Aby przygotować pyszne jesienne potrawy, potrzebujesz przede wszystkim sezonowych składników oraz korzennych, rozgrzewających przypraw. Sięgnij przede wszystkim po różne odmiany dyni oraz po grzyby - najlepiej własnoręcznie zebrane i ususzone. Poznaj nasze propozycje na pyszne jesienne dania.
Spis treści:
- Faszerowana dynia
- Zupa krem z dyni
- Curry z kurczakiem
- Zupa grzybowa
- Zupa krem z grzybów
- Makaron z sosem grzybowym
Jesienne potrawy: faszerowana dynia
Rodzaje dyni można by wymieniać w nieskończoność - każda z nich sprawdzi się do innego przepisu. Jedne będą idealne do deserów, inne do blendowania, a jeszcze inne do pieczenia czy przetworów. Do faszerowania sprawdza się dynia makaronowa oraz piżmowa. Mają podłużny kształt, dzięki czemu łatwo stworzyć łódeczkę na farsz.
Składniki:
- średnia dynia piżmowa,
- 120 g komosy ryżowej,
- 100 g ciecierzycy,
- 100 g żurawiny (suszonej lub świeżej),
- ulubiona zielenina (jarmuż, rukola, roszponka),
- sól i pieprz,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pół łyżeczki tymianku,
- szczypta chilli.
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy, a dynię umyj, przekrój na pół i wydrąż środek z pestkami. Dynię wysmaruj w środku oliwą lub masłem, obsyp solą oraz pieprzem i włóż do piekarnika.
- Piecz ok. 30 minut w 200 stopniach.
- W tym czasie ugotuj komosę ryżową (jest gotowa wtedy, kiedy z ziarenek będą wystawać "ogonki"). Świeżą żurawinę umyj i przekrój na połówki.
- Ugotowaną komosę przełóż do miski, wymieszaj z żurawiną, ciecierzycą oraz przyprawami. Dodaj także łyżeczkę dowolnego oleju. Kiedy komosa lekko się wystudzi, do miski dodaj posiekaną zieleninę.
- Upieczoną dynię lekko wystudź i nafaszeruj przygotowaną mieszanką. Podawaj z sosem czosnkowym lub ketchupem.
fot. Jesienne potrawy: faszerowana dynia/Adobe Stock, sveta_zarzamora
Jesienne potrawy: zupa krem z dyni
Jeśli chodzi o potrawy z dyni, najpopularniejsza jest kremowa, rozgrzewająca zupa. Możesz ją przygotować na wiele sposobów i podawać z ciepłą grzanką, pestkami dyni i rukolą.
Składniki:
- dynia Hokkaido,
- 2 średnie papryki,
- 3 ząbki czosnku,
- 700 ml bulionu,
- łyżka oliwy,
- łyżka mielonej papryki,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- szczypta pieprzu cayenne lub chilli,
- sól i pieprz,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Dynię umyj i przekrój. Nie musisz obierać tej odmiany, ma jadalną skórkę.
- Wydrąż miąższ z pestkami, a następnie pokrój dynię na kawałki. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo nasienne i również pokrój na kawałki. Nie musisz się starać, wszystko będzie zblendowane.
- Dodaj obrane ząbki czosnku i wszystkie warzywa dokładnie obtocz w mieszance oliwy, mielonej papryki, soli oraz pieprzu. Następnie przełóż na blachę i piecz w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
- Upieczoną dynię, paprykę i czosnek przełóż do rondelka i zalej bulionem. Następnie zblenduj całość i zagotuj.
- Gotując, dodaj pozostałe przyprawy oraz sok z cytryny. Podawaj z kleksem śmietany i suszonymi pestkami dyni.
fot. Jesienne potrawy: zupa krem z dyni/Adobe Stock, New Africa
Jesienne potrawy: curry z kurczakiem
Curry nie jest typową jesienną potrawą, ale przyjemnie rozgrzewa w chłodne popołudnia, dzięki czemu świetnie sprawdza się jako sycący, pożywny obiad. Możesz podawać je z ryżem, kaszą lub jeść z chrupiącą, gorącą grzanką.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 150 ml jogurtu kokosowego lub mleka kokosowego,
- 2 łyżki przyprawy curry,
- łyżeczka kurkumy,
- łyżka słodkiej papryki,
- cebula,
- 2 łyżki masła,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżka soku z limonki,
- łyżeczka soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- mała papryczka chilli (opcjonalnie),
- pęczek pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Jogurt lub mleko wyjmij z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Papryczkę chilli umyj i pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w piórka.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż kurczaka, aż się zrumieni.
- Dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Całość podsmażaj na wolnym ogniu ok. 10-15 minut, a następnie dodaj jogurt lub mleko i przyprawy.
- Wymieszaj dokładnie, aby całość nabrała czerwonopomarańczowego koloru. Dodaj sok z cytryny i limonki, ponownie zamieszaj i przełóż na talerze.
- Udekoruj posiekaną pietruszką oraz papryczkami chilli.
fot. Jesienne potrawy: curry z kurczakiem/Adobe Stock, lilechka75
Jesienne potrawy: zupa grzybowa
W wielu częściach Polski zupa grzybowa jest tradycyjną regionalną potrawą wigilijną, tuż obok barszczu czerwonego. Jesienią możesz ją przygotować ze świeżo zebranych grzybów, które uwalniają wspaniały aromat po całym domu.
Składniki:
- 700 g świeżych leśnych grzybów,
- garść suszonych grzybów,
- litr bulionu,
- łyżka oliwy,
- średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- kilka listków laurowych,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie podsmaż na oliwie w dużym garnku.
- Kiedy cebula się zeszkli, a czosnek zrumieni, zalej całość bulionem, dodaj pokrojone grzyby i zagotuj.
- Wrzuć listki laurowe oraz ziele angielskie, a także dopraw solą i pieprzem.
- Wrzuć suszone grzyby i gotuj ok. 30 minut, aż grzyby zmiękną, a z zupy zacznie się uwalniać przyjemny aromat.
- Opcjonalnie możesz dodać także pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Ugotowaną zupę przelej do misek i udekoruj posiekaną pietruszką. Podawaj z ciepłą grzanką.
fot. Jesienne potrawy: zupa grzybowa/Adobe Stock, lilechka75
Jesienne potrawy: zupa krem z grzybów
Jeśli zdecydowanie wolisz kremowe, aksamitne zupy, ten przepis jest dla ciebie. Świeże grzyby są idealne do blendowania, a zupę możesz przygotować w wersji łagodnej lub nieco bardziej pikantnej.
Składniki:
- 800 g świeżych leśnych grzybów,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 700 ml bulionu,
- 3 łyżki śmietany,
- sól i pieprz,
- łyżka masła,
- pół łyżeczki kardamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- szczypta chilli (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Śmietanę wyjmij z lodówki, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
- Grzyby umyj i pokrój w kawałki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej masło, a następnie wrzuć cebulę i czosnek. Podsmażaj przez chwilę, a następnie dodaj grzyby.
- Smaż kilka minut, cały czas mieszając. Następnie zalej całość bulionem, dopraw solą i pieprzem i gotuj ok. 20-30 minut, aż grzyby zmiękną.
- Następnie lekko wystudź zupę, a następnie zblenduj ją na gładki krem. Dodaj resztę przypraw i jeszcze raz zagotuj. Na koniec dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj.
fot. Jesienne potrawy: zupa krem z grzybów/Adobe Stock, Iryna Melnyk
Jesienne potrawy: makaron z grzybowym sosem
Grzybowy sos to kolejna obowiązkowa pozycja w jesiennym jadłospisie, szczególnie jeśli jesteś fanką zbierania grzybów lub masz w domu prawdziwego grzybiarza.
Składniki:
- 600 g dowolnych grzybów leśnych,
- makaron spaghetti,
- 120 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki masła,
- 50 g żółtego, startego sera,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- świeży rozmaryn,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Śmietanę ogrzej do temperatury pokojowej.
- Makaron ugotuj al dente. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Grzyby umyj i pokrój część na kawałki, a część zostaw w pierwotnej formie.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie podsmaż na nim cebulę i czosnek. Następnie dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Zalej całość śmietanką, dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotuj kilka minut, a następnie dodaj starty ser i jeszcze raz zamieszaj, aby dobrze się rozpuścił.
- Do patelni dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżą pietruszką lub gałązkami rozmarynu.
fot. Jesienne potrawy: makaron z sosem grzybowym/Adobe Stock, beats_
Zobacz także przepisy na inne jesienne potrawy: