Doskonałe letnie ciasto ze śliwkami powinno być delikatne i puszyste, w typie klasycznego jogurtowca. Śliwki to prawdziwe bogactwo witamin i źródło słodkiego, wakacyjnego smaku. Zobacz, jak szybko przygotować pyszne, letnie ciasto.
Spis treści:
Letnie ciasto ze śliwkami
Klasyczne letnie ciasto ze śliwkami to puszysty, biszkoptowy wypiek, który idealnie podkreśla smak wolnego popołudnia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 600 g śliwek,
- 100 g drobnego cukru,
- 2 jajka,
- 150 ml oleju,
- 250 ml gęstego jogurtu (np. greckiego albo skyru),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 łyżki miodu,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
- Śliwki umyj, przekrój na pół i dobrze osusz. Usuń też pestki.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski.
- Do drugiej, większej miski wbij jajka oraz cukier. Roztrzep całość widelcem, a następnie dodaj miód, jogurt oraz olej.
- Wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
- Następnie do miski dodaj suche składniki i wymieszaj silikonową szpatułką do połączenia składników.
- Przelej masę do formy i wygładź wilgotną szpatułką.
- Osuszone śliwki obtocz delikatnie w mące i ułóż na wierzchu ciasta. Możesz lekko wcisnąć je do środka.
- Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika (175 stopni) na ok. 50 minut – piecz do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.
fot. Letnie ciasto ze śliwkami/Adobe Stock, FomaA
Letnie ciasto ze śliwkami: sernik z galaretką
Sernik ze śliwkami i galaretką nie tylko podkreśli smak lata i końcówki wakacji, ale także będzie idealną słodką przekąską podczas spotkań rodzinnych.
Składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli.
Składniki na sernik:
- kilogram twarogu sernikowego,
- 130 g drobnego cukru,
- 4 jajka,
- 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
- opakowanie galaretki (dowolny smak),
- 600 g śliwek.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, a w środku zrób wgłębienie. Dodaj cukier, pokrojone w kostkę masło oraz sól.
- Wymieszaj, najlepiej palcami, aż całość lekko się połączy.
- Dodaj jajka, jeszcze raz dobrze wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
- Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny.
- Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Możesz także wykleić ciasto na spód i boki. Odstaw formę do lodówki na pół godziny.
- W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj masę serową, miksując ze sobą wszystkie składniki – kolejność dodawania ich do masy nie ma znaczenia.
- Spód włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie lekko ostudź i wyłóż na niego masę serową.
- Całość włóż do piekarnika na ok. 50 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Śliwki umyj, pokrój na pół lub na ćwiartki i ułóż na wierzchu wystudzonego sernika.
- Galaretkę zalej gorącą wodą i zostaw na ok. 40 minut, do lekkiego wystudzenia.
- Następnie przelej ją na sernik i włóż całość do lodówki, aż stężeje.
fot. Letnie ciasto ze śliwkami: sernik/Adobe Stock, Maksim Shebeko
Letnie ciasto ze śliwkami: tarta z musem śliwkowym
Tarta to kruchy wypiek, który połączeniu z odpowiednią masą tworzy doskonałą propozycję na deser, przekąskę albo okolicznościowe ciasto.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła,
- 2 jajka,
- 100 g cukru pudru,
- szczypta soli,
- 700 g śliwek,
- 3 łyki cynamonu,
- 60 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- 350 ml serka mascarpone,
- garść posiekanych orzechów.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj, najlepiej palcami, aż całość lekko się połączy.
- Dodaj jajka, ponownie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Powinno mieć formę kulki.
- Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny.
- Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Możesz także wykleić ciasto na spód i boki. Odstaw formę do lodówki na pół godziny.
- Następnie spód tarty nakłuj widelcem albo obciąż specjalnymi perełkami do pieczenia.
- Włóż do piekarnika (190 stopni) na 20 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 20 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
- Kiedy spód tarty się piecze, przygotuj mus.
- Śliwki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do rondelka.
- Dodaj sok z cytryny, cynamon oraz cukier, a następnie całość zagotuj i duś pod przykryciem kilkanaście minut.
- Następnie gotowy mus zblenduj na gładko, a kiedy lekko przestygnie, wymieszaj z serkiem mascarpone.
- Tak przygotowany mus wylej na upieczoną formę i udekoruj całość orzechami.
fot. Letnie ciasto ze śliwkami: tarta z musem/Adobe Stock, elena_hramowa
Czytaj także:
Czy śliwki podnoszą cukier?
Zupa z suszonych śliwek
Jak suszyć śliwki?