Francuskie korzenie
Wybrzeże Kości Słoniowej to państwo położone w zachodniej części Afryki, nad Zatoką Gwinejską. Graniczy z pięcioma państwami. W piętnastym wieku przybyli tu Portugalczycy, a od siedemnastego wybrzeżem władali Francuzi. Pozostawali tu aż do połowy wieku minionego, zresztą do dziś kraj ma wiele kontaktów z Francją. Widoczne to jest również w kuchni, gdzie silnie zakorzenione są niektóre potrawy i dodatki znane nam raczej ze stołów europejskich. W miejscowym menu są więc ślimaki, zupy rybne i sosy musztardowe. Nie brak świeżych ziół i rozmaitych przypraw.
Zobacz także: Jak jedzą Malgasze?
Afrykańska tradycja
Mimo portugalskich i francuskich gości, którzy pozostawili ślady swej obecności, kuchnia Wybrzeża Kości Słoniowej jest przede wszystkim kuchnia afrykańską, nie brak w niej więc lokalnych specjałów. Do najważniejszych należy maniok, spożywany w wielu różnych formach. Najpopularniejszym produktem stworzonym z manioku jest attieke, czyli kaszka przypominająca kuskus. Pojawia się ona jako sycący element dań obiadowych, w tej części Afryki nawet częściej niż niezwykle popularny na kontynencie ryż. Miejscową tradycją są też smażone banany, zwane alloco. Bliskość wybrzeża sprawia, że mnóstwo tu ryb i owoców morza, a swobodnie biegający drób stanowi apetyczny i bardzo częsty element rozmaitych dań duszonych lub pieczonych. Kuchnia tego kraju nie jest kuchnią nader wyrafinowaną, ale nie brak w niej dobrych smaków, właściwych proporcji i miłych niespodzianek.
Zobacz także: Z czego słynie kuchnia Tunezji?