Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1,5 kg dyni Hokkaido,
- 2 duże pomarańcze,
- cytryna,
- 180 g drobnego cukru.
Przygotowanie:
Dżem z dyni i pomarańczy to świetna propozycja na jesienne śniadania, kolacje czy przekąski. Takim dżemem możesz udekorować także pyszne jesienne ciasta albo podawać go razem z cynamonowymi domowymi goframi.
Sposób przygotowania:
- Dynię Hokkaido umyj, przekrój i wydrąż cały miąższ. Następnie pokrój dynię w drobną kostkę.
- Przełóż do rondelka i zalej sokiem wyciśniętym z cytrusów.
- Zasyp całość połową cukru, przykryj rondelek i zagotuj zawartość. Jeśli boisz się, że soku z cytrusów jest za mało, możesz do garnka wlać odrobinę wody (aby dynia się nie przypaliła).
- Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj resztę cukru, rozpuść dokładnie i wystudź mieszankę.
- Następnie zblenduj całość na gładki krem i przełóż do słoików. Dżem z dyni i pomarańczy zapasteryzuj.
Czytaj także:
Czy dynia ozdobna jest trująca?
Ciasto z surowej dyni
Ketchup z dyni