z nich skorzystasz. Różnorodność to najlepszy sposób na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Na potrzeby poniższego rankingu postanowiłyśmy stworzyć jednak kryteria wyboru najzdrowszych orzechów.

  • Porównamy zawartość ważnych mikroelementów w różnych typach orzechów.
  • Wyliczymy % dziennego zapotrzebowania (% referencyjnej wartości spożycia) jaki pokrywają dane orzechy.
  • Zsumujemy % zapotrzebowania pokryty przez różne typy orzechów dla wszystkich mikroelementów. W ten sposób różne typy orzechów otrzymają PUNKTY.
  • Za najzdrowsze orzechy uznamy te, które procentowo pokryją największy % zapotrzebowania na wybrane przez nas składniki pokarmowe, czyli otrzymają najwięcej punktów.

Dzięki tej strategii otrzymamy najbardziej miarodajną odpowiedź na pytanie: które orzechy są najzdrowsze.

Mikroelementy, które będą brane pod uwagę przy wyborze najzdrowszych orzechów i ich referencyjne wartości spożycia to:

  • kwasy omega 3 - 1,5 g,
  • magnez - 375 mg,
  • wapń - 800 mg,
  • żelazo - 14 mg,
  • cynk - 10 mg,
  • selen - 55 µg,
  • potas - 2000 mg,

Najzdrowsze orzechy i ich wartości odżywcze - tabela

Rodzaj orzechów/ Zawartość danego składnika w 100 g produktu Kwasy omega 3 Wapń Żelazo Magnez Potas Cynk Selen SUMA wartości referencyjnej (punkty)
Migdały 0,003 g 269 mg 3,71 mg 270 mg 733 mg 3,12 mg 4,1 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 0,2 34 26 72 37 31 7 207
Orzechy włoskie 9,08 g 98 mg 2,91 mg 158 mg 441 mg 3,09 mg 4,9 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 605 12 18 42 22 30 9 738
Orzechy laskowe 0,09 g 114 mg 4,7 mg 163 mg 680 mg 2,45 mg 2,4 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 6 14 34 43 34 25 4 160
Orzechy brazylijskie 0,05 g 160 mg 2,43 mg 376 mg 659 mg 4,06 mg 1920 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 3,3 20 17 100 33 41 349 563,3
Orzechy pekan 1 g 70 mg 2,53 mg 121 mg 410 mg 4,53 mg 3,8 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 67 9 18 32 20,5 45 6,9 198,4
Pistacje (bez soli) 0,25 g 105 mg 3,92 mg 121 mg 1020 mg 2,2 mg 7 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 17 13 28 32 51 22 13 176
Orzechy macadamia 0, 21 g 85 mg 3,69 mg 130 mg 368 mg 1,3 mg 3,6 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 14 11 26 35 18 13 6,5 123,5
Orzechy arachidowe 0,001 g 92 mg 4,58 mg 168 mg 705 mg 3,27 mg 7,2 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 0 11 32 45 35 32 13 168
Nerkowce 0,15 g 37 mg 6,68 mg 292 mg 660 mg 5,78 mg 19,9 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 10 5 47 78 33 58 36 267
Orzechy pinii 0,16 g 16 mg 5,53 mg 251 mg 597 mg 6,45 mg 0,7 µg  
% referencyjnej wartości spożycia 11 2 39 67 30 65 1 215

Najzdrowsze orzechy - ranking TOP 5

Według naszych obliczeń i przyporządkowanych punktów TOP 5 najzdrowszych orzechów to:

  1. Orzechy włoskie — dzięki ponadprzeciętnej zawartości kwasów omega 3.
  2. Orzechy brazylijskie — za niezwykle wysoką zawartość selenu.
  3. Nerkowce — dzięki wysokiej zawartości różnych minerałów, w tym głównie magnezu i żelaza.
  4. Orzechy pinii — dzięki sporej zawartości cynku i magnezu.
  5. Migdały — dzięki ogólnie wysokiej przydatności odżywczej i wysokiej zawartości różnych minerałów.

najzdrowsze orzechyfot. Orzechy włoskie - najzdrowsze orzechy, zwycięzca rankingu/ Adobe Stock, Ivan

Niżej w klasyfikacji znalazły się kolejno:

  • Orzechy pekan,
  • Pistacje,
  • Orzechy arachidowe,
  • Orzechy laskowe,
  • Orzechy macadamia.

Oczywiście przedstawiony ranking orzechów ma pewne wady i trzeba traktować go z przymrużeniem oka. Przyznawane punkty nie biorą np. pod uwagę, że zapotrzebowanie na niektóre mikroelementy (np. żelazo i kwasy omega 3) znacznie trudniej pokryć. Tym samym pokarmy, które są ich dobrym źródłem, tak naprawdę są znacznie cenniejsze, niż wynika z uproszczonej punktacji.

Najgorsze orzechy dla twojego zdrowia

Orzechy to jednak nie zawsze samo zdrowie. Orzechy szkodliwe dla zdrowia też istnieją i są niestety bardzo chętnie kupowane. Mowa o:

  • orzechach w panierce,
  • orzechach obficie solonych,
  • orzechach smażonych,
  • orzechach źle przechowywanych, zanieczyszczonych aflatoksynami.

Wszystkie te typy orzechów nie stanowią dla zdrowia większych korzyści, a mogą być wręcz szkodliwe. Mowa szczególnie o orzechach zanieczyszczonych mykotoksynami. Długotrwałe jedzenie pleśni może powodować nawet uszkodzenia wątroby.

Ile orzechów dziennie jeść?

Choć orzechy są zdrowe, nie powinno się przesadzać z ich dziennym spożyciem. Optymalna dzienna dawka orzechów to ok. 30 g. Tyle waży średnio mała garść orzechów.

Jeśli będziesz przejadać się orzechami, możesz odczuć zmiany w sylwetce. Orzechy są bowiem dość kaloryczne i zawierają całkiem sporo tłuszczu. Przejadanie się orzechami może też prowadzić do zaparć.

ile orzechów dzienniefot. Garść orzechów dziennie/ Adobe Stock, highwaystarz

Kiedy jeść orzechy?

Orzechy możesz jeść o dowolnej porze dnia. Staraj się nie jeść ich jednak bezpośrednio przed snem, orzechy są na tyle kaloryczne, że nie wpisują się w zasady dietetycznej kolacji.

Jakie orzechy na redukcji?

Choć orzechy są kaloryczne, mogą pojawiać się w diecie na redukcji. Pilnuj jednak wyznaczonej porcji. Stosuj się do trzech złotych rad jeśli jesz orzechy w diecie na odchudzanie:

  • Jeśli wiesz, że nie możesz powstrzymać się przed zjedzeniem całej paczki orzechów, nie traktuj ich jako przekąski. Włącz je raczej do posiłków.
  • Nie ma większego znaczenia, jakie orzechy wybierzesz na redukcji. Unikaj po prostu orzechów smażonych i tych w panierce.
  • Dobrym pomysłem na redukcji jest jedzenie orzechów w łupinach, które samemu należy wydobyć z twardej skorupy. Podczas rozłupywania orzechów też tracisz kalorie i jesz wolniej.

Źródła:

baza USDA.gov

Ros E, Mataix J. Fatty acid composition of nuts--implications for cardiovascular health. Br J Nutr. 2006 Nov;96 Suppl 2:S29-35. doi: 10.1017/bjn20061861. Erratum in: Br J Nutr. 2008 Feb;99(2):447-8. PMID: 17125530.

 

Redakcja poleca

REKLAMA