Jak powstaje śledź pod pierzynką?

Śmietanowy sos do jajek.
Śledź „pod pierzynką” czy też „pod kołderką” to zabawna nazwa smacznej sałatki ze śledziem w roli głównej. Znajdziemy ją na wielu polskich stołach.
/ 22.05.2019 22:08
Śmietanowy sos do jajek.

Do jej przygotowania przydatne będzie ładne, szklane naczynie, które wyeksponuje poszczególne warstwy sałatki. Najmocniejszym bowiem elementem kolorystycznym tego dania są buraki.

Aby przygotować „śledzia pod pierzynką” potrzeba:
3 duże matiasy, 3 nieduże ziemniaki, 2 małe buraczki lub jeden duży, 2 średnie marchewki, jabłko, duża cebula lub dwie mniejsze, 3 jajka, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz do smaku, natka pietruszki lub koperek do posypania.

Zobacz także: Dam ci sera na pierogi

Matiasy zalewamy zimną wodą, aby były mniej słone – najlepiej namoczyć je na noc. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną – obieramy i kroimy w plastry. Następnie gotujemy buraczki ćwikłowe i marchew. Gdy ostygną – obieramy i kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Gotujemy również jajka – na twardo. Matiasy odsączamy i kroimy w kawałki. Do dużej, najlepiej przezroczystej formy, wkładamy najpierw: lekko osolone, pokrojone ziemniaki, na to warstwę buraczków, potem warstwę marchewki. Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki, skrapiamy cytryną.

Po kilku minutach układamy na marchewce (dzięki cytrynie cebula nie będzie ostra). Na to wszystko kładziemy warstwę śledzi. Obieramy jabłko, siekamy w drobniutką kostkę lub bardzo cienkie płatki. Układamy na śledziu. Na wszystko dajemy warstwę majonezu. Obieramy jajka na twardo i kroimy w krążki, po czym układamy je na majonezie. Całość posypujemy pietruszką lub koperkiem. 

Zobacz także: Kochane pierogi

Redakcja poleca

REKLAMA