Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis

Pastę z dyni najlepiej przygotować z odmiany hokkaido. Wzbogać pastę ulubionymi przyprawami, które mogą zupełnie zmienić jej smak.
Weronika Kwaśniak / 16.09.2020 12:57
DRUKUJ PRZEPIS
Pasta z dyni do chleba - sprawdzony przepis fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dyni hokkaido,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 1 średniej wielkości cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • opcjonalnie: inne przyprawy według własnego uznania.
Przygotowanie:

Pasta z dyni pieczonej to pyszny dodatek do pieczywa. Możesz serwować ją na chlebie, krakersach albo chrupkim pieczywie. Sprawdzi się też jako dip, w którym można zanurzać kawałki świeżych warzyw. W mniej zdrowej wersji - to smaczny sos do nachosów!

  1. Dynię dokładnie umyj.
  2. Odkrój ogonek, przekrój na pół i wyjmij wszystkie pestki. Teraz pokrój dynię na mniejsze części - np. na 8 lub 12 kawałków. Dzięki temu szybciej się upiecze.
  3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Piecz dynię przez 25-35 minut w 180 stopniach C. Sprawdzaj jej miękkość, zanim wyjmiesz blachę z piekarnika - dynia powinna niemal się rozpadać.
  4. Gdy dynia będzie upieczona, odstaw ją do wystygnięcia.
  5. W tym czasie na suchej patelni podpraż pestki słonecznika. Uważaj, aby się nie przypaliły, bo nabiorą gorzkiego smaku.
  6. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podobnie jak ząbki czosnku.
  7. Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i podsmaż czosnek z cebulą.
  8. Do dużej miski włóż upieczoną dynię, podprażone pestki, a także cebulę i czosnek oraz przyprawy. Zalecamy jednak przyprawiać pastę z dyni ostrożnie - lepiej spróbować, gdy będzie już gotowa i wtedy w razie potrzeby kolejny raz doprawić.
  9. Zmiksuj blenderem pastę z dyni na gładką masę. Jeśli nie odpowiada ci jej konsystencja, możesz dodać kilka łyżek oliwy z oliwek - trudno podać dokładną ilość, bo w niektórych przypadkach pasta nie wymaga wcale tego dodatku.
  10. Przed podaniem, pastę z pieczonej dyni warto schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Zobacz więcej przepisów na dania z dynią:
Przetwory z dyni
Dynia w occie
Ciasto z dyni
Zupa z dyni na różne sposoby
Pumpkin Spice Latte
Nalewka z dyni
Zupa z dyni Magdy Gessler
Dynia hokkaido - przepisy

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA