Sałatka z dyni na zimę - sprawdzony przepis

Sałatka z dyni na zimę jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy posiekać lub zetrzeć na tarce warzywa, zalać zalewą octową, przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Małgorzata Machnicka / 09.11.2021 07:34
DRUKUJ PRZEPIS
Sałatka z dyni na zimę - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock, dolphy_tv
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dyni,
  • 2 czerwone papryki,
  • 2 marchewki,
  • 1 duża cebula,
  • 1 łyżka soli,
  • olej rzepakowy.

Składniki na zalewę:

  • 100 ml octu,
  • 100 ml wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 1 łyżka ziaren gorczycy,
  • 1 łyżeczka suszonego chili.
Przygotowanie:

Sałatka z dyni na zimę uświetni każdy obiad - świetnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, jak i kotletów wegetariańskich, czy smażonej ryby. 

Przygotowanie warzyw do sałatki z dyni na zimę zajmie ci tylko chwilę, zresztą większość przetworów z dyni jest prosta w przygotowaniu.

W naszym przepisie dynia występuje w towarzystwie marchewki i papryki, ale równie dobrze smakuje solo. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zwiększ dwukrotnie ilość papryczki chili.

  1. Dynię i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj.
  2. Czas na przygotowanie zalewy: wszystkie składniki zagotuj i wymieszaj. Jeszcze gorącą zalewą zalej warzywa.  
  3. Przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
  4. Po tym czasie warzywa wraz z zalewą przełóż do czystych, wyparzonych słoików - do każdego wlej po łyżce oleju.
  5. Słoiki z sałatką z dyni na zimę zakręć i pasteryzuj 10 minut.

Zobacz więcej przepisów z dynią:
Przepis na ketchup z dyni
Przepis na sos dyniowy
Przepis na dżem z dyni

DRUKUJ PRZEPIS