Do jej przygotowania przydatne będzie ładne, szklane naczynie, które wyeksponuje poszczególne warstwy sałatki. Najmocniejszym bowiem elementem kolorystycznym tego dania są buraki.
Aby przygotować „śledzia pod pierzynką” potrzeba:
3 duże matiasy, 3 nieduże ziemniaki, 2 małe buraczki lub jeden duży, 2 średnie marchewki, jabłko, duża cebula lub dwie mniejsze, 3 jajka, kilka łyżek majonezu, sól, pieprz do smaku, natka pietruszki lub koperek do posypania.
Zobacz także: Dam ci sera na pierogi
Matiasy zalewamy zimną wodą, aby były mniej słone – najlepiej namoczyć je na noc. Gotujemy ziemniaki w mundurkach, a gdy ostygną – obieramy i kroimy w plastry. Następnie gotujemy buraczki ćwikłowe i marchew. Gdy ostygną – obieramy i kroimy w cienkie plastry lub kostkę. Gotujemy również jajka – na twardo. Matiasy odsączamy i kroimy w kawałki. Do dużej, najlepiej przezroczystej formy, wkładamy najpierw: lekko osolone, pokrojone ziemniaki, na to warstwę buraczków, potem warstwę marchewki. Obieramy cebulę, kroimy ją w krążki, skrapiamy cytryną.
Po kilku minutach układamy na marchewce (dzięki cytrynie cebula nie będzie ostra). Na to wszystko kładziemy warstwę śledzi. Obieramy jabłko, siekamy w drobniutką kostkę lub bardzo cienkie płatki. Układamy na śledziu. Na wszystko dajemy warstwę majonezu. Obieramy jajka na twardo i kroimy w krążki, po czym układamy je na majonezie. Całość posypujemy pietruszką lub koperkiem.