Szczęście i ochrona
W Grecji trudno znaleźć świąteczną choinkę, za to powszechnie pojawia się krzyż z gałązką bazylii, który codziennie zanurza się w święconej wodzie i kropi dom, aby odstraszyć złe moce. Podobne działanie ma też ogień stale palący się w kominku przez dwanaście dni i nocy. Prezenty Grecy wręczają sobie w Nowy Rok, który jest obchodzony jako dzień świętego Bazylego, niezwykle ważnej postaci w historii greckiego Kościoła. Piecze się wówczas vasilopita, specjalne ciasto ze znakiem krzyża, zwane też ciastem świętego Bazylego, w którym ukryta jest moneta. Kto ją znajdzie, ten ma zapewnione szczęście w nadchodzącym roku. Jeśli bliscy sobie ludzie nie mogą spędzić świąt razem, wówczas często przesyłają sobie choćby świąteczne ciasto.
Zobacz także: Jak razem z dziećmi przygotować Święta?
Świąteczne menu
Na bożonarodzeniowym stole często pojawiają się kourabiedes, maślane ciasteczka obficie posypywane cukrem pudrem, a także melomakarona – ciastka o smaku pomarańczowym maczane w miodzie. Wśród świątecznych przysmaków na słodko znaleźć można też aromatyczny sernik miodowy (melopita) oraz pączki, zwyczajowo po usmażeniu zanurzane w syropie. To bardzo słodki sposób świętowania. Zanim jednak na stole pojawią się desery, Grecy sięgają po dania rzadziej obecne na ich stole, głównie mięsne i rybne. Właściwie nie ma potraw zarezerwowanych wyłącznie na świąteczne dni, gotuje się po prostu bardziej treściwie i z bardziej smakowitych kąsków. Wiąże się to między innymi z tym, że okres świąteczny poprzedzany jest wielodniowym postem, po którym wszyscy chętnie zasiadają do suto zastawionych stołów, nadrabiając zaległości w smakowitościach.
Zobacz także: Chińskie słodkości