Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 croissanty (najlepiej wysuszone)
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 80 g mielonych migdałów
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 50 g migdałów w płatkach
- 1 jajko
Przygotowanie:
Sprawdź przepis Ani Starmach na croissanty z migdałami!
"Gdy chałka nie nadaję się już na kanapki, zamieniam ją w tosty francuskie. Gdy mam za dużo suchego chleba i bułek, zamieniam je w bułkę tartą.
A co zrobić, gdy na dnie waszego chlebaka znajdziecie nieświeże croissanty? Oto przepis doskonały, daje rogalikom drugie życie, na nowo są pulchne i chrupiące i przyznam szczerze, że w takiej wersji smakują mi jeszcze lepiej niż te świeże…" - mówi Ania Starmach.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
- Mielone migdały wymieszaj z miękkim masłem i cukrem.
- Wodę zagotuj z cukrem, poczekaj, aż cukier się rozpuści, i przelej całość na głęboki talerz.
- Croissanty zamocz w wodzie z cukrem, a następnie natnij je na trzech czwartych długości (tak aby utworzyła się kieszonka).
- Do każdego otworu włóż 1,5 łyżki masła migdałowego.
- Croissanty przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp migdałami w płatkach.
- Zapiekaj ok. 10 minut.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)