Ewa Cwil

Redaktorka działu Dieta i Fitness portalu polki.pl. Z wykształcenia jest magistrem rehabilitacji ruchowej, ma aktualne uprawnienia do wykonywania zawodu fizjoterapeuty, specjalizuje się w masażu i fizykoterapii. Ukończyła trzyczęściowy kurs z zakresu Funkcjonalnej Osteopatii i Integracji oraz kurs terapii narzędziowej. Jest też doświadczonym trenerem fitness i redaktorem, pracowała dla portali i magazynów dla kobiet o tematyce fitness i parentingowej – m.in. Shape, Be Active, mamotoja.pl. Obecnie pracę w podwarszawskim Centrum Rehabilitacji Medycznej łączy z pasją do pisania o aktywności fizycznej i szeroko pojętym zdrowiu. Ma stopień młodszego instruktora narciarstwa oraz ratownika wodnego, ukończyła też kurs trenera sportów siłowych oraz aerobiku. Uwielbia górskie wycieczki i jazdę na nartach.

3 przepisy na keto sos do grilla + porady, jakie gotowe niskowęglowodanowe sosy do grilla ze sklepów warto kupować
3 przepisy na keto sos do grilla + porady, jakie gotowe niskowęglowodanowe sosy do grilla ze sklepów warto kupować 8 miesięcy temu
Keto sos do grilla odznacza się niską zawartością węglowodanów. W gotowych sosach ilość ta zwykle nie przekracza 6-7 g węglowodanów w 100 ml, a często jest jeszcze mniejsza. To zasługa zmiany receptury, która m.in. wyklucza przyprawianie sosu cukrem. Domowe keto sosy do grilla również mogą zawierać minimalną ilość węglowodanów. Najczęściej szykuje się je na bazie jogurtu greckiego. Czytaj więcej
Ile kcal ma miód i czy zależy to od gatunku miodu? Sprawdź, o ile miód podnosi kaloryczność napojów
Ile kcal ma miód i czy zależy to od gatunku miodu? Sprawdź, o ile miód podnosi kaloryczność napojów8 miesięcy temu
Kaloryczność miodu to 304 kcal/ 100 g, chociaż różne źródła podają różne wartości – od 280 do 340 kcal w 100 g. Właśnie wartość nieco powyżej 300 kcal przyjmuje się najczęściej. Nie rozróżnia się też kaloryczności miodów naturalnych i sztucznych, miodu z pasieki i od dzikich pszczół, chociaż ten naturalny jest nieco mniej kaloryczny. Czytaj więcej
Kaloryczność twarogu – sprawdź od czego zależy i jak bardzo różnią się pod tym względem wyroby różnych producentów
Kaloryczność twarogu – sprawdź od czego zależy i jak bardzo różnią się pod tym względem wyroby różnych producentów8 miesięcy temu
Kaloryczność twarogów waha się od 82 do 206 kcal w 100 g. Najmniej kaloryczne są twarogi chude, zaś najwięcej kalorii dostarczają twarogi tłuste. Twaróg sernikowy może być zarówno bardziej, jak i mniej kaloryczny. Dlatego warto czytać etykiety i sprawdzać, ile energii dostarcza konkretny produkt, gdyż różnica może wynosić nawet 116 kcal w 100 g białego sera. Czytaj więcej
Owsianka proteinowa na dwa sposoby. Przygotuj sycącą owsiankę białkową tak jak lubisz
Owsianka proteinowa na dwa sposoby. Przygotuj sycącą owsiankę białkową tak jak lubisz8 miesięcy temu
Owsianka proteinowa zawiera dodatkową porcję białka – nawet do 40 g w porcji. Dzięki temu jest sycąca i odżywcza, a także nie podnosi zbyt szybko poziomu cukru we krwi. Najczęściej w owsiankach białkowych ze sklepu dodatkiem białkowym jest koncentrat białka. W domowych warunkach także warto go używać, choć np. w przypadku owsianki pieczonej, część białka może pochodzić z jajka. Czytaj więcej
Ciekawe owoce egzotyczne, których musisz spróbować. Każdy z nich ma unikalny smak i zapach
Ciekawe owoce egzotyczne, których musisz spróbować. Każdy z nich ma unikalny smak i zapach8 miesięcy temu
Owoce egzotyczne pochodzą spoza Europy, najczęściej z Azji, Afryki czy Ameryki Południowej. Występują w wielu różnych kolorach, a czasami skórka nie oddaje barwy miąższu, który potrafi też zadziwić konsystencją. Próbowanie owoców egzotycznych ze sklepu jest w pełni bezpieczne, nie należy jednak próbować nieznanych sobie owoców podczas zagranicznych podróży. Czytaj więcej
Wysokobiałkowe śniadanie to podstawa odchudzania i dobrej formy. Sprawdź, jak przygotować śniadania wysokoproteinowe
Wysokobiałkowe śniadanie to podstawa odchudzania i dobrej formy. Sprawdź, jak przygotować śniadania wysokoproteinowe8 miesięcy temu
Wysokobiałkowe śniadanie powinno dostarczać nawet 30% kalorii z białka. Dzięki temu skuteczniej zaspokoi głód i odżywi mięśnie, co przyczynić się może do utraty masy ciała, jeśli kaloryczność diety uda się utrzymać w ryzach. Duża zawartość protein sprawia, że posiłek powoli podnosi poziom cukru we krwi, co daje na dłużej uczucie sytości i solidną dawkę energii. Czytaj więcej
Znasz kawę z mniszka lekarskiego? Zobacz, dlaczego warto zamienić zwykłą kawę na kawę z korzenia mniszka lekarskiego
Znasz kawę z mniszka lekarskiego? Zobacz, dlaczego warto zamienić zwykłą kawę na kawę z korzenia mniszka lekarskiego8 miesięcy temu
Kawa z mniszka lekarskiego przygotowywana jest z prażonego suszu z korzenia mniszka lekarskiego. Należy go zalać gorącą woda lub ugotować. Wtedy uwalnia zapach i smak podobny do kawy zwykłej lub zbożowej – to zależy od ilości użytego suszu. Napar ma wiele właściwości prozdrowotnych: zmniejsza m.in. ryzyko cukrzycy, chorób wątroby i trzustki. Czytaj więcej
Autofagia to ważny proces komórkowy, ale i bardzo modne hasło. Czy da się ją aktywować?
Autofagia to ważny proces komórkowy, ale i bardzo modne hasło. Czy da się ją aktywować?8 miesięcy temu
Autofagia to proces zachodzący w komórkach. Polega na utylizacji zbędnych czy uszkodzonych fragmentów komórek, ale też wirusów i bakterii. W ten sposób komórka pozyskuje składniki i energię. Autofagia zachodzi cały czas, ale z wiekiem słabnie, co może stawać się przyczyną wielu poważnych chorób. Zaburza ją też przejadanie się i niezdrowa dieta, a także brak aktywności fizycznej. Czytaj więcej
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej nie jest niski, ale moja sąsiadka ma supersposoby na kaszę jaglaną dla cukrzyka
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej nie jest niski, ale moja sąsiadka ma supersposoby na kaszę jaglaną dla cukrzyka8 miesięcy temu
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej wynosi 70, więc kasza ta należy do produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Nie znaczy to, że kasza jaglana dla cukrzyka jest zakazana. Jest wprost przeciwnie. Warto ją przy cukrzycy od czasu do czau jeść, bo jest wartościowa odżywczo i pomaga obniżać poziom cukru we krwi. W dodatku odpowiednio przygotowana i podana nie podniesie gwałtownie cukru we krwi. Czytaj więcej
Kwas cytrynowy jest powszechnie stosowany w żywności i kosmetykach. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Kwas cytrynowy jest powszechnie stosowany w żywności i kosmetykach. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?8 miesięcy temu
Kwas cytrynowy to naturalna substancja występująca w organizmach żywych oraz owocach. Jest pozyskiwana w naturalny sposób, ma kwaśny odczyn i w produktach spożywczych oznaczana jest symbolem E330. Korzystnie wpływa na jakość i trwałość produktów. Uznany został za całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Stosuje się go w różnych stężeniach w zależności od celu, w jakim za zostać użyty. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA