Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!

Dynia jest słodka, dlatego idealnie sprawdza się do przygotowania dżemów i słodkich musów. Wypróbuj ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy, jeśli chcesz podkreślić piękno jesieni lub odczarować poczucie końcoworocznego przygnębienia. Możesz go podawać na grzance lub jako ciepły dodatek do ciast, naleśników i gofrów.
/ 15.09.2022 05:41
DRUKUJ PRZEPIS
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę! fot. Adobe Stock, aamulya
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg dyni Hokkaido,
  • 2 duże pomarańcze,
  • cytryna,
  • 180 g drobnego cukru.
Przygotowanie:

Dżem z dyni i pomarańczy to świetna propozycja na jesienne śniadania, kolacje czy przekąski. Takim dżemem możesz udekorować także pyszne jesienne ciasta albo podawać go razem z cynamonowymi domowymi goframi.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię Hokkaido umyj, przekrój i wydrąż cały miąższ. Następnie pokrój dynię w drobną kostkę.
  2. Przełóż do rondelka i zalej sokiem wyciśniętym z cytrusów.
  3. Zasyp całość połową cukru, przykryj rondelek i zagotuj zawartość. Jeśli boisz się, że soku z cytrusów jest za mało, możesz do garnka wlać odrobinę wody (aby dynia się nie przypaliła).
  4. Duś na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj resztę cukru, rozpuść dokładnie i wystudź mieszankę.
  5. Następnie zblenduj całość na gładki krem i przełóż do słoików. Dżem z dyni i pomarańczy zapasteryzuj.

Czytaj także:
Czy dynia ozdobna jest trująca?
Ciasto z surowej dyni
Ketchup z dyni

DRUKUJ PRZEPIS