Najprostsze ciasta na Wielkanoc bez pieczenia przygotujesz już w kilkanaście minut. To hit stworzony dla tych, którzy cierpią na brak czasu, albo którym ciasta z piekarnika zazwyczaj się nie udają. Z tymi przepisami nie będzie takiego problemu - po przygotowaniu wystarczy na kilka godzin wstawić je do lodówki, aby delektować się ich pysznym smakiem.
Tradycyjnej, drożdżowej baby nie przygotujesz wprawdzie bez użycia piekarnika, ale w naszym zbiorze przepisów znajdziesz inne wielkanocne ciasta np. mazurek kajmakowy na waflach lub mazurek kokosowy.
Spis treści:
Przepis na mazurek bez pieczenia
Składniki:
- 4 blaty waflowe,
- puszka gotowej masy kajmakowej,
- tabliczka gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki masła,
- 200 g różnych orzechów.
Wierzch:
- 2 tabliczki białej czekolady,
- 6 łyżek mleka,
- garść migdałów,
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj do niej masło, wymieszaj i zestaw z ognia.
- Do masy kajmakowej dodaj zmielone orzechy.
- Blaty waflowe przekładaj na zmianę: masą kajmakową i gorzką czekoladą.
- Gdy wykorzystasz już obie masy, całość dociśnij drewnianą deską i odstaw do lodówki na 3 godziny.
- Białą czekoladę podgrzej w kąpieli wodnej i dodaj do niej mleko. Wsyp pokruszone migdały i orzechy włoskie. Masę wylej na wierzch mazurka.
- Udekoruj ulubionymi orzechami i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Przepis na blok czekoladowy
Składniki:
- 200 g herbatników,
- 150 g masła,
- 100 g cukru,
- 5 łyżek kakao,
- 120 ml wody,
- 250 g mleka w proszku,
- 150 g różnych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Herbatniki połam na mniejsze kawałki.
- Do rondelka włóż masło pokrojone na kawałki, cukier, kakao i wodę. Całość mieszaj i podgrzewaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą.
- Do ciepłej masy dodaj herbatniki i mleko w proszku. Wymieszaj i dodaj posiekane orzechy.
- Masę przełóż do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Blok czekoladowy wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia.
fot. Adobe Stock
Przepis na sernik na zimno
Składniki:
- 750 g sera twarogowego z wiaderka,
- 100 ml śmietanki,
- 100 g cukru pudru,
- 1 opakowanie biszkoptów,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki żelatyny,
- 1 opakowanie galaretki,
- ulubione owoce.
Sposób przygotowania:
- Biszkoptami wyłóż dno formy do ciasta.
- Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i zagotuj przez parę minut.
- Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę.
- Ser wymieszaj ze śmietanką i stopniowo dodawaj do masy jajecznej.
- Dodaj żelatynę i całość dokładnie wymieszaj.
- Masę serową przełóż do formy i włóż do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj galaretkę.
- Gdy sernik stężeje, ułóż na wierzchu owoce (u nas truskawki) i zalej całość galaretką.
- Wstaw na kolejne 2-3 godziny do lodówki.
Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia na Wielkanoc:

Ciasto z borówkami - sprawdzone przepisy na ciasto z budyniem, kruszonką i bez pieczenia

Ciasto z płatków śniadaniowych - ekspresowy przepis na chrupiący deser

Mazurek kajmakowy - 3 przepisy (z orzechami, z dżemem, bez pieczenia)

Błyskawiczne czekoladowe ciasto z ciastek - przepis bez pieczenia

Galaretkowiec z truskawkami - przepis na ciasto bez pieczenia

Kinder Bueno - ciasto bez pieczenia uwielbiane nie tylko przez dzieci

Jak zrobić ciasto ze śliwkami? Bez pieczenia, bez jajek lub bez glutenu!

Szarlotki: bez pieczenia, z budyniem, z bezą. 3 sprawdzone przepisy!

Jak zrobić sernik z wiśniami? Spróbuj wersji bez pieczenia!

Ciasto Rafaello - przepis na deser bez pieczenia

Stefanka z herbatników - przepis składniki i przygotowanie

Ciasto z herbatników bez pieczenia - przepis składniki i przygotowanie

Przekładaniec z kaszki - przepis na ciasto bez pieczenia

Rolada waflowa z bananem - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić serową stefankę - przepis składniki i przygotowanie

Jak zrobić blok orzechowy - przepis składniki i przygotowanie

Charlotte deser - przepis na ciasto na biszkoptach
