Racuchy bez drożdży z bananami. Pyszna przekąska nie tylko dla dzieci

Racuchy bez drożdży to bardzo szybka przekąska. Ciasto nie musi rosnąć i najlepiej smakuje od razu po usmażeniu. Podawaj je z miodem i świeżymi owocami.
Urszula Wilczkowska / 14.01.2020 08:48
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy bez drożdży z bananami. Pyszna przekąska nie tylko dla dzieci fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 banany,
  • sok z połówki cytryny,
  • olej (do smażenia).
Przygotowanie:

Racuchy bez drożdży są szybkie w przygotowaniu – nie muszą rosnąć, nie trzeba też robić rozczynu. Mimo to wychodzą zawsze pulchne, puszyste i bardzo smaczne. Możesz dodać do nich odrobinę ekstraktu waniliowego, wtedy wyjdą jeszcze smaczniejsze!

Nasze racuchy mają w sobie cieniutko pokrojone banany. Dzięki temu są jeszcze słodsze i to bez dodatkowego cukru. Sprawdź też nasz sprawdzony przepis na racuchy z jabłkami. Jak przygotować racuchy bez drożdży?

  1. Banany obierz, pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny.
  2. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodaj mleko, wbij jajka i dokładnie wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi.
  3. Dodaj pokrojone banany i delikatnie wymieszaj łyżką.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż racuchy z obu stron – powinny być złote i lekko chrupiące.
  5. Podawaj z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym. Dodaj też świeże owoce. Smacznego!

Więcej przepisów na słodkie przekąski:
Drożdżówki z serem
Cynamonki
Oponki drożdżowe
Faworki
Pączki serowe

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA