Jak się jada kebab?

Kebeb to nie tylko kawałki mięsa w bułce, w całej Turcji jest 20 rodzajów kebaba.
Nie ma chyba w Polsce osoby, która nie słyszałaby o kebabie. Niestety najczęściej kojarzy się nam z fast foodem. Tymczasem ten turecki przysmak ma wiele rodzajów, potrafi zaskoczyć formą i smakiem.
/ 28.10.2010 11:47
Kebeb to nie tylko kawałki mięsa w bułce, w całej Turcji jest 20 rodzajów kebaba.

Mięso na pionowo

Kebab to bardzo szerokie pojęcie, które tak naprawdę obejmuje grillowane mięsa. Forma ich podania, przyrządzenia i dodatki wpływają na to, że miewamy do czynienia z różnymi kebabami, podobno jest ponad dwadzieścia rodzajów tego mięsnego dania. Ten typ kebabu, który spotykamy najczęściej w Polsce, to według tureckiej nomenklatury döner kebab, czyli mięso z grilla pionowego. Przed wielu laty Aleksander, kucharz z Bursy, zapoczątkował tę formę przyrządzania mięsa, korzystając z miecza. Obracające się mięso jest opiekane, a kucharz na bieżąco odkrawa drobne, apetycznie przypieczone kawałki. Podaje się je najczęściej albo w specjalnym chlebku, albo na talerzu wraz z różnymi dodatkami warzywnymi. Ten zawinięty w cienkim chlebku jest tańszy i nosi określenie dürüm.

Zobacz także: Metody grillowania

Szaszłyki i spółka

Wśród mięs przygotowywanych na ruszcie poziomym królują kebaby, które przypominają znane nam w naszym kręgu kulturowym szaszłyki. Różnorodność form i przypraw sprawia, że trudno jest mówić o jednym rodzaju tego dania. Wielbiciele smaków pikantnych chętnie sięgną po adana kebab, czyli nadziane na szpadki wałeczki mielonego mięsa, przyprawione bardzo pikantnie i podawane w towarzystwie cebulą, papryką i pietruszką. Odrobinę tylko łagodniejszy jest urfa kebab, który swój smak zawdzięcza czarnemu chili. Z kolei iskender kebab to paseczki mięsa wymieszane z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i chlebem, często towarzyszy mu sałatka z grillowanych warzyw. Kosteczki mięsa upieczone na szpadce to şiş kebab. Jeśli kebabowi towarzyszy bakłażan, możemy mieć do czynienia z daniem określanym mianem patlican kebab. Zdecydowanej większości kebabów towarzyszą rozmaite sosy, najczęściej jogurtowe bądź pomidorowe, zwykle też dodaje się warzywa w formie grillowanej lub jako sałatki. 

Zobacz także: Jakie są oblicza szaszłyka?

Redakcja poleca

REKLAMA