Mazurki wielkanocne fot. Adobe Stock

Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy na wielkanocne ciasta

Mazurki wielkanocne zachwycają ilością kształtów i ozdób. Na ciasto składa się płaski spód i gęsty, bardzo słodki krem.
Małgorzata Machnicka / 24.02.2021 09:26
Mazurki wielkanocne fot. Adobe Stock

Mazurek wielkanocny to ciasto przygotowywane najczęściej na bazie kruchego lub biszkoptowego spodu z gęstą masą - najpopularniejsza jest ta kajmakowa, czekoladowa i orzechowa.

Wielkanocny mazurek nie powinien mieć więcej niż 4 cm wysokości, za to powinien być szalenie słodki i zdobiony mnóstwem bakalii - orzechów, rodzynek, żurawiny, suszonych moreli i wszystkim tym, na co tylko mamy ochotę. 

Spis treści:

  1. Spody do mazurków wielkanocnych
  2. Mazurek kajmakowy
  3. Mazurek czekoladowy
  4. Mazurek pomarańczowy
  5. Mazurek orzechowy
  6. Mazurek cytrynowy
  7. Mazurek bezglutenowy

Spody do mazurka

Najpopularniejszym jest ten przygotowywany na bazie mąki pszennej, masła i jajek, ale mazurka można przygotować również na spodzie z gotowych herbatników lub wafli.

  • Biszkoptowy – zrób biszkopt z 6 jaj lub rzucany w prostokątnej lub okrągłej formie. Przekrój na 2 części lub więcej i przełóż dowolnymi masami. Jeżeli chcesz, aby był bardziej sypki, dodaj więcej mąki ziemniaczanej.
  • Na waflach – typ mazurka bez pieczenia. Jeden z najprostszych – gotowe blaty waflowe przełóż nadzieniem, bakaliami i zawiń w folię aluminiową, aby nieco zmiękły pod wpływem słodkiego farszu.
  • Na krakersach lub herbatnikach – deser na zimno przełożony najczęściej masą budyniową lub czekoladową. Jego plusem jest szybkość w przygotowaniu. 
  • Na kruchym cieście – klasyczny spód z mąki pszennej, do którego pasuje niemal każdy dodatek. Jest najdłużej świeży i dobrze utrzymuje mokre składniki – takie jak galaretki, dżemy oraz suszone owoce.

Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej rozpoznawalnych wypieków, najczęściej przygotowywany na kruchym cieście. Masę kajmakową możesz kupić gotową albo przygotować kajmak z naszego przepisu.

Mazurek kajmakowy najlepiej wygląda udekorowany migdałami, orzechami laskowymi i kawałkami czekolady.

3 przepisy na mazurki kajmakowe

Mazurek czekoladowy

Doskonale smakuje z gęstą polewą czekoladową, którą błyskawicznie przygotujesz w tabliczki gorzkiej czekolady i odrobiny masła.

Chcąc podkręcić smak mazurka, do czekoladowej masy dodaj cynamon albo rum lub brandy w wersji dla dorosłych. Dodając wyrazisty dżem lub kwaskowate owoce, przełamiesz słodycz czekolady. 

Przepis na mazurka czekoladowego

przepis na mazurka czekoladowego
fot. Adobe Stock

Mazurek pomarańczowy

Orzeźwiający i lekko kwaskowy aromat pomarańczy dobrze smakuje z jeszcze kwaśniejszą cytryną lub słodszymi mandarynkami - możesz zatopić je w masie albo ułożyć na wierzchu ciasta. Mazurek pomarańczowy możesz przygotować na blacie biszkoptowym lub kruchym.

Do uzyskania wyrazistszego aromatu wykorzystaj przyprawy – kardamon, anyż i/lub goździki. 

Przepis na pomarańczowego mazurka

Mazurek orzechowy

Wykorzystaj do jego przygotowania różne odmiany orzechów: ziemne, laskowe, włoskie, macadamia lub brazylijskie. Mogą stanowić zarówno treść masy jak i dekorację czy bazę blatu orzechowego. Do orzechowego mazurka dodaj dżem, galaretkę owocową oraz czekoladę. 

Przepis na mazurka orzechowego

przepis na mazurka orzechowego
fot. Adobe Stock

Mazurek cytrynowy

Podobnie jak w przypadku tego na bazie pomarańczy, możesz użyć nie tylko wyciśniętego z nich soku, ale również otartej skórki czy kandyzowanych owoców.

Świetnie sprawdzi się nadzienie z białej czekolady lub marcepanu z dużą zawartością pasty z migdałów. Innym pomysłem jest użycie lemon curdu - kremu cytrynowego bazującego na żółtkach.

Przepis na mazurka cytrynowego

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 150 g masła.

Składniki na masę:

  • 3 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki masła,
  • bakalie do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszaj całość.
  2. Dodaj zimne masło pokrojone na kawałki i jajko. Całość zagnieć w kulę i schowaj do lodówki. 
  3. W kąpieli wodnej wymieszaj w misce sok i otartą skórkę z cytryn, cukier i masło. Gdy masło się rozpuści, dodawaj powoli dwa całe jajka energicznie mieszając.
  4. Masę wyłóż na spód i udekoruj bakaliami. 
  5. Cytrynowego mazurka wstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin.

Mazurek bezglutenowy

Dla wszystkich osób borykających się z celiakią lub na diecie ograniczającej spożycie pszenicy, będzie idealnym rozwiązaniem. Mieszanka mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej i kokosowej sprawi, że nie poczujesz różnicy, wypiekając blaty ciasta kruchego lub biszkoptowego.

W połączeniu z kremem czekoladowym lub nadzieniem różanym, idealnie wpasuje się w tradycyjne wypieki świąteczne.

Przepis na spód do mazurka bezglutenowego

Składniki:

  • 220 g mąki bezglutenowej,
  • 120 g mielonych migdałów,
  • 1 jajko,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj mielone migdały, proszek do pieczenia, cukier, sól.
  2. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki i wyrób całość dłońmi.
  3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Uformuj kulę i włóż na godzinę do lodówki.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza.
  5. Ciasto rozwałkuj i przełóż do prostokątnej formy. Spód mazurka bezglutenowego podziurkuj widelcem i piecz przez 15 minut.

przepisy na wielkanocne mazurki
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na mazurki wielkanocne:

MAZUREK WEGAŃSKI: mazurek bez jajek, mazurek bez mleka
MAZUREK WEGAŃSKI: mazurek bez jajek, mazurek bez mleka
Mazurek wegański na kremowym budyniu bezglutenowym lub z kaszy jaglanej? Sprawdź sama i przekonaj się, jaki jest smaczny!
Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie
Mazurek z marcepanem - przepis składniki i przygotowanie
Jedno z najlepszych ciast wielkanocnych!
Mazurek żurawinowy - przepis składniki i przygotowanie
Mazurek żurawinowy - przepis składniki i przygotowanie
Z dodatkiem powideł i pysznego lukru!
Mazurek kajmakowy - przepis składniki i przygotowanie
Mazurek kajmakowy - przepis składniki i przygotowanie
Najpyszniejszy mazurek na Wielkanoc!
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis składniki i przygotowanie
Mazurek kajmakowy na waflach - przepis składniki i przygotowanie
Z gorzką i białą czekoladą, orzechami oraz migdałami!
Mazurek wiśniowy - przepis składniki i przygotowanie
Mazurek wiśniowy - przepis składniki i przygotowanie
Kruchy mazurek króluje na wielkanocnych stołach!
Mazurek truskawkowy - przepis
Mazurek truskawkowy - przepis
Mazurek truskawkowy na andrutach, z białą czekoladą i dżemem morelowym - nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc! Zobacz nasz przepis!
Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis
Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis
Czy istnieje bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne niż prawdziwy, słodki mazurek? Nie! Dlatego koniecznie musisz go przygotować na święta! Sprawdź przepis!
Mazurek owsiany - przepis
Mazurek owsiany - przepis
Zaskocz swoich bliskich pysznym smakiem mazurka owsianego.
Czy wiesz jak zrobić mazurek marcepanowy?
Czy wiesz jak zrobić mazurek marcepanowy?
Składniki: 300 g kruchego ciasta, 100 g dżemu morelowego, 100 g migdałów, 1 białko, 100 g cukru pudru, lukier