Jak podawać rydze?

Rydze można podawać na wiele sposobów.
W Wysowej Zdrój, w Beskidzie Niskim, co roku organizowane jest Święto Rydza. Rejon ten słynie bowiem z obfitości w grzyby. We wrześniu osobiście sprawdziłam, że nie bez powodu rydz jest tu bohaterem osobnego święta.
/ 09.11.2016 21:00
Rydze można podawać na wiele sposobów.

Rydze – oprócz słynnego, rudego koloru – wyróżniają się także tym, że są chrupkie, a w smaku jakby przydymione. Podaje się je w bardzo prosty sposób. Bo, trawestując powiedzenie „ładnemu we wszystkim ładnie”, w odniesieniu do rydzów można by rzec – „smacznemu, we wszystkim smacznie”.

Zobacz także: Pasteryzowanie grzybów

Rydze z beskidzkiego Święta Rydza

Rydze po zebraniu czyścimy, a następnie dokładnie myjemy. W dalszej kolejności kroimy na kawałki wielkości średnich guzików. Rozgrzewamy na patelni masło. Gdy będzie gorące, wrzucamy na nie pokrojone grzyby. Smażymy ok. 10 minut na średnim ogniu. Gdy będą już miękkie, solimy i przyprawiamy pieprzem do smaku. Tak przygotowane rydze kładziemy na świeżą, przekrojoną bułkę (nie szczędząc masła) i podajemy gorące. W innym wariancie, rydze można smażyć również z dodatkiem czosnku, posypane na koniec pietruszką.

To, co ujęło mnie najbardziej w tak przygotowanych rydzach, to świeżość, prostota i autentyczność smaku. Spróbujcie sami i zorganizujcie sobie Święto Rydza we własnym domu. Jeszcze tej jesieni.

Redakcja poleca

REKLAMA