Ostre przeżycie
W wyspiarskiej kuchni jada się dużo ryb i mięs, a sosy stają się ich naturalnym dopełnieniem. Niektóre służą wzmocnieniu smaku samego mięsa, inne są po prostu dodatkiem do gotowego dania. Mają różną formę. Przygotowuje się sosy i dipy, a także znacznie gęściejsze salsy, swym bogactwem przypominające nieraz sałatki. Punktem wspólnym większości sosów są ciekawe zestawienia smakowe, łączenie warzyw z owocami, zestawianie elementów kwaśnych ze słodkimi i pikantnymi. Powszechnie dodaje się mleczko kokosowe, sok z limonki, a także rum. Z warzyw dorzuca się cebulę, paprykę, pomidory. Z owoców w sosach świetnie sprawdza się mango, ale miksuje się banany, cytrusy, papaję i ananas. Mieszkańcy wysp chętnie stosują przyprawy i zioła, hojną ręką dosypują kolendrę, tymianek, curry i gałkę muszkatołową.
Zobacz także: Jak zrobić sos mole?
W kręgu przepisów
Do ciekawszych pomysłów należy ryba w słodko-pikantnym sosie na bazie konfitury z mango przyprawionej musztardą, chrzanem, gałką muszkatołową i miętą. Rybę podaje się również w salsie z pomidorów, chili, cebuli i świeżej kolendry. Drobno się ją kroi i podaje na surowo, przez co dostarcza ona towarzyszącej jej rybie świeżości i pikantności. Można też spotkać wyrazisty i korzenny sos z mango, w którym miksuje się też czosnek, estragon, cebulę, pomidory oraz imbir. Słodko-ostry smak doskonale podkreśla delikatność ryb. Do mięs podaje się salsę z pomidorów, papryczek chili, czosnku, cebuli i świeżych ziół. Czasami z powodu swej pikantności trudno ją zjeść samą, ale jako towarzystwo do mięs sprawdza się znakomicie. Delikatniejszą propozycją jest salsa z papai ze świeżą kolendrą, cebulką, sokiem z limonki lub salsa z mango z papryką, majerankiem i imbirem. Obie doskonałe do ryb i mięs z grilla.
Zobacz także: Jak zrobić meksykańską salsa verde?