Mazurki wielkanocne na 6 sposobów: przygotuj pyszne ciasto i zaskocz wszystkich. Jakie sa najlepsze dodatki do mazurka?

mazurki wielkanocne fot. Adobe Stock, Monika
Mazurki wielkanocne zachwycają ilością kształtów i ozdób. Na ciasto składa się płaski spód i gęsty, bardzo słodki krem. Istnieje wiele rodzajów mazurków, choć tylko jeden staropolski babciny przepis. Możesz jednak dowolnie modyfikować jego smak, aby stworzyć coś oryginalnego. Zobacz przepisy na mazurki i najlepsze dodatki do nich.
Małgorzata Machnicka / 10.03.2023 18:26
mazurki wielkanocne fot. Adobe Stock, Monika

Mazurek wielkanocny to ciasto przygotowywane najczęściej na bazie kruchego lub biszkoptowego spodu z gęstą masą - najpopularniejsza jest ta kajmakowa, czekoladowa i orzechowa. Nie powinien mieć więcej niż 4 cm wysokości, za to musi być szalenie słodki i zdobiony mnóstwem bakalii - orzechów, rodzynek, żurawiny i wszystkim tym, na co tylko mamy ochotę. 

Spis treści:

  1. Spody do mazurków wielkanocnych
  2. Mazurek kajmakowy
  3. Mazurek czekoladowy
  4. Mazurek pomarańczowy
  5. Mazurek orzechowy
  6. Mazurek cytrynowy
  7. Mazurek bezglutenowy
  8. Dekoracje mazurka wielkanocnego 

Mazurek wielkanocny: rodzaje spodów do mazurka

Najpopularniejszym spodem do wielkanocnego mazurka jest ten przygotowywany na bazie mąki pszennej, masła i jajek, ale mazurka można przygotować również na spodzie z gotowych herbatników lub wafli.

  • Biszkoptowy – zrób biszkopt z 6 jaj lub rzucany w prostokątnej lub okrągłej formie. Przekrój na 2 części lub więcej i przełóż dowolnymi masami. Jeżeli chcesz, aby był bardziej sypki, dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
  • Na waflach – typ mazurka bez pieczenia. Jeden z najprostszych – gotowe blaty waflowe przełóż nadzieniem, bakaliami i zawiń w folię aluminiową, aby nieco zmiękły pod wpływem słodkiego farszu.
  • Na krakersach lub herbatnikach – deser na zimno przełożony najczęściej masą budyniową lub czekoladową. Jego plusem jest szybkość w przygotowaniu. 
  • Na kruchym cieście – klasyczny spód z mąki pszennej, do którego pasuje niemal każdy dodatek. Jest najdłużej świeży i dobrze utrzymuje mokre składniki dekoracji.

Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków, najczęściej przygotowywany na kruchym cieście. Masę kajmakową możesz kupić gotową albo przygotować kajmak z naszego przepisu. To także jeden z najszybszych mazurków - jego przygotowanie zajmie ci mniej, niż godzinę.

3 przepisy na mazurki kajmakowe

Mazurek kajmakowy najlepiej wygląda udekorowany migdałami, orzechami laskowymi i kawałkami czekolady.

prawdziwy mazurek wielkanocny

fot. Mazurek wielkanocny z kajmakiem/Adobe Stock, pbd Studio

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy doskonale smakuje z gęstą polewą czekoladową, którą błyskawicznie przygotujesz w tabliczki gorzkiej czekolady i odrobiny masła. Możesz użyć także śmietanki kremówki. Masę do czekoladowego mazurka możesz przygotować także z pomocą kremu typu nutella.

Przepis na mazurka czekoladowego

Chcąc podkręcić smak mazurka, do czekoladowej masy dodaj cynamon albo rum lub brandy w wersji dla dorosłych. Dodając wyrazisty dżem lub kwaskowate owoce, przełamiesz słodycz czekolady. 

rodzaje mazurków

fot. Mazurek czekoladowy/Adobe Stock, zi3000

Mazurek pomarańczowy

Orzeźwiający i lekko kwaskowy aromat pomarańczy dobrze smakuje z jeszcze kwaśniejszą cytryną lub słodszymi mandarynkami - możesz zatopić je w masie albo ułożyć na wierzchu ciasta. Mazurek pomarańczowy możesz przygotować na blacie biszkoptowym lub kruchym.

Przepis na pomarańczowego mazurka

Do uzyskania wyrazistszego aromatu wykorzystaj przyprawy – kardamon, anyż i/lub goździki. Korzenne będą najlepsze, ponieważ dodadzą mazurkowi jeszcze więcej smaku i aromatu.

mazurki wielkanocne przepisy i zdjęcia

fot. Mazurek pomarańczowy/Adobe Stock, Maria Brzostowska

Mazurek orzechowy

Wykorzystaj do jego przygotowania różne odmiany orzechów: ziemne, laskowe, włoskie, macadamia lub brazylijskie. Mogą stanowić zarówno treść masy, jak i dekorację czy bazę blatu orzechowego. Do orzechowego mazurka dodaj dżem, galaretkę owocową oraz czekoladę. 

Przepis na mazurka orzechowego

Orzechowy mazurek smakuje doskonale. Możesz też przygotować tradycyjne ciasto, a następnie udekorować je dowolnymi orzechami. Nie ograniczaj się z ilością - niech będzie ich mnóstwo. Wykorzystaj orzechy włoskie, migdały w całości lub plasterkach, a także nerkowce czy nawet pistacje.

przepis na mazurek wielkanocny

fot. Mazurek orzechowy/Adobe Stock, DUOTONE

Mazurek cytrynowy

Podobnie jak w przypadku tego na bazie pomarańczy, możesz użyć nie tylko wyciśniętego z nich soku, ale również otartej skórki czy kandyzowanych owoców.

Świetnie sprawdzi się nadzienie z białej czekolady lub marcepanu z dużą zawartością pasty z migdałów. Innym pomysłem jest użycie lemon curdu - kremu cytrynowego bazującego na żółtkach.

Przepis na mazurka cytrynowego

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła.

Składniki na masę:

  • 3 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj całość.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i jajko. Całość zagnieć w kulę i schowaj do lodówki. 
  3. W kąpieli wodnej wymieszaj w misce sok i otartą skórkę z cytryn, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści, dodawaj powoli dwa całe jajka energicznie mieszając.
  4. Masę wyłóż na spód i udekoruj bakaliami. 
  5. Cytrynowego mazurka wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

najlepsze mazurki

fot. Mazurek cytrynowy/Adobe Stock, Monika

Mazurek bezglutenowy

Dla wszystkich osób borykających się z celiakią lub będących na diecie ograniczającej spożycie pszenicy będzie idealnym rozwiązaniem. Mieszanka mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej i kokosowej sprawi, że nie poczujesz różnicy, wypiekając blaty ciasta kruchego lub biszkoptowego.

Przepis na spód do mazurka bezglutenowego

W połączeniu z kremem czekoladowym lub nadzieniem różanym mazurek bezglutenowy idealnie wpasuje się w tradycyjne wypieki świąteczne.

Składniki:

  • 220 g mąki bezglutenowej,
  • 120 g mielonych migdałów,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier, sól.
  2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki i wyrób całość dłońmi.
  3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy. Spód mazurka bezglutenowego podziurkuj widelcem i piecz przez 15 minut.

przepis na bardzo dobry mazurek wielkanocny

fot. Mazurek bezglutenowy/Adobe Stock, O.B.

Mazurek wielkanocny: dekoracje

Czym udekorować wielkanocne mazurki? Wykorzystaj przede wszystkim bakalie, orzechy, suszone owoce, a także pokruszone herbatniki i wiórki kokosowe. Przy pomocy odpowiednich składników możesz np. stworzyć na powierzchni masy ciekawe wzory. Płatki migdałowe i polewa czekoladowa wystarczą, aby stworzyć bazie lub napis (np. Alleluja!). Przyda się także rękaw cukierniczy.

Możesz także dać się ponieść fantazji i wykorzystać kolorowe cukierki, polewę i posypkę. W ten sposób stworzysz mazurka-pisankę. Świetnym pomysłem jest także wykorzystanie orzechów oraz suszonych owoców do stworzenia kwiatków na powierzchni masy do mazurka.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 24.02.2021.

Więcej przepisów na mazurki wielkanocne:

FIT mazurek wielkanocny: kajmakowy, czekoladowy i śliwkowy. 3 przepisy na dietetyczne i zdrowe mazurki na Wielkanoc
FIT mazurek wielkanocny: kajmakowy, czekoladowy i śliwkowy. 3 przepisy na dietetyczne i zdrowe mazurki na Wielkanoc
Fit mazurek wielkanocny to sposób na to, by Wielkanoc na diecie wcale nie polegała na odmawianiu sobie przyjemności. Oto 3 przepisy na dietetyczne mazurki na Wielkanoc: mazurek orkiszowy, fit mazurek czekoladowy i prawdziwy hit - dietetyczny mazurek z fit kajmakiem. Sprawdź jak przygotować mazurki w wersji fit - bez cukru i zbędnych kalorii.
Mazurek Rafaello - przepis na oryginalnego i modnego mazurka
Mazurek Rafaello - przepis na oryginalnego i modnego mazurka
Mazurek Rafaello zachwyca kokosowo-migdałowym smakiem. Zacznij od przygotowania kruchego spodu, a następnie pysznego, gęstego kremu z mascarpone i śmietanką.
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem - prosty przepis na wielkanocnego mazurka
Mazurek bezglutenowy z kajmakiem bez trudu przygotujesz w domu. Możesz kupić gotową mieszankę bezglutenową albo przygotować ją samodzielnie w domu.
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku - prosty przepis na Wielkanoc
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna propozycja dla zabieganych. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. W tym czasie w kilka minut przygotuj mleczną masę.

Redakcja poleca

REKLAMA