Ciasto bananowe to wilgotny i puszysty wypiek, do którego możemy wykorzystać przejrzałe banany, które nadadzą charakterystycznego, słodkiego posmaku. Idealne bez pieczenia na lato lub z czekoladą z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym łasuchom. Sprawdź nasze przepisy na doskonałe ciasto bananowe, które wykonasz w zaciszu domu!
Ciasto bananowe: przepis
Oto składniki na ciasto bananowe:
- pół kostki masła
- pół szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- jajko
- 2 duże dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
Jak zrobić ciasto bananowe?
Najpierw rozpuszczamy masło, cukier i ekstrakt waniliowy z małym rondlu. Następnie ściągamy z ognia do wystygnięcia. Banany gnieciemy za pomocą widelca na gładką masę. Dodajemy do mieszanki z masłem. Dorzucamy jajko, przesianą wcześniej mąkę oraz mleko. Dokładnie wszystko miksujemy na gładko. Ciasto bananowe pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Możemy je podawać z dodatkiem bitej śmietany.
Ciasto bananowe bez pieczenia: przepis
Oto składniki na ciasto bananowe bez pieczenia:
- szklanka mąki kokosowej
- 2 dojrzałe banany
- pół kostki masła
- pół szklanki miodu
- drażetki czekoladowe
Jak zrobić ciasto bananowe bez pieczenia?
Do miski wsypujemy mąkę kokosową i dodajemy wcześniej zgniecione widelcem banany. Dokładnie mieszamy całość. Do rondelka wkładamy masło oraz miód. Dokładnie rozpuszczamy i wlewamy do pozostałej mieszanki bananowej. Dosypujemy drażetki czekoladowe. Tak przygotowane ciasto bananowe przekładamy do foremki i odstawiamy do lodówki na 30 minut, aby uzyskać zwarta konsystencję. Kroimy na mniejsze kawałki i serwujemy ord razu po wyjęciu z lodówki.
Ciasto bananowe z czekoladą: przepis
Oto składniki na ciasto bananowe z czekoladą:
- ¾ kostki masła
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 3 dojrzałe banany
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki
- szklanka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- pół szklanki śmietany
Jak zrobić ciasto bananowe z czekoladą?
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ucieramy masło z cukrem oraz jajkami na gładką i puszystą masę. Dokładamy wcześniej zgniecione widelcem banany oraz ekstrakt waniliowy. Mąkę mieszamy razem z resztą suchych składników. Na koniec dolewamy śmietanę i łączymy suche składniki z mokrymi. Ciasto bananowe pieczemy przez 40 minut do suchego patyczka. Tak przygotowane możemy podawać z kremową masą lub lodami śmietankowymi.
Zobacz inne przepisy na desery