Tarta, sernik czy jogurtowiec? Na jakie letnie ciasto ze śliwkami masz dzisiaj ochotę?

letnie ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, beats_
Jeśli chcesz przygotować idealnie słodkie i puszyste letnie ciasto ze śliwkami, postaw na klasyczny jogurtowiec albo zaszalej z tartą i egzotycznym musem z lekko zimowym posmakiem. Śliwki kojarzą się z końcem wakacji i lata, ale mają w sobie smak słonecznego sadu owocowego, dlatego warto po nie sięgać.
/ 18.08.2022 04:57
letnie ciasto ze śliwkami fot. Adobe Stock, beats_

Doskonałe letnie ciasto ze śliwkami powinno być delikatne i puszyste, w typie klasycznego jogurtowca. Śliwki to prawdziwe bogactwo witamin i źródło słodkiego, wakacyjnego smaku. Zobacz, jak szybko przygotować pyszne, letnie ciasto.

Spis treści:

  1. Letnie ciasto ze śliwkami
  2. Sernik ze śliwkami i galaretką
  3. Tarta z musem śliwkowym i orzechami

Letnie ciasto ze śliwkami

Klasyczne letnie ciasto ze śliwkami to puszysty, biszkoptowy wypiek, który idealnie podkreśla smak wolnego popołudnia.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 600 g śliwek,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 2 jajka,
  • 150 ml oleju,
  • 250 ml gęstego jogurtu (np. greckiego albo skyru),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki miodu,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
  2. Śliwki umyj, przekrój na pół i dobrze osusz. Usuń też pestki.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do miski.
  4. Do drugiej, większej miski wbij jajka oraz cukier. Roztrzep całość widelcem, a następnie dodaj miód, jogurt oraz olej.
  5. Wymieszaj całość, aż składniki się połączą.
  6. Następnie do miski dodaj suche składniki i wymieszaj silikonową szpatułką do połączenia składników.
  7. Przelej masę do formy i wygładź wilgotną szpatułką.
  8. Osuszone śliwki obtocz delikatnie w mące i ułóż na wierzchu ciasta. Możesz lekko wcisnąć je do środka.
  9. Tak przygotowaną masę włóż do piekarnika (175 stopni) na ok. 50 minut – piecz do suchego patyczka.
  10. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

letnie ciasto ze śliwkami przepis
fot. Letnie ciasto ze śliwkami/Adobe Stock, FomaA

Letnie ciasto ze śliwkami: sernik z galaretką

Sernik ze śliwkami i galaretką nie tylko podkreśli smak lata i końcówki wakacji, ale także będzie idealną słodką przekąską podczas spotkań rodzinnych.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli.

Składniki na sernik:

  • kilogram twarogu sernikowego,
  • 130 g drobnego cukru,
  • 4 jajka,
  • 40 g budyniu waniliowego lub śmietankowego,
  • opakowanie galaretki (dowolny smak),
  • 600 g śliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, a w środku zrób wgłębienie. Dodaj cukier, pokrojone w kostkę masło oraz sól.
  2. Wymieszaj, najlepiej palcami, aż całość lekko się połączy.
  3. Dodaj jajka, jeszcze raz dobrze wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto.
  4. Owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny.
  5. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Możesz także wykleić ciasto na spód i boki. Odstaw formę do lodówki na pół godziny.
  6. W tym czasie nastaw piekarnik na 180 stopni i przygotuj masę serową, miksując ze sobą wszystkie składniki – kolejność dodawania ich do masy nie ma znaczenia.
  7. Spód włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut, a następnie lekko ostudź i wyłóż na niego masę serową.
  8. Całość włóż do piekarnika na ok. 50 minut. Studź przy lekko uchylonych drzwiczkach.
  9. Śliwki umyj, pokrój na pół lub na ćwiartki i ułóż na wierzchu wystudzonego sernika.
  10. Galaretkę zalej gorącą wodą i zostaw na ok. 40 minut, do lekkiego wystudzenia.
  11. Następnie przelej ją na sernik i włóż całość do lodówki, aż stężeje.

letnie ciasto ze śliwkami sernik
fot. Letnie ciasto ze śliwkami: sernik/Adobe Stock, Maksim Shebeko

Letnie ciasto ze śliwkami: tarta z musem śliwkowym

Tarta to kruchy wypiek, który połączeniu z odpowiednią masą tworzy doskonałą propozycję na deser, przekąskę albo okolicznościowe ciasto.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła,
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 700 g śliwek,
  • 3 łyki cynamonu,
  • 60 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 350 ml serka mascarpone,
  • garść posiekanych orzechów.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i pokrojone w kostkę masło. Wymieszaj, najlepiej palcami, aż całość lekko się połączy.
  2. Dodaj jajka, ponownie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Powinno mieć formę kulki.
  3. Owiń ciasto folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1.5 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj je i wyłóż nim formę. Możesz także wykleić ciasto na spód i boki. Odstaw formę do lodówki na pół godziny.
  5. Następnie spód tarty nakłuj widelcem albo obciąż specjalnymi perełkami do pieczenia.
  6. Włóż do piekarnika (190 stopni) na 20 minut, następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 20 minut. Ciasto powinno się zarumienić.
  7. Kiedy spód tarty się piecze, przygotuj mus.
  8. Śliwki umyj i pokrój na mniejsze kawałki, a następnie przełóż do rondelka.
  9. Dodaj sok z cytryny, cynamon oraz cukier, a następnie całość zagotuj i duś pod przykryciem kilkanaście minut.
  10. Następnie gotowy mus zblenduj na gładko, a kiedy lekko przestygnie, wymieszaj z serkiem mascarpone.
  11. Tak przygotowany mus wylej na upieczoną formę i udekoruj całość orzechami.

letnie ciasto ze śliwkami tarta
fot. Letnie ciasto ze śliwkami: tarta z musem/Adobe Stock, elena_hramowa

Czytaj także:
Czy śliwki podnoszą cukier?
Zupa z suszonych śliwek
Jak suszyć śliwki?

Redakcja poleca

REKLAMA