Nie wiesz co zrobić z bananów? Wykorzystaj nasz przepis na pyszne i puszyste placki z dodatkiem jogurtu greckiego albo chlebek bananowy, który zastąpi wszystkie mniej zdrowe i kaloryczne desery.
Z dojrzałych bananów możesz zrobić koktajl albo muffinki, które zabierzesz ze sobą do szkoły lub pracy na drugie śniadanie.
Spis treści:
Przepis na placki z bananami
Składniki:
- 6 bananów,
- 400 g mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 300 g jogurtu greckiego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
- Dodaj jajka, olej i jogurt grecki i zmiksuj całość na gładką masę.
- Dodaj pokrojone w drobną kostkę banany, szczyptę soli i wymieszaj całość.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (patelnia powinna być niemal sucha) i smaż placki na złoto po 2 minuty z obu stron.
- Placki z bananami podawaj z miodem i wiórkami kokosowymi.
fot. Adobe Stock
Przepis na chlebek bananowy
Składniki:
- 5 dojrzałych bananów,
- 350 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 50 g cukru do wypieków,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- garść zmielonych orzechów (dowolnych),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i mielone orzechy.
- W rondelku roztop masło.
- Banany przełóż do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do nich roztopione masło, cukier, szczyptę soli, jajka i wymieszaj.
- Dodaj resztę suchych składników.
- Masę przełóż do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
- Piecz przez 60 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Chlebek bananowy możesz polać polewą czekoladową.
fot. Adobe Stock
Przepis na koktajl bananowy
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- 100 ml mleka,
- 3 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
- Do kielicha blendera włóż banany przekrojone na pół. Dodaj jogurt, mleko i płatki owsiane i zmiksuj całość na gładką masę.
- Koktajl bananowy dosłodź miodem według uznania.
- Podawaj z listkiem mięty.
fot. Adobe Stock
Przepis na muffiny bananowe
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 4 dojrzałe banany,
- 80 g masła,
- 50 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 100 ml mleka,
- 85 g masła,
- 1 jajko,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, pokruszonymi orzechami i cukrem.
- W drugiej misce rozgnieć banany widelcem. Dodaj rozpuszczone i ostudzone masło, jajko oraz mleko.
- Wymieszaj całość mikserem i stopniowo dodawaj suche składniki.
- Ciasto przełóż do foremek na muffiny.
- Piecz w piekarniku przez 30 minut.
- Muffiny bananowe będą doskonałą przekąską w ciągu dnia.
fot. Adobe Stock
Więcej pomysłów na to, co zrobić z bananów: