Składniki:
- 250 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 4 zamrożone wcześniej banany
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 6 żółtek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 banany
- maliny (lub truskawki) do dekoracji
Przygotowanie:
Zobacz przepis Tomka Woźniaka na tartę bananową z malinami!
- Dodaj do mąki cukier i małe kawałeczki masła.
- Palcami zacznij rozcierać, aż powstanie kruszonka.
- Następnie wbij jajko i wlej mleko, zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie samo odchodzić od rąk.
- Uformuj kulę, zawiń szczelnie w folię i wstaw do zamrażalnika na minimum 10 minut. Możesz też przygotować większą porcję ciasta i zamrozić od razu na później.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Zamrożone banany rozmroź i rozetrzyj na papkę za pomocą widelca.
- Wlej do rondelka śmietanę, wsyp cukier i powoli podgrzewaj.
- Następnie dodaj mus bananowy i wymieszaj.
- Doprowadź śmietanę do lekkiego bulgotania.
- Wymieszaj mąkę kukurydzianą z żółtkami i odrobiną gorącej śmietany, przelej do rondla.
- Krem bananowy podgrzewaj powoli, aż zgęstnieje. Mieszaj, aby nie powstały grudki!
- Schłodzone ciasto kruche rozwałkuj i przełóż do formy o średnicy około 25 cm.
- Nakłuj widelcem i przez 15 minut piecz, aż będzie złociste.
- Na upieczony spód wyłóż krem bananowy, posyp brązowym cukrem, zwiększ temperaturę do 220 stopni i zapiekaj przez 10 minut.
- Upieczoną tartę odstaw do wystygnięcia.
- Następnie ułóż na wierzchu banany pokrojone w plasterki oraz maliny.
Zamrażarka Liebherr posiada mnóstwo innowacyjnych funkcji! Może utrzymać temperaturę aż do 34 godzin bez prądu, jej klasa energetyczna to A+++, a Vario Space pozwala spersonalizować wnętrze odpowiednio do potrzeb. Z kolei No Frost sprawia, że na produktach nie ma szronu ani lodu. Zamrażarka GNP 4166 Premium posiada także oświetlenie LED. A to tylko niektóre funkcje!