Pieczona gęś idealnie pasuje do sylwestra po góralsku.

Jak wygląda Boże Narodzenie w Niemczech?

Nasi zachodni sąsiedzi bardzo cenią sobie możliwość spędzania grudniowych świąt wśród najbliższej rodziny. I wkładają wiele wysiłku w stworzenie odpowiedniej bożonarodzeniowej atmosfery.
/ 19.09.2017 16:14
Pieczona gęś idealnie pasuje do sylwestra po góralsku.

Grudniowe oczekiwanie

Niemcy dobrze przygotowują się do świąt. Kiedy zaczyna się adwent, atmosfera w całym kraju robi się świąteczna i radosna. W domach pojawiają się adwentowe wieńce, a dzieci dostają adwentowe kalendarze z czekoladkami i drobnymi niespodziankami. W całych Niemczech organizowane są bożonarodzeniowe kiermasze, w niektórych miastach jest ich nawet kilka w różnych punktach, zwykle na starówkach, wokół katedr.

Świąteczny stół

Wigilijny stół w Polsce ugina się od specjalnych, świątecznych przysmaków. Niemcy również lubią dobrze zjeść i dbają, by nie zabrakło smakowitych kąsków, jednak na ich świątecznym stole często pojawiają się dania mniej wykwintne, za to postrzegane przez biesiadników jako wyjątkowo smaczne. Dlatego nikogo tam nie dziwi sałatka ziemniaczana czy ulubiona pieczona kiełbasa. Bardziej świąteczny charakter ma obiad w drugi dzień Świąt, podczas którego najczęściej podaje się gęś pieczoną, czasami kaczkę lub indyka. Faszeruje się je kasztanami i jabłkami, naciera ziołami, podaje z ziemniakami i czerwoną kapustą, a całość polewa się specjalnym sosem.

Zobacz także: Jak upiec gęś?

Słodkie aromaty

Podczas Wigilii dzieci dostają talerze pełne świeżych i suszonych owoców, orzechów i ciasteczek. Dorośli też chętnie podczas bożonarodzeniowych świąt sięgają po słodkie smakołyki. Niemieckie gospodynie pieką rozmaite rodzaje ciasteczek, niektóre wieszane są na choinkach, inne zjadane. Do ulubionych należą pierniczkowe Lebkuchen. Często jada się też struclę z bakaliami. Do wszystkich ciast i ciasteczek dodaje się wówczas mnóstwo miodu i aromatycznych przypraw korzennych. W okresie radosnego oczekiwania na święta a także podczas samych świąt dorośli chętnie popijają grzane wino, również doprawione rozgrzewającymi ciało i serce przyprawami, takimi jak cynamon, kardamon czy goździki.

Zobacz także: Pierniczki na choinkę

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/10.12.2014 19:49
fajne fajne
/18.12.2013 19:15
SUPER.
/07.12.2011 18:59
Te informacje przydały mi się na koło niemieckie.