Mięso na pionowo
Kebab to bardzo szerokie pojęcie, które tak naprawdę obejmuje grillowane mięsa. Forma ich podania, przyrządzenia i dodatki wpływają na to, że miewamy do czynienia z różnymi kebabami, podobno jest ponad dwadzieścia rodzajów tego mięsnego dania. Ten typ kebabu, który spotykamy najczęściej w Polsce, to według tureckiej nomenklatury döner kebab, czyli mięso z grilla pionowego. Przed wielu laty Aleksander, kucharz z Bursy, zapoczątkował tę formę przyrządzania mięsa, korzystając z miecza. Obracające się mięso jest opiekane, a kucharz na bieżąco odkrawa drobne, apetycznie przypieczone kawałki. Podaje się je najczęściej albo w specjalnym chlebku, albo na talerzu wraz z różnymi dodatkami warzywnymi. Ten zawinięty w cienkim chlebku jest tańszy i nosi określenie dürüm.
Zobacz także: Metody grillowania
Szaszłyki i spółka
Wśród mięs przygotowywanych na ruszcie poziomym królują kebaby, które przypominają znane nam w naszym kręgu kulturowym szaszłyki. Różnorodność form i przypraw sprawia, że trudno jest mówić o jednym rodzaju tego dania. Wielbiciele smaków pikantnych chętnie sięgną po adana kebab, czyli nadziane na szpadki wałeczki mielonego mięsa, przyprawione bardzo pikantnie i podawane w towarzystwie cebulą, papryką i pietruszką. Odrobinę tylko łagodniejszy jest urfa kebab, który swój smak zawdzięcza czarnemu chili. Z kolei iskender kebab to paseczki mięsa wymieszane z sosem pomidorowym, jogurtem, masłem i chlebem, często towarzyszy mu sałatka z grillowanych warzyw. Kosteczki mięsa upieczone na szpadce to şiş kebab. Jeśli kebabowi towarzyszy bakłażan, możemy mieć do czynienia z daniem określanym mianem patlican kebab. Zdecydowanej większości kebabów towarzyszą rozmaite sosy, najczęściej jogurtowe bądź pomidorowe, zwykle też dodaje się warzywa w formie grillowanej lub jako sałatki.
Zobacz także: Jakie są oblicza szaszłyka?