Pieczone banany przyrządzone z dodatkiem słodkich dodatków idealnie pasują na deser. Pieczone w cieście francuskim i okraszone miodem możemy podawać jako ciepłą zakąskę. Banany w smażonym cieście naleśnikowym to danie najczęściej przygotowywane w krajach azjatyckich, które cieszy się znaczną popularnością. Sprawdź, jak przygotować pieczone banany na różne sposoby!
Pieczony banan z cynamonem
Oto składniki na pieczonego banana z cynamonem:
- 3 dojrzałe banany
- łyżka cynamonu
- 2 łyżki miodu
- brązowy cukier
- sok z pomarańczy
Jak zrobić pieczonego banana z cynamonem?
Banany obieramy ze skórki . Następnie karmelizujemy cukier na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, brązowy cukier i sok z pomarańczy. Po przygotowaniu masy dodajemy banany. Smażymy na lekkim ogniu przez około 5 minut. Tak przygotowane banany doskonale smakują z dodatkiem bitej śmietany i lodów waniliowych.
Pieczone banany z czekoladą
Oto składniki na pieczone banany z czekoladą:
- dojrzałe banany
- opakowanie ciasta francuskiego
- szczypta cukru
- łyżka miodu
- siekane orzechy
- jajko
Jak zrobić pieczone banany z czekoladą?
Banany obieramy ze skórki. Układamy na płachcie ciasta francuskiego. Posypujemy szczyptą cukru. Podprażamy orzechy na suchej i rozgrzanej patelni. Siekamy za pomocą ostrego noża. Następnie zawijamy ciasto francuskie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy banany na wierzchu. Lekko nacinamy nożem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Polewamy roztopioną czekoladą w kąpieli wodnej. Tak przygotowane banany doskonale smakują w towarzystwie lodów waniliowych.
Pieczone banany w cieście
Oto składniki na pieczone banany w cieście:
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta proszku do pieczenia
- jajko
- 2 łyżki mleka
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej do smażenia
Jak zrobić pieczone banany w cieście?
Do miski wsypujemy wcześniej przesianą mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia. Dodajemy rozkłócone jajko. Następnie wlewamy mleko. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. Banany obieramy ze skórki. Olej rozgrzewamy w garnku. Następnie zamaczamy każdy owoc w cieście i ostrożnie wkładamy na łyżce cedzakowej do rozgrzanego oleju na minutę. Tak przyrządzone banany w chrupiącym cieście najlepiej podawać w towarzystwie miodu i lodów śmietankowych.
Zobacz inne przepisy na desery