Spaghetti carbonara - prosty przepis

Jeden z najbardziej znanych przepisów na makaron!
/ 23.12.2013 16:20

Specjalność kuchni włoskiej znana na całym świecie!

Włoskie carbonara - przepis

fot. Fotolia

Składniki na dwie porcje:

  • 2 jajka
  • 100 g wędzonego boczku
  • 160 g makaronu (np. spagetti lub tagliatelle)
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • łyżka oliwy
  • 30 g parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. 1. Jajka sparz wrzątkiem i wbij do talerza. Roztrzep widelcem.
  2. 2. Boczek pokrój na drobne kawałeczki.
  3. 3. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. 4. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki.
  5. 5. Na patelnię wlej oliwę, dodaj boczek i smaż na niewielkim ogniu.
  6. 6. Kiedy boczek lekko się zrumieni, dodaj czosnek i natkę i smaż przez około pół minuty.
  7. 7. Nadal na niewielkim ogniu, dodaj do boczku makaron i zamieszaj.
  8. 8. Zdejmij patelnię z ognia i wymieszaj makaron z parmezanem i pieprzem.
  9. 9. Polej makaron masą jajeczną (jajka powinny lekko się ściąć) i dopraw solą.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/11.05.2015 09:13
Zdjecie nie ma nic wspolnego z przepisem .
/30.05.2014 17:38
Może przepis i ok ale zdjęcie powyżej na pewno go nie przedstawia! Można by było się bardziej postarać. Nie dość, ze na zdjęciu jest danie z dodatkiem śmietany, dodatkowo bez natki pietruszki, która jest w składnikach niżej. Nie oceniam przepisu ale wstawianie zdjęcia innej potrawy pod swoim przepisem też nie jest w porządku... Na pewno ktoś to dostrzeże.