Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek

Racuchy bananowe są puszyste i sycące. Możesz polać je syropem klonowym, posypać cukrem pudrem albo posmarować miodem. Bananowe racuchy to dobry sposób na wykorzystanie przejrzałych, lekko poczerniałych bananów.
Weronika Kwaśniak / 27.01.2022 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy bananowe. Idealny przepis na śniadanie lub podwieczorek fot. Adobe Stock, natalia bondareva/EyeEm
Liczba porcji: 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 3 duże, mocno dojrzałe banany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła.
Przygotowanie:

Racuchy bananowe są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet początkująca pani domu. 

Bananowe racuchy możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Ich smak doskonale podkreśli odrobina miodu i zmielonych orzechów lub płatków migdałowych. Bananowe racuchy przygotowuje się podobnie, jak klasyczne racuchy z jabłkami.

  1. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny.
  3. Bananową papkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i olejem.
  4. Masę bananową wymieszaj teraz z suchymi składnikami.
  5. Gotowe ciasto na bananowe racuchy ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - dosyp nieco mąki.
  6. Ciasto kładź łyżką na rozgrzaną patelnię, wcześniej wysmarowaną niewielką ilością oleju.
  7. Smaż racuchy bananowe z obu stron na złoto.

Zobacz więcej przepisów z bananami w roli głównej:
Pieczone banany
26 przepisów z bananami
Ciasto bananowe z orzechami

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA