Prawie jak ziemniaki
Bataty są jednym z najpopularniejszych warzyw na kilku kontynentach, u nas są znane, ale zdecydowanie przegrywają w starciu z ziemniakami. Na Karaibach jada się ich naprawdę dużo. Ze względu na swój pomarańczowy kolor są bardzo efektowne, a zawartość cukru i skrobi sprawiają, że jest to dodatek smaczny i sycący. Smakiem przypominają nasze ziemniaki, choć są bardziej zwarte i można je jeść również na surowo. Absolutnie nie można natomiast zjeść surowego manioku, jest on bowiem nie tylko ciężkostrawny, ale wręcz trujący dla organizmu. Dlatego zawsze się je przetwarza. Gotuje się i podaje jak ziemniaki lub przetwarza na przykład na mąkę doskonała do wypieków rozmaitych chlebków i placków.
Zobacz także: Co się kryje w pan de jamon?
Karuzela smaków
Do bardzo popularnych warzyw na wyspach należą doskonale nam znane pomidory, cebula i czosnek. Pojawiają się w wielu sosach i potrawkach. Często łączą się z owocami. Jada się tu także fasolę, szczególnie na tych wyspach, które znajdowały się w kręgu wpływów hiszpańskich, czyli na Kubie i Portoryko. W karaibskich daniach odnaleźć też można ketmię jadalną, a także paprykę, szczególnie te odmiany bardziej pikantne, choć i słodka pojawia się w tutejszych daniach. Wśród przepisów na uwagę zasługuje na przykład escovitch, czyli potrawka rybna z marchewką, papryką i oczywiście cebulą oraz czosnkiem. W potrawkach drobiowych często znajdują się pomidory, marchew, seler, bataty. Klasyczny zestaw warzyw pojawia się w zupach, choć w nich także spotkać można pomarańczową słodycz batatów czy przeznaczoną do gotowania odmianę bananów. Warzywa towarzyszą również rybom, tu także często pojawiają się pomidory, papryka, cebula i czosnek. Często dodaje się do nich świeże zioła, ale równie często doprawiane są pikantnym imbirem, sokiem z limonki czy wszechobecnym mleczkiem kokosowym.
Zobacz także: Jakie są chilijskie sposoby na kukurydzę?