Spaghetti carbonara fot. Adobe Stock

Spaghetti carbonara - prosty przepis na włoskie danie

Spaghetti carbonara robi się z dodatkiem startego parmezanu, jajek oraz smażonego boczku. Możesz również dodać ser pecorino.
Urszula Wilczkowska / 24.03.2020 09:49
Spaghetti carbonara fot. Adobe Stock

Makaron carbonara to wyjątkowo proste danie, które pochodzi z Włoch. Nie jest ono wykwintne i do jego przygotowania nie będziesz potrzebować wielu składników. Wystarczy makaron, jajka, czosnek, boczek oraz twardy dojrzewający ser.

Prosty przepis na carbonarę opiera się na podsmażeniu boczku, dodaniu makaronu, a następnie jajek wymieszanych z serem. Potem wystarczy dodać nieco soli i pieprzu i... voila! Pyszne i proste włoskie danie gotowe.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 160 g makaronu (np. spaghetti lub tagliatelle),
  • ząbek czosnku,
  • natka pietruszki,
  • łyżka oliwy,
  • 30 g parmezanu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Jajka wbij do talerza i ubij widelcem z pieprzem oraz startym parmezanem.
  2. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  3. Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na suchej patelni. Gdy się zrumieni, przełóż go talerz, a na wytopionym tłuszczu z dodatkiem oliwy podsmaż krótko przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Dodaj na patelnię makaron - nie wylewaj wody po gotowaniu, będzie ci potrzebna.
  5. Wlej do patelni masę jajeczną, dodaj usmażony boczek i energicznie mieszaj. Dodaj kilka łyżek wody po gotowaniu makaronu i dopraw solą.
  6. Smaż tylko tak długo, aż jajka zaczną się ścinać. Zdejmij patelnię z ognia, przełóż makaron carbonara na talerze. Udekoruj carbonarę natką pietruszki i posyp parmezanem lub pecorino. Smacznego!

Historia spaghetti carbonara nie jest jasna. Niektórzy uważają, że nazwa potrawy pochodzi od włoskiego carbonaro, oznaczającego piec węglowy. Inny zaś doszukują się jej źródła w słowie carbonari - czyli górnicy. Carbonara wywodzi się więc najprawdopodobniej od jednego ze sposobów jej przyrządzania lub grupy osób, które ją wymyśliły.

Niektórzy dodają do makaronu carbonara śmietany, każdy Włoch uważa to jednak za ogromny błąd i zbrodnię dokonaną na włoskiej kuchni. My polecamy zamiast tego dodać więcej parmezanu lub wymieszać go z serem pecorino. Kremową konsystencję bez rozrzedzenia smaku, gwarantuje również dodanie odrobiny wody, pozostałej po gotowaniu makaronu.

Więcej przepisów na dania kuchni europejskiej:

Churros - przepis na hiszpański przysmak
Churros - przepis na hiszpański przysmak
Churros najczęściej podawane są na śniadanie polane gęstym, czekoladowym sosem. Ich przygotowanie nie zajmie ci więcej niż 30 minut.
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Kolacja na ciepło we włoskim stylu, czyli frittata z warzywami
Frittata to jajeczne danie z dodatkiem warzyw, sera lub wędlin. Przypomina omlet lub tartę, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie 20 minut.
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone w kilka minut, czyli pyszne malinowe tiramisu
Deser z mascarpone to bardzo szybki sposób, by w kilka minut przygotować coś słodkiego. Dodaj do niego świeżych malin oraz kakao bez cukru.
Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny
Kartacze z mięsem mielonym. Przepis na pyszne tradycyjne cepeliny
Kartacze, czyli cepeliny, to podłużne kluski ziemniaczane wypełnione farszem. Okraś je skwarkami oraz cebulką i podawaj z duszonymi buraczkami.
Kołduny – tradycyjne danie kuchni litewskiej. Zobacz przepis
Kołduny – tradycyjne danie kuchni litewskiej. Zobacz przepis
Kołduny to małe lub średnie pierogi z siekanym mięsem wołowym. Podawaj je ze smażoną cebulką lub drobno posiekaną natką pietruszki.
Ciasto na pizzę. Prosty przepis na idealny spód do pizzy
Ciasto na pizzę. Prosty przepis na idealny spód do pizzy
Ciasto na pizzę to połowa sukcesu, gdy przygotowujesz to danie w domu. Powinno być chrupiące, puszyste i cienkie. Oto, jak zrobić najlepsze ciasto do pizzy.