Składniki:
- 1 kg dyni,
- 2 czerwone papryki,
- 2 marchewki,
- 1 duża cebula,
- 1 łyżka soli,
- olej rzepakowy.
Składniki na zalewę:
- 100 ml octu,
- 100 ml wody,
- 4 łyżki cukru,
- 1 łyżka soli,
- 4 liście laurowe,
- 1 łyżka ziaren gorczycy,
- 1 łyżeczka suszonego chili.
Przygotowanie:
Sałatka z dyni na zimę uświetni każdy obiad - świetnie pasuje zarówno do pieczonych mięs, jak i kotletów wegetariańskich, czy smażonej ryby.
Przygotowanie warzyw do sałatki z dyni na zimę zajmie ci tylko chwilę, zresztą większość przetworów z dyni jest prosta w przygotowaniu.
W naszym przepisie dynia występuje w towarzystwie marchewki i papryki, ale równie dobrze smakuje solo. Jeśli lubisz bardzo pikantne dania, zwiększ dwukrotnie ilość papryczki chili.
- Dynię i marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj sól i wymieszaj.
- Czas na przygotowanie zalewy: wszystkie składniki zagotuj i wymieszaj. Jeszcze gorącą zalewą zalej warzywa.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 3-4 godziny, od czasu do czasu mieszając.
- Po tym czasie warzywa wraz z zalewą przełóż do czystych, wyparzonych słoików - do każdego wlej po łyżce oleju.
- Słoiki z sałatką z dyni na zimę zakręć i pasteryzuj 10 minut.
Zobacz więcej przepisów z dynią:
Przepis na ketchup z dyni
Przepis na sos dyniowy
Przepis na dżem z dyni