W czystej i zadbanej kuchni przygotowywanie posiłków staje się przyjemnością.

Jak dobrze zorganizować sprzątanie kuchni?

Śniadanie, obiad i kolacja, a potem nasza kuchnia wygląda jak pobojowisko. Jeśli zostawimy ją w takim stanie do rana, następny dzień trzeba będzie poświęcić na czasochłonne skrobanie i szorowanie. A przecież wystarczy tylko 20 minut, aby zapanować nad bałaganem.
/ 19.03.2018 15:43
W czystej i zadbanej kuchni przygotowywanie posiłków staje się przyjemnością.

Krok 1

Przygotuj sobie najpierw wszystkie poniższe materiały:

  • rękawice,
  • ściereczki z mikrofibry,
  • gąbka,
  • mop,
  • płyn do mycia naczyń/kostki do zmywarki,
  • uniwersalny płyn do mycia przestrzeni kuchennych (zlewu, blatu, kuchenki) w sprayu.

Nie lekceważ tego kroku, bo na szukanie środków czyszczących, ścierek i gąbek w trakcie sprzątania traci się nie tylko dużo czasu, ale i łatwo zapomina o tym, co było w pracy na pierwszym miejscu.

Krok 2

Jeśli myjesz naczynia w zlewie, przygotuj pojemnik, do którego będziesz zsuwać resztki, tłuszcz etc. Oczyszczone naczynia odłóż w osobne miejsce.

Krok 3

Jeśli jakiś brud zasechł lub spiekł się, namocz naczynie. Możesz to zrobić w zlewie, lub jeśli nie ma tam miejsca – w misce.

Krok 4

W zmywarce umieszczaj naczynia w sposób następujący: najmocniej zabrudzone na dole. Duże naczynia możesz ewentualnie umyć osobno – napełnij je gorącą wodą i ustaw na blacie.

Krok 5

Gdy naczynia się moczą, wyrzuć wszystkie śmieci z kuchni – te z blatów, podłogi, szafek. Nie przejmuj się na razie, jeśli coś jest nie na miejscu lub nie powinno leżeć w kuchni – na tym etapie martw się tylko o to, aby wszystko co powinno znaleźć się w koszu, znalazło się w nim.

Krok 6

A teraz zbierz wszystkie przedmioty, które nie powinny leżeć w kuchni i przełóż do osobnego pojemnika – odłożysz je na miejsce po wysprzątaniu kuchni. Jeśli masz pomocnika - to jest moment, żeby ci pomógł i odłożył przedmioty z pojemnika na swoje miejsce. Nie należy przerywać pracy w kuchni, aby te „zagubione” rzeczy dotarły na swoje miejsce.

Krok 7

Przedmioty, które powinny leżeć w kuchni, a nie wymagają mycia, odłóż na przynależne im miejsca. Nie wkładaj wszystkiego jak popadnie, bo przy następnym rodzinnym obiedzie zaczniesz od ciężkich słów i stresu.

Krok 8

Załaduj zmywarkę do końca. Jeśli nie masz zmywarki, ręczne mycie naczyń podziel na części (znajdź pomocników, jeśli możesz). Najpierw mycie, potem płukanie, wycieranie i odkładanie na miejsce.

Polecamy: Jak dbać o zmywarkę?

Krok 9

Umyj blaty, przetrzyj kuchenkę, zlew. Wypłucz gąbki i ścierki.

Krok 10

Jeśli kosz jest pełen, wyrzuć śmieci i załóż nowy worek

Krok 11

Zmyj podłogi

Porady

  1. Im więcej osób miałaś na obiedzie, tym więcej czasu potrwa sprzątanie. Ale są też zalety – w twoim domu będzie też więcej osób do pomocy przy sprzątaniu. Przydziel poszczególne kroki pomiędzy członków rodziny. A porządek pojawi się w krótkim czasie.
  2. Jeśli używasz podkładek, ustal ze wszystkimi członkami rodziny, że każdy przeciera swoją podkładkę po skończonym posiłku. Zaoszczędzisz mnóstwo czasu.
  3. W trakcie przygotowywania posiłków, przygotuj miskę (lub użyj do tego zlewu) z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Wkładaj tam wszelkie użyte podczas przygotowań posiłku naczynia, deski, sztućce. Dzięki temu brud się nie zeschnie i łatwo je będzie potem umyć.
  4. Stwórz rodzinną płytę CD z ulubionymi utworami każdego z członków rodziny. Dzieci, a nawet mąż, chętniej będą pomagać przy sprzątaniu. Wszystkich bowiem ulubiona muzyka wprawi w dobry nastrój.

Zobacz także: Jak zorganizować sobie kuchnię?