Bananowe racuchy - prosty przepis na pyszne placki

Bananowe racuchy z cukrem pudrem to świetny pomysł na pyszne drugie śniadanie, apetyczny podwieczorek lub sycącą kolację.
Weronika Kwaśniak / 24.03.2020 05:55
DRUKUJ PRZEPIS
Bananowe racuchy - prosty przepis na pyszne placki fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Liczba porcji: 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 3 duże, dojrzałe banany,
  • sok z połowy cytryny,
  • 50 ml mleka,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:

Bananowe racuchy są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Poradzi sobie z nimi nawet początkująca pani domu. 

Puszyste placuszki możesz podawać z łyżką kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego. Ich smak doskonale podkreśli odrobina miodu i zmielonych orzechów lub płatków migdałowych. Bananowe racuchy przygotowuje się podobnie jak racuchy z jabłkami.

  1. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól.
  2. Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny.
  3. Bananową papkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i olejem.
  4. Masę bananową wymieszaj z suchymi składnikami. Gotowe ciasto na bananowe racuchy ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj odrobinę mleka, jeśli za rzadkie - mąki.
  5. Ciasto kładź łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju.
  6. Smaż z obu stron na złoto.
  7. Usmażone racuchy bananowe podawaj oprószone cukrem pudrem.

Więcej przepisów na pyszne placki:
Przepis na placki jaglane
Placki z dyni na ostro i na słodko
Przepis na placki z czereśniami
Przepis na placki z jabłkami

DRUKUJ PRZEPIS