Z czym jeść tureckie chleby i placki?

Placek mandaryński z kaczką po pekińsku
Niektóre tureckie wypieki znamy doskonale, z innymi warto się bliżej poznać. Mogą bowiem stanowić smakowitą przekąskę lub dodatek do większego dania.
/ 28.10.2010 10:53
Placek mandaryński z kaczką po pekińsku

Pide

Turcy jedzą klasyczne, dobrze wyrośnięte pieczywo, jednak sławę kulinarną przynoszą im płaskie wypieki, przypominające podpłomyki i placki. Do tych najbardziej znanych należy pide, płaski chlebek z mąki pszennej, najczęściej wypiekany w formie łódki z lekko wywiniętymi brzegami. Jest podstawą dla swego rodzaju tureckiej pizzy, która podobnie jak jej włoska odpowiedniczka może mieć różne dodatki na wierzchu, przy czym ta turecka absolutnie nie musi zawierać sosu pomidorowego. Na wierzchu pide może się znaleźć mięso mielone, siekane lub pieczone, do tego pojawia się ser żółty oraz warzywa, na przykład papryka, czosnek, pomidory. Spotkać się można również z pide w wersji zamkniętej (kapali pide), w której farsz skrywa się wewnątrz ciasta.

Zobacz także: Focaccia

Lahmacun

Nieco mniejszy niż pide, ale równie popularny rodzaj placka o typie podpłomykowym. Na cienki placek nakłada się mięso mielone, pietruszkę, paprykę, cebulę lub czosnek. Istnieją dwie odmiany regionalne placka. W Gaziantep lahmacun podaje się z czosnkiem, natomiast w pobliżu Urfy miejsce czosnku zajmuje cebula. Najchętniej jada się go pokrojony w paski i podawany z surówką, niektórzy Turcy skrapiają go sokiem z cytryny. Można też placek zwinąć w rulon i jeść nawet na ulicy.

Zobacz także: Sposób na placek mandaryński

Na słodko i na słono

Wśród tureckich wypieków warto również poznać yufkę, czyli niezwykle cienkie ciasto będące odpowiednikiem greckiego ciasta filo. Służy najczęściej do przygotowywania pysznej, choć niewiarygodnie słodkiej baklawy, ale bywa też nadziewane mięsem mielonym, serem, szpinakiem czy cebulą i pietruszką. Popularną przekąską jest simit, obsypany sezamem obwarzanek, który można powszechnie kupić od ulicznych sprzedawców. Nie jest słodki, a dodatek sezamu sprawia, że po to puszyste kółeczko sięgają niemal wszyscy Turcy.

Redakcja poleca

REKLAMA