Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg dyni hokkaido,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- 1/4 szklanki pestek słonecznika,
- 1 średniej wielkości cebula,
- oliwa z oliwek,
- pieprz,
- słodka papryka,
- opcjonalnie: inne przyprawy według własnego uznania.
Przygotowanie:
Pasta z dyni pieczonej to pyszny dodatek do pieczywa. Możesz serwować ją na chlebie, krakersach albo chrupkim pieczywie. Sprawdzi się też jako dip, w którym można zanurzać kawałki świeżych warzyw. W mniej zdrowej wersji - to smaczny sos do nachosów!
- Dynię dokładnie umyj.
- Odkrój ogonek, przekrój na pół i wyjmij wszystkie pestki. Teraz pokrój dynię na mniejsze części - np. na 8 lub 12 kawałków. Dzięki temu szybciej się upiecze.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz dynię przez 25-35 minut w 180 stopniach C. Sprawdzaj jej miękkość, zanim wyjmiesz blachę z piekarnika - dynia powinna niemal się rozpadać.
- Gdy dynia będzie upieczona, odstaw ją do wystygnięcia.
- W tym czasie na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo nabiorą gorzkiego smaku.
- Cebulę obierz i drobno posiekaj, podobnie jak ząbki czosnku.
- Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż czosnek z cebulą.
- Do dużej miski włóż upieczoną dynię, podprażone pestki, a także cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalecamy jednak przyprawiać pastę z dyni ostrożnie - lepiej spróbować, gdy będzie już gotowa i wtedy w razie potrzeby kolejny raz doprawić.
- Zmiksuj blenderem pastę z dyni na gładką masę. Jeśli nie odpowiada ci jej konsystencja, możesz dodać kilka łyżek oliwy z oliwek - trudno podać dokładną ilość, bo w niektórych przypadkach pasta nie wymaga wcale tego dodatku.
- Przed podaniem, pastę z pieczonej dyni warto schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.
Zobacz więcej przepisów na dania z dynią:
Przetwory z dyni
Dynia w occie
Ciasto z dyni
Zupa z dyni na różne sposoby
Pumpkin Spice Latte
Nalewka z dyni
Zupa z dyni Magdy Gessler
Dynia hokkaido - przepisy