Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki kaszy manny
- 1/3 szklanki oleju
- sól
- ok. 1 szklanki ciepłej wody
Na nadzienie:
- 1 kg dojrzałych bananów
- sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z bananami!
- Mąkę wymieszaj z kaszą manną, lekko posól.
- Dodaj olej i cały czas wyrabiając, dodawaj wodę.
- Zagnieć elastyczne ciasto.
- Ciasto podziel na 3 części i partiami wałkuj na cienki placek.
- Wykrawaj wąską szklanką małe krążki.
- Banany obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
- Skrop sokiem z cytryny.
- Na każdy krążek ciasta kładź plaster banana, przykryj drugim i sklejaj pierogi (można pomóc sobie i sklejać brzegi, przyciskając widelcem).
- W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej partiami pierogi, gotuj, aż wypłyną.