Dla każdego coś dobrego
Wybór ryb i owoców morza może przyprawić o zawrót głowy. Nie brak tu ryb obecnych także na europejskich stołach, dlatego nie dziwią potrawy na bazie dorsza, soli czy tuńczyka. Ale pojawiają się również ryby mniej popularne u nas, jak karmazyn czy lucjan. Wśród owoców morza wybór także jest niemały, od krewetek i krabów, poprzez kalmary i morskie ślimaki. Jakby i tego było mało, to miejscowe gospodynie znają dziesiątki sposobów na ich przygotowanie. Dania z ryb należą do najsmaczniejszych i po prostu nie można ich nie spróbować.
Zobacz także: Jak przygotować brazylijskie owoce morza?
W kręgu przypraw
Do najczęściej spotykanych dodatków do ryb należy przede wszystkim pikantna papryczka chili, wyrazisty sok z limonki oraz słodkie i delikatne mleczko kokosowe. Ta smakowa triada wyznacza główny nurt, ale bez trudu spotkać tu można także inne pomysły na doprawianie ryb i owoców morza. Rybom towarzyszą warzywa i owoce, przede wszystkim mango, papaja. Zapieka się je z ziołami, obkłada liśćmi bananowca, dodaje cukier, imbir i kardamon, dosmacza rumem, piecze z pomidorami i czosnkiem. Słowem, każdy znajdzie tu coś dla siebie.
Z sosem lub na grillu
Wśród dań smażonych warto spróbować krewetek panierowanych w wiórkach kokosowych lub dorsza w panierce szafranowej. Słodkawa zupa rybna z batatem i gałką muszkatołową spodoba się miłośnikom smaków delikatnych, podobnie jak ryba w słodkim sosie z mango lub w salsie z mango i papai, choć tu potrafi się pojawić ostra papryczka, przełamując słodycz owoców. Interesującą propozycja dla smakoszy może być też ryba z wiórkami kokosowymi, sokiem z limonki i curry, a do tego cebula i czosnek. Wygląda apetycznie, pachnie znakomicie. Do tego jeszcze Krewetki z grilla, łosoś pieczony w limonkowej marynacie lub Lucjan duszony w winie z papryką i pomidorami. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie.
Zobacz także: Co to są ceviche?