Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- szklanka chardonnay
- 2/3 szklanki cukru (150g)
- 4 banany
- 2 łyżki mąki
- 500g mrożonego ciasta francuskiego
- jajko
- 2 łyżki zimnej wody
- gruby cukier
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na banany w cieście francuskim!
- Nalej chardonnay do rondla, gotuj na małym ogniu przez kwadrans, aż połowa alkoholu odparuje.
- Dosyp cukier i gotuj przez 5 minut.
- Wylej na banany obrane ze skórki i podzielone na szesnastki.
- Zamieszaj, dosyp mąkę i wymieszaj.
- Gotowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość pół centymetra.
- Foremką do tarteletek wytnij koła. Na każde nałóż owoce.
- Pędzelkiem zamoczonym w wodzie pokryj połowę obwodu koła.
- Złóż i dokładnie sklej brzeg, żeby sos nie wyciekał podczas pieczenia.
- Ułóż na blaszce.
- Jajko rozkłóć z zimną wodą.
- Posmaruj pędzelkiem "pierogi" z ciasta francuskiego.
- Posyp grubym cukrem.
- Piecz 18-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.