Składniki:
Ciasto:
- szklanka mąki
- czubata łyżka wiórków kokosowych
- 10 dag masła
- 1–2 łyżki zimnej wody
Masa:
- 2 duże banany
- 1/2 puszki masy krówkowej
- czubata łyżka masła
- 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
Dodatkowo:
- biała czekolada
Przygotowanie:
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, wyłóż ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, obsyp suchym grochem i piecz 15 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z piekarnika, usuń papier i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
- Masę krówkową podgrzej w rondelku z masłem i orzechami. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone w plasterki banany, przykryj masą.
- Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp posiekaną białą czekoladą.