Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 10 dag masła
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich
- 10 dag cukru
- cukier waniliowy
- szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki razowej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże jajka
- 3 łyżki mleka
- 2 banany
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na ciasto kokosowo-bananowe!
1. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni.
2. Ostudź.
3. Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, wbijaj kolejno jajka.
4. Dosyp obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i orzechy.
5. Dosyp wiórki kokosowe, wlej mleko.
6. Na końcu dołóż pokrojone w kostkę banany. Wymieszaj.
7. Foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką.
8. Wlej ciasto, wyrównaj i piecz 1-1,5 godziny w 180°C, do suchego patyczka.
9. Gotowe ciasto wyjmij z foremki, ostudź.
10. Możesz udekorwać gęstym lukrem przygotowanym z cukru i śmietany, a wierzch posypać wiórkami świeżego kokosa.
1. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni.
2. Ostudź.
3. Masło utrzyj z cukrem. Nie przerywając ucierania, wbijaj kolejno jajka.
4. Dosyp obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i orzechy.
5. Dosyp wiórki kokosowe, wlej mleko.
6. Na końcu dołóż pokrojone w kostkę banany. Wymieszaj.
7. Foremkę keksową wysmaruj masłem i wysyp mąką.
8. Wlej ciasto, wyrównaj i piecz 1-1,5 godziny w 180°C, do suchego patyczka.
9. Gotowe ciasto wyjmij z foremki, ostudź.
10. Możesz udekorwać gęstym lukrem przygotowanym z cukru i śmietany, a wierzch posypać wiórkami świeżego kokosa.