Ouzo fot. Adobe Stock

Jak pić i podawać ouzo?

Ouzo to grecki trunek, który można pić solo lub z dodatkiem wody. Tradycyjnie popija się go między przekąskami, sącząc powolutku.
/ 24.06.2020 05:55
Ouzo fot. Adobe Stock

Podstawowym składnikiem ouzo jest czysty alkohol, ale tajemnicą smaku pozostaje odpowiedni zestaw przypraw. Choć w trunku tym wyraźnie wyczuwany jest przede wszystkim anyż, to nie on jeden składa się na smak ouzo. Do destylatorów dodaje się także między innymi kardamon, kolendrę, koper włoski, arcydzięgiel, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, mastikę i rumianek.

W tradycyjnym miedzianym destylatorze znajduje się od 10 do 30 kg przypraw, a proporcje poszczególnych składników pozostają tajemnicą wytwórców. Produkcja ouzo wzbudza zresztą wiele emocji i jest przedmiotem wielu dyskusji.

Alkohol wraz z przyprawami pozostawia się do maceracji, a ponieważ otrzymywany w tym procesie trunek jest niezwykle mocny, często dodaje się do niego zdemineralizowaną wodę, a także cukier, choć nie wszyscy producenci sięgają po ten składnik. Ostatecznie moc ouzo oscyluje wokół 40%.

Jak pić i podawać ouzo?

Zwolennicy tradycji zalecają, by ouzo popijać w formie czystej, bez żadnych dodatków. Tylko wtedy bowiem, ich zdaniem, można docenić anyżkowy smak trunku.

Ponieważ nie wszyscy są gotowi na tak intensywny smak, dopuszcza się rozcieńczenie alkoholu wodą, co zmienia kolor alkoholu na mleczny. Dlatego często do ouzo podaje się osobno wodę, by każdy sam podejmował decyzję, jak będzie je pił.

Nie należy natomiast mieszać ouzo z żadnymi napojami kolorowymi ani z innymi alkoholami. Tradycyjnie ouzo popija się między przekąskami, sącząc go powolutku, aby nie skończył się przez całe spotkanie z przyjaciółmi i znajomymi.

Historia ouzo

Grecy zamieszkujący tereny Azji Mniejszej chętnie doprawiali moszcz winogronowy anyżkiem, przez co zyskiwał on oryginalny i orzeźwiający smak. W roku 1922 turecka armia pokonała Grecję i zmusiła ponad półtora miliona Greków do opuszczenia Turcji. Wielu z powracających osiadło wówczas na wyspie Lesbos, która słynęła ze szczególnie intensywnego anyżu, czyniąc z wyspy centrum wytwarzania anyżowego trunku.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.08.2010

Więcej o alkoholach:

Jak poruszać się po greckiej mapie win?
Jak poruszać się po greckiej mapie win?
Greckie wina nie cieszą się takim szacunkiem jak włoskie czy francuskie. Na szczęście miejscowi winiarze coraz bardziej dbają o poziom swych wyrobów i być może wkrótce wina z Peloponezu czy Samos dołączą do europejskiej czołówki.
Degustacja wina
Degustacja wina
Dla zwykłego śmiertelnika może wydawać się rytuałem złożonym i niezrozumiałym; dla koneserów – jest oczywistością i sposobem na dokładne poznanie i ocenienie trunku.  
Grecka Retsina – pokochać czy znienawidzić?
Grecka Retsina – pokochać czy znienawidzić?
Smak Retsiny jest tak charakterystyczny, że nie sposób go pomylić z czymkolwiek innym. Niełatwo się do niego przyzwyczaić, ale potem można go pokochać.
Przewodnik po Metaxach
Przewodnik po Metaxach
Należy do najsłynniejszych greckich marek, a jej smukłą butelkę kojarzą i zwyczajni turyści, i wytrwali poszukiwacze smaków wykwintnych. Kilka słów o Metaxach.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino świetnie rozgrzewa. Mamy banalny przepis na domowego grzańca z cynamonem, goździkami i pomarańczą.
Jak zrobić nalewkę ze śliwek? Z węgierek na wódce
Jak zrobić nalewkę ze śliwek? Z węgierek na wódce
Będzie doskonałym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa lub deserów z owocami. Podkreśli także smak powideł.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Aromatyczne wino z czarnej porzeczki pasuje do obiadu lub deserów. Wykorzystaj przepis na wino bez drożdży, które łatwo przygotujesz w domu! Zrób, nim minie sezon!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (13)
/23.06.2019 14:49
Ouzo? Pozdrawiam z Lesbos
/10.07.2018 15:58
Równie dobrze można pić syrop na kaszel także nie wiem czym tu się zachwycać.
/07.10.2016 21:30
Kocham ouzo. Mogę je pić prosto z flaszki, bez dodatków, zagryzania i zapijania, wielkimi łykami ;) Smakuje jak dobre, stare, śląskie kopalnioki (dla goroli - takie cukierki typu landrynki o smaku anyżu).
POKAŻ KOMENTARZE (10)