Składniki:
- 5 jajek
- 5 dag płatków migdałowych
- łyżka kremówki
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Dodatki:
- 1 pomidor
- łyżka posiekanej bazylii
- łyżeczka oliwy
- sól
Przygotowanie:
- 4 jajka ugotuj na twardo (do wody dodaj soli, żeby nie popękały). Po ostudzeniu przekrój wzdłuż skorupek na połówki. Wyjmij żółtko i białko, ugnieć je widelcem lub posiekaj.
- Połowę płatków posiekaj i dodaj ze śmietaną oraz surowym jajkiem do posiekanych jajek. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką.
- Nadziej skorupki i panieruj w pozostałych płatkach. Smaż na maśle na złoty kolor.
- Pomidor sparz, zdejmij skórkę i posiekaj. Wymieszaj z bazylią, oliwą i szczyptą soli. Wyłóż na gotowe jajka.