Jogurtowe mieszanie
Podstawę tego napoju stanowi jogurt naturalny, a ponieważ jest on rozcieńczany, musi być sam z siebie bardzo gęsty. Najlepszy do tego jest jogurt typu bałkańskiego, taki jaki znamy na przykład z Grecji. Te oryginalne są tak gęste, że można je kroić nożem i jeść widelcem. Tylko taki jogurt po rozcieńczeniu go wodą nadal zachowywać będzie odpowiednią gęstość i smak. Znany nam z polskich sklepów zwykły jogurt błyskawicznie zmieniłby się w wodnisty i nieapetyczny napój, którego nie wypiłby nawet entuzjasta tureckich klimatów kulinarnych.
Zobacz także: Chłodniki
Świeżość w dodatkach
Ayran rozcieńcza się wodą, najczęściej w proporcji jeden na jeden lub połowę wody w stosunku do jogurtu. Tak naprawdę jednak ilość wody zależy od tego, czy chcemy napój bardziej esencjonalny czy zawiesisty. Potem trzeba dodać sól i pieprz, a całość dokładnie rozmieszać. Mistrzowie potrafią podczas mieszania spienić napój, przez co staje się on delikatniejszy i bardziej wyrafinowany. Kiedy na dworze jest bardzo gorąco, do ayranu dodaje się też drobno posiekaną miętę, która sprawia, że napój zyskuje niesamowitą świeżość. Ayran pija się przy każdej okazji, pasuje i do ciepłych mięs i zimnych przystawek. Można go w Turcji kupić nawet w gotowych plastikowych kubeczkach, choć oczywiście najlepszy jest przygotowywany na naszych oczach. W niektórych regionach kraju ayran podaje się gościom na powitanie. Zdaniem wielu Turków, nie tylko świetnie chłodzi i odświeża, ale też doskonale wpływa na trawienie.
Zobacz także: Jak zrobić sorbet?