Bezglutenowe spaghetti z dyni? To możliwe! Sprawdź, jak upiec dynię makaronową!

Nie wiesz, jak zabrać się za tę odmianę? Polecana szczególnie do zrobienia makaronu, którym zastąpisz tradycyjny produkt. Sprawdź nasze przepisy i porady!
Sylwia Kazimierczuk / miesiąc temu
Bezglutenowe spaghetti z dyni? To możliwe! Sprawdź, jak upiec dynię makaronową! fot. Adobe Stock

Co zrobić z dyni makaronowej?

Zdecydowanie jest polecana do wykorzystania jako makaron z warzyw. Tradycyjne spaghetti zastąpione nitkami dyni sprawdzi się w takich klasykach jak:

  • bolognese,
  • marinara
  • carbonara

Ze względu na swoją teksturę nie jest polecana do zup i gulaszy. Włókna mogą zaburzyć kremowa konsystencję dania. Jest używana także do surówek oraz jako przystawka, bez konieczności zestawiania jej z innymi składnikami.

Spaghetti carbonara z dyni makaronowej

Składniki:

  • połówka dyni makaronowej
  • 3 żółtka
  • 200 g boczku wędzonego
  • 3 łyżeczki startego parmezanu
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby to zrobić środkiem ku dołowi.
  2. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Wystudź ją i zeskrob miąższ za pomocą widelca tworząc włókna, jak w makaronie z warzyw.
  4. Rozmieszaj z podsmażonym boczkiem, żółtkiem oraz oliwą z oliwek.
  5. Na koniec dopraw solą, pieprzem i nałóż na wierzch starty parmezan.

Spaghetti bolognese z dyni makaronowej

Składniki:

  • połówka dyni makaronowej
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta suszonego oregano
  • łyżeczka startego parmezanu
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

  1. Dynię przekrój na pół i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby to zrobić środkiem ku dołowi.
  2. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. Wystudź ją i zeskrob miąższ za pomocą widelca tworząc włókna. Mięso podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem i zalej passatą.
  4. Posyp suszonym oregano oraz dodaj zgnieciony lub przeciśnięty czosnek.
  5. Połącz z makaronem z dyni i podawaj na ciepło z posypanym z wierzchu parmezanem.

Jak ją upiec?

Dynia makaronowa wymaga czasu, nim stanie się miękka i gotowa do spożycia. Najszybszym sposobem na jej upieczenie jest przepołowienie jej i ułożenie środkiem do dołu na pergaminie. To pozwoli na równomierne rozłożenie ciepła, skumulowanego pod powierzchnią warzywa.

Skutecznym trikiem jest włożenie garnka z wrzącą wodą na najniższy stopień w piekarniku. To spowoduje, że dynia zmięknie znacznie szybciej, pieczona z pomocą pary wodnej.

Możesz ją również zawinąć w folię aluminiową i nakłuć delikatnie widelcem – ciepło pod powierzchnią sprawi, że skrócisz odrobinę czas pieczenia.

Jeżeli nie masz czasu lub nie lubisz kroić dyni ( zwłaszcza makaronowej, która jest zdecydowanie jedną z twardszych) wystarczy, ze dokładnie obmyjesz jej powierzchnię i upieczesz w całości. Niestety wymaga to około godziny w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza.

Jak ją przygotować, aby powstało spaghetti?

Po upieczeniu w temperaturze 180 stopni Celsjusza, wystarczy miękką, ostudzoną dynię zeskrobać za pomocą widelca. Uformujesz w ten sposób cienkie, długie włókna, przypominające teksturą makaron. Jest delikatniejszy, ale możesz używać go dokładnie tak, jak spaghetti z mąki pszennej.

Jej forma i smak nie wpływa znacząco na rodzaj potrawy. Z tego powodu jest dobrą bazą makaronu z warzyw, zastępującego najczęściej mąkę w diecie bezglutenowej. Może być serwowana również saute, skropiona oliwą z oliwek i posypana solą i pieprzem.

Zobacz też:
Sprawdź, co możesz zrobić z dyni piżmowej. Dostaniesz ją prawie w każdym sklepie! Kupiłaś dynię Hokkaido? Świetny wybór! Zobacz, co możesz z niej zrobić!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)