Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2–3 twarde gruszki
- migdały w płatkach lub słupkach do dekoracji
Przygotowanie:
- Kawałki masła, cukier, kakao i wodę wrzuć do rondelka. Mieszając, podgrzewaj do rozpuszczenia cukru. Potem gotuj 3 min na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy zdejmij ją z ognia i przestudź.
- Ucierając, wbijaj do niej kolejno żółtka. Masę wymieszaj z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Na końcu delikatnie połącz ją z pianą z białek.
- Gruszki umyj, obierz, usuń gniazdka nasienne, pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
- Ciasto przelej do blachy wyłożonej pergaminem. Piecz ok. 50 min w 180 st. C.
- Na koniec ciasto czekoladowe posyp migdałami.