Dynia makaronowa to idealny składnik warzywnego spaghetti, ale nie tylko. Zobacz, co można zrobić z dyni makaronowej

dynia makaronowa przepisy fot. Adobe Stock, New Africa
Dynia makaronowa jest bardzo ciekawa ze względu na swój charakterystyczny miąższ. Świetnie sprawdza się do przygotowania jesiennych potraw na słodko i słono. Najlepiej jest ją upiec, aby wydobyć "makaron". Możesz ją także z powodzeniem faszerować oraz piec z serem i warzywami. Oto pomysły na pyszne przepisy z dynią makaronową.
Sylwia Kazimierczuk / 02.10.2023 13:00
dynia makaronowa przepisy fot. Adobe Stock, New Africa

Najpopularniejszym przepisem na dynię makaronową, jest wykorzystanie jej zamiast klasycznego makaronu. Ze względu na charakterystyczną strukturę miąższu, dynia makaronowa sprawdzi się jako pyszne jesienne spaghetti z mięsnym lub warzywnym sosem, ale możesz z niej wyczarować także wiele innych ciekawych i rozgrzewających potraw na jesień.

Spis treści:

  1. Jak piec dynię makaronową?
  2. Spaghetti carbonara z dyni makaronowej
  3. Spaghetti bolognese z dyni makaronowej
  4. Faszerowana dynia makaronowa
  5. Dynia makaronowa zapiekana z warzywami

Jak piec dynię makaronową?

Dynia makaronowa wymaga czasu, nim stanie się miękka i gotowa do spożycia. Najszybszym sposobem na jej upieczenie jest przepołowienie jej, a nawet pokrojenie na ćwiartki, a następnie ułożenie środkiem do dołu na pergaminie. To pozwoli na równomierne rozłożenie ciepła, skumulowanego pod powierzchnią warzywa. Dynię makaronową zazwyczaj trzeba piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

Skutecznym trikiem może być też włożenie garnka z wrzącą wodą na najniższy stopień w piekarniku. To spowoduje, że dynia makaronowa zmięknie znacznie szybciej, pieczona z pomocą pary wodnej. Możesz ją również zawinąć w folię aluminiową i nakłuć delikatnie widelcem – ciepło pod powierzchnią sprawi, że skrócisz odrobinę czas pieczenia.

Po upieczeniu wystarczy miękką, ostudzoną dynię makaronową, zeskrobać za pomocą widelca. Uformujesz w ten sposób cienkie, długie włókna, przypominające teksturą makaron.

Spaghetti carbonara z dyni makaronowej

Spaghetti carbonara to pyszne, ale i łagodne w smaku danie, które przyrządzisz z kilku składników. Zamiast wykorzystywać klasyczny makaron, wykorzystaj tę ciekawą odmianę dyni i stwórz jesienną potrawę z włoską nutą.

Składniki:

  • połówka dyni makaronowej (jeśli dynia jest niewielka, użyj całej),
  • 3 żółtka,
  • 200 g boczku wędzonego,
  • 3 łyżeczki startego parmezanu,
  • oliwa z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię makaronową przekrój na pół i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, aby to zrobić środkiem ku dołowi.
  2. Skrop oliwą z oliwek i piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Wystudź dynię i zeskrob miąższ za pomocą widelca, tworząc włókna.
  4. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż.
  5. Rozmieszaj makaron z dyni makaronowej z podsmażonym boczkiem, żółtkiem oraz oliwą z oliwek.
  6. Na koniec dopraw spaghetti z dyni makaronowej solą, pieprzem i nałóż na wierzch starty parmezan.

dynia makaronowa

fot. Spaghetti carbonara z dyni makaronowej/Adobe Stock, Ania

Spaghetti bolognese z dyni makaronowej

Podobnie jak carbonara, spaghetti bolognese także możesz przygotować z dyni makaronowej. Świetnie sprawdzą się lekko pikantne przyprawy, które dodadzą aromatu i smaku dość łagodnej dyni i pomidorom. Pamiętaj także o użyciu świeżej bazylii.

Składniki:

  • połówka dyni makaronowej (jeśli dynia jest nieduża, potrzebujesz całej),
  • opakowanie passaty pomidorowej,
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta suszonego oregano,
  • łyżeczka startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię makaronową przekrój na pół i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - środkiem ku dołowi.
  2. Skrop oliwą z oliwek, a następnie piecz przez 30 minut w temperaturze 180 stopni C.
  3. Miąższ dyni makaronowej wyskrob ostrożnie widelcem, tak aby powstały charakterystyczne nitki.
  4. Mięso podsmaż na patelni, dopraw solą i pieprzem, zalej passatą.
  5. Posyp suszonym oregano oraz dodaj drobno posiekany czosnek.
  6. Połącz z makaronem z dyni i podawaj na ciepło z posypanym z wierzchu parmezanem.

dynia makaronowa przepis

fot. Spaghetti bolognese z dyni makaronowej/Adobe Stock, Brent Hofacker

Faszerowana dynia makaronowa

Dynia makaronowa doskonale nadaje się także do faszerowania. Nie ma ona co prawda jadalnej skórki, ale nie musisz też jej obierać, aby przygotować tę pyszną potrawę. Wykorzystaj do niego jesienne przyprawy oraz aromatyczne dodatki, takie jak świeże zioła.

Składniki:

  • dynia makaronowa,
  • 400 g mięsa mielonego,
  • czerwona papryka,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 ml koncentratu pomidorowego,
  • sól i pieprz,
  • oregano,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię wyszoruj, przekrój na pół i umieść na blasze "grzbietem" do góry. Piecz 30 minut w 180 stopniach. Następnie wydrąż miąższ widelcem.
  2. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Powinna się zeszklić i mocno zrumienić. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i jeszcze chwilę smaż, aby zmiękła.
  3. Następnie dodaj mięso. Podsmażaj kilka chwil, aż zrumieni się z każdej strony. Dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
  4. Całość zalej bulionem i dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, a także nitki makaronowe z dyni. Wymieszaj i smaż na małym ogniu ok. 10-15 minut.
  5. Kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje, przełóż całość do wydrążonej dyni. Możesz jeszcze raz podpiec całość w piekarniku (ok. 10 minut) albo podawać od razu.

co zrobić z dyni makaronowej

fot. Faszerowana dynia makaronowa/Adobe Stock, ericurquhart

Dynia makaronowa zapiekana z warzywami

Dynia makaronowa świetnie sprawdzi się także podczas zapiekania z warzywami czy mięsem. Lubi towarzystwa zielonych warzyw oraz drobiu, w szczególności mięsa z kaczki. Taka zapiekanka może być wykorzystana jako danie obiadowe, ale także szybki lunch czy przekąska imprezowa.

Składniki:

  • dynia makaronowa,
  • zielona papryka,
  • 300 g brukselki,
  • 80 g kapusty pekińskiej,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • 60 g żółtego tartego sera,
  • 2 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię przekrój na pół i upiecz w 180 stopniach (30 min), a następnie wydrąż miąższ widelcem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Dodaj umyte, pokrojone na połówki brukselki oraz drobno pokrojoną paprykę i posiekaną kapustę. Całość obficie dopraw solą i pieprzem.
  3. Dodaj sok z cytryny, ok. połowę sera oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 25 minut. Po wyjęciu posyp resztą sera i udekoruj świeżymi ziołami.

potrawy z dyni makaronowej

fot. Co zrobić z dyni makaronowej: zapiekana dynia z warzywami/Adobe Stock, boyrcr420

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 19.09.2018

Zobacz więcej przepisów na dynie:

Spaghetti z dyni - dietetyczny HIT na odchudzanie. Makaron z dyni ma 10 razy mniej kalorii i węglowodanów, niż klasyczne spaghetti
Spaghetti z dyni - dietetyczny HIT na odchudzanie. Makaron z dyni ma 10 razy mniej kalorii i węglowodanów, niż klasyczne spaghetti
Spaghetti z dyni najłatwiej zrobić z dyni makaronowej, której miąższ po upieczeniu przypomina charakterystyczne nitki makaronu spaghetti. Spaghetti z dyni możesz zrobić też, wykorzystując inne rodzaje dyni, wystarczy uformować go obieraczką do warzyw lub specjalną temperówką. 100 g makaronu z dyni to tylko 30 kcal! To doskonały posiłek na odchudzanie.
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni na kilka sposobów: wypróbuj wersję grillowaną lub pumpkin bowl food
Sałatki z dyni to świetna propozycja na jesienną przekąskę albo dodatek do dania głównego. Może także sprawdzić się jako pełnowartościowy posiłek w ramach lunchu, kolacji czy lekkiego obiadu. Dynię do sałatki możesz podsmażyć, zgrillować, upiec albo ugotować. Przygotuj klasyczną sałatkę lub sięgnij po super odżywczy bowl.
Czy wiesz, że dynia na surowo jest jadalna? Zobacz, co zrobić z surowej dyni
Czy wiesz, że dynia na surowo jest jadalna? Zobacz, co zrobić z surowej dyni
Co zrobić z surowej dyni? Okazuje się, że surowa dynia jest nie tylko jadalna, ale także smaczna i pełna wartości odżywczych. Warto po nią sięgać i wykorzystywać do przekąsek, orzeźwiających napojów, ale także dań głównych. Zobacz, co można zrobić z surowej dyni i dlaczego w ogóle warto z niej korzystać.
Prowansalski klimat w kuchni: przepisy z dynią Muscat w roli głównej
Prowansalski klimat w kuchni: przepisy z dynią Muscat w roli głównej
Dynia Muscat de Provence to prawdziwie francuski klimat w kuchni. Ta niezwykła odmiana dyni ma piękną skórkę, intensywnie pomarańczowy miąższ i lekko słodki, prowansalski smak. Możesz ją wykorzystać do przygotowania zup, dań głównych, a także pysznych, jesiennych deserów i przetworów na zimę.
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przepisy na pyszne przetwory z dyni na słodko: tego jeszcze nie próbowałaś
Przygotuj pyszne przetwory z dyni na słodko i ogrzej jesienne i zimowe wieczory oraz poranki. Dzięki tym aromatycznym dodatkom odmienisz smak naleśników, gofrów i owsianek. Z dyni przygotujesz też pyszny sok, a także zamarynujesz w wersji na słodko. Poznaj te przepisy i znajdź ten idealny.
Wegetariańskie przepisy z dynią w roli głównej
Wegetariańskie przepisy z dynią w roli głównej
Szukasz pomysłu na wegetariańskie przepisy z dyni? Wypróbuj leczo w jesiennym wydaniu albo postaw na klasyczne dyniowe placuszki. A jeśli chcesz przygotować szybką, pyszną przekąskę - dyniowe muffiny polecają się na stół. Możliwości na smaczny wege obiad z dynią w roli głównej jest mnóstwo.
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Dynia jest słodka, dlatego idealnie sprawdza się do przygotowania dżemów i słodkich musów. Wypróbuj ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy, jeśli chcesz podkreślić piękno jesieni lub odczarować poczucie końcoworocznego przygnębienia. Możesz go podawać na grzance lub jako ciepły dodatek do ciast, naleśników i gofrów.
Jak zrobić pyszne wino z dyni? Wypróbuj ten przepis
Jak zrobić pyszne wino z dyni? Wypróbuj ten przepis
Przygotuj aromatyczne, rozgrzewające wino z dyni i odczaruj chłodne, zimowe wieczory. Ten półsłodki trunek idealnie sprawdza się podczas spotkania z przyjaciółmi czy imprez rodzinnych. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Zobacz, jak przygotować wino z dyni.
Sałatka z dyni na zimę - sprawdzony przepis
Sałatka z dyni na zimę - sprawdzony przepis
Sałatka z dyni na zimę jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy posiekać lub zetrzeć na tarce warzywa, zalać zalewą octową, przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy na zimę do słoików - pyszny i sprawdzony przepis
Sos dyniowy wykorzystasz jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów. Możesz go również wykorzystać jako bazę do sosu do makaronu, pizzy lub ziemniaków.
Drink dyniowy - przepis, składniki i przygotowanie
Drink dyniowy - przepis, składniki i przygotowanie
Drink z dyni to napój dobry nie tylko na Halloween - pyszny jesienny drink z dynią i martini dobrze smakuje i efektownie wygląda. Aby zrobić drinka z dyni przygotuj malibu, likier kahlua, mleko, miąższ z dyni i cynamon.
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę
Chipsy z dyni - przepis na zdrową przekąskę
Chipsy z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Ciekawy smak będą miały również wtedy, gdy przyrządzisz je z dyni piżmowej. Przyprawy dobierz według własnych upodobań.
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis
Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Dyniowe kopytka. Przepis na prosty dodatek do obiadu
Nie masz pomysłu na danie z dyni? Zrób dyniowe kopytka. Przepis na nie jest banalnie prosty, a smakują wybornie – szczególnie z dodatkiem parmezanu.
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni - kremowy i pyszny. Zobacz najlepszy przepis
Krem z dyni to łatwa, zdrowa i smaczna zupa. Jej smak można wzbogacić korzennymi przyprawami. Oto przepis, który wszystkim przypadnie do gustu.
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni jest smaczna i zdrowa. Łatwy przepis
Zupa z dyni z ziemniakami to rozgrzewające danie na jesień i zimę. Podajemy prosty i sprawdzony przepis, który warto wypróbować.

Redakcja poleca

REKLAMA