Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3,5 kg obranej, wydrążonej z miąższu dyni,
- 4 l wody,
- sok z 5 pomarańczy,
- kilogram cukru,
- 20 g drożdży winiarskich.
Przygotowanie:
Zarówno wino z dyni, jak i nalewka z dyni, to wspaniały dodatek do ciast czy słonych przekąsek. Możesz przygotować je w wersji mniej lub bardziej słodkiej - wystarczy, że zmienisz ilość cukru.
Sposób przygotowania:
- Dynię zetrzyj na grubych oczkach i przełóż do gąsiora. Dodaj sok z pomarańczy.
- Zalej całość 3 litrami wrzącej wody, a następnie odstaw do całkowitego wystudzenia.
- Następnie odciśnij sok.
- Zagotuj resztę wody z cukrem i odstaw do wystudzenia.
- Kiedy będzie ciepła, a nie gorąca, dodaj drożdże i przelej do gąsiora.
- Pozostaw do sfermentowania.
- Proces ten zakończy się, kiedy z gąsiora przestaną wypływać bańki gazu, a cały osad opadnie na dno.
- Wówczas przefiltruj wino i rozlej do butelek. Zakorkuj i odstaw w ciemne miejsce. Wino z dyni będzie gotowe po ok. 4-6 miesiącach.
Czytaj także:
Dynia a cukrzyca
Najlepsza zupa z dyni
Biała dynia w dekoracji wnętrz