Bananowy tort z kremem krówkowym

Wiórki kokosowe możesz uprażyć na patelni
/ 22.08.2013 04:14
DRUKUJ PRZEPIS
Bananowy tort z kremem krówkowym Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 120 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki
  • czubata łyżka wiórków kokosowych
  • 10 dag masła
  • 1–2 łyżki zimnej wody

Masa:

  • 2 duże banany
  • 1/2 puszki masy krówkowej
  • czubata łyżka masła
  • 4 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych

Dodatkowo:

  • biała czekolada
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Okrągłą foremkę o średnicy 18 cm wysmaruj masłem, wyłóż ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, obsyp suchym grochem i piecz 15 minut w temp. 190 stopni. Wyjmij z piekarnika, usuń papier i piecz ciasto przez kolejne 15 minut.
  3. Masę krówkową podgrzej w rondelku z masłem i orzechami. Na podpieczonym cieście ułóż pokrojone w plasterki banany, przykryj masą.
  4. Piecz 20 minut w temp. 180 stopni. Ostudź i odstaw na godzinę do lodówki. Przed podaniem posyp posiekaną białą czekoladą.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA