Kompot z dyni - przepis na jesienny napój

Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Weronika Kwaśniak / 16.09.2020 12:29
DRUKUJ PRZEPIS
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1/2 kg dyni (najlepiej hokkaido),
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 6 goździków,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cynamon - ilość według upodobań,
  • 2 l wody.
Przygotowanie:

Smak i aromat kompotu z dyni to esencja jesieni. Najlepiej wykorzystać dynię hokkaido, chociaż napój z odmiany piżmowej również będzie pyszny.

  1. Dynię obierz, pokrój w małą kostkę i pozbaw pestek.
  2. Do garnka z grubym dnem wlej 2 litry wody, dodaj dynię.
  3. Wsyp cukier, zamieszaj. Gotuj, aż dynia stanie się miękka.
  4. Kiedy dynia zmięknie i zacznie nawet lekko się rozpadać, do kompotu z dyni dodaj ocet winny, goździki, a także cynamon.
  5. Całość wymieszaj i jeszcze raz zagotuj. Kompot z dyni można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Zobacz więcej przepisów na dania z dynią:
Przetwory z dyni
Dynia w occie
Ciasto z dyni
Zupa z dyni na różne sposoby
Pumpkin Spice Latte
Nalewka z dyni
Zupa z dyni Magdy Gessler
Dynia hokkaido - przepisy

DRUKUJ PRZEPIS