Mazurek malinowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Jak zrobić mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy na wielkanocne ciasta

Do wyboru, do koloru! Pyszne mazurki z ciasta kruchego, biszkoptowego lub marcepanowego z bakaliami, dżemem i czekoladą!
Weronika Kwaśniak / 15.04.2019 15:26
Mazurek malinowy Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Mazurki wielkanocne - najlepsze przepisy

Spis treści

1.Mazurek kajmakowy
2.Mazurek czekoladowy
3.Mazurek pomarańczowy
4.Mazurek orzechowy
5.Mazurek cytrynowy
6.Mazurek bezglutenowy

Mazurek kajmakowy

Jeden z najbardziej rozpoznawanych wypieków, który zrobisz na kruchym cieście. Wykorzystaj gotową masę kajmakową, popularną „krówkę” lub przygotuj ją z mleka skondensowanego. Jeżeli chcesz zacząć od podstaw, wystarczy wiedzieć, jak zrobić karmel. Udekoruj go bakaliami, kawałkami czekolady lub przełóż dżemem.

Mazurek czekoladowy

Doskonale smakuje zarówno z polewą czekoladową, jak i gęstą masą na bazie tabliczki deserowej, mlecznej lub białej. Jeżeli chcesz wykonać ją samodzielnie, możesz zrobić czekoladę własnoręcznie. Chcąc podkręcić smak ciasta wystarczy zestawić masę z cynamonem, rumem lub brandy w wersji dla dorosłych. Dodając wyrazisty dżem lub kwaskowate owoce, przełamiesz słodycz czekolady. Świetnie smakuje również w wersji bez mąki.

Mazurek pomarańczowy

Orzeźwiający i lekko kwaskowy aromat pomarańczy możesz zestawić z cytryną oraz mandarynkami. Zatopisz je w galaretce, dżemie owocowym lub frużelinie. Najlepiej smakuje na blacie biszkoptowym lub kruchym. Do uzyskania lepszego efektu wystarczy użyć przypraw – kardamonu, anyżu lub goździków. Sprawdza się dla tych, którzy stronią od mazurków z lukrem królewskim.

Mazurek orzechowy

Wykorzystaj do jego przygotowania różne odmiany orzechów: ziemne, laskowe, włoskie, macadamia lub brazylijskie. Mogą stanowić zarówno pastę jako nadzienie, dekorację lub bazę blatu orzechowego do ciasta. Zestawisz je z dżemem, galaretką owocową oraz czekoladą. W zależności od wykorzystanych bakalii, wymieszaj farsz z migdałami, aby przełamać gorycz niektórych odmian.

Mazurek cytrynowy

Podobnie jak w przypadku tego na bazie pomarańczy, możesz użyć nie tylko soku wyciśniętego z owoców, ale i kandyzowanych cytryn z miodem. Świetnie zestawisz je z nadzieniem z białej czekolady lub marcepanu z dużą zawartością pasty z migdałów. Innym pomysłem jest użycie lemon curdu – kremu cytrynowego bazującego na żółtkach.

Mazurek bezglutenowy

Dla wszystkich osób borykających się z celiakią lub na diecie ograniczającej spożycie pszenicy będzie idealnym rozwiązaniem. Mieszanka mąki gryczanej, jaglanej, ryżowej i kokosowej sprawi, że nie poczujesz różnicy wypiekając blaty ciasta kruchego lub biszkoptowego. W połączeniu kremem czekoladowym lub nadzieniem różanym idealnie wpasuje się w tradycyjne wypieki świąteczne.

Spody do mazurka (nie tylko tradycyjnego)

Biszkoptowy – zrób biszkopt z 6 jaj lub rzucany w prostokątnej lub okrągłej formie. Przekrój na 2 części lub więcej i przełóż dowolnymi masami. Jeżeli chcesz, aby był bardziej sypki, dodaj więcej mąki ziemniaczanej.

Na waflach – typ mazurka bez pieczenia. Jeden z najprostszych – gotowe blaty waflowe przełóż nadzieniem, bakaliami i zawiń w folię aluminiową, aby nieco zmiękły pod wpływem słodkiego farszu.

Na krakersach lub herbatnikachdeser na zimno przełożony najczęściej masą budyniową lub czekoladową. Jego plusem jest szybkość w przygotowaniu. Po odstawieniu do lodówki na godzinę całość mięknie i stanowi całość.

Na kruchym cieście – klasyczny spód z mąki pszennej, do którego pasuje niemal każdy dodatek. Jest najdłużej świeży i dobrze utrzymuje mokre składniki – takie jak galaretki, dżemy oraz soczyste owoce.

Sprawdź inne porady wielkanocne:

Sprawdź najlepsze przepisy na mazurki wielkanocne!

 

Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Kokosowy mazurek na waflach - przepis
Jeszcze szybciej przygotujesz mazurek, przekładając wafle gotową masą kajmakową i dżemem.
Przepisy Magdy Gessler - mazurek pomarańczowy
Przepisy Magdy Gessler - mazurek pomarańczowy
Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na tradycyjne ciasto wielkanocne - mazurek pomarańczowy! Sprawdź!
Mazurek truskawkowy - przepis
Mazurek truskawkowy - przepis
Mazurek truskawkowy na andrutach, z białą czekoladą i dżemem morelowym - nie ma lepszego ciasta na Wielkanoc! Zobacz nasz przepis!
Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis
Mazurek biszkoptowy na andrutach - przepis
Czy istnieje bardziej tradycyjne ciasto wielkanocne niż prawdziwy, słodki mazurek? Nie! Dlatego koniecznie musisz go przygotować na święta! Sprawdź przepis!
Mazurek morelowo-cytrusowy - przepis
Mazurek morelowo-cytrusowy - przepis
Do owoców możesz też dodać daktyle, ale wtedy do masy dodaj o połowę mniej cukru.
Mazurek marcepanowo-śliwkowy - przepis
Mazurek marcepanowo-śliwkowy - przepis
Marcepan możesz kupić w sklepie, albo zrobić sama. To naprawdę proste!
Mazurek serowy z wanilią - przepis
Mazurek serowy z wanilią - przepis
Masę serową najlepiej przygotuj z trzykrotnie mielonego białego sera – wtedy będzie idealnie gładka i kremowa
Mazurek orzechowy - przepis
Mazurek orzechowy - przepis
Zamiast polewą z orzechami mazurek możesz przykryć płaszczem marcepanowym
Mazurek pomarańczowy z migdałami - przepis
Mazurek pomarańczowy z migdałami - przepis
W wersji błyskawicznej spód mazurka smaruje się podgrzanym, przetartym przez sitko dżemem pomarańczowym i pozostawia do zastygnięcia. Skraca to czas przyrządzania o 50 minut.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/06.04.2012 19:49
Wspaniałe mazurki, nie znałam jednak mazurka z masą serową, ale spróbuję zrobić. Wszystkim życzę Radosnych Świąt Wielkanocnych.