Jak przygotować świąteczny grog?

Jak przygotować świąteczny grog?

Grog, czyli odkrywanie imion historii. Niegdyś bardzo popularny – dziś jego nazwa brzmi jak dźwięki z zapomnianej płyty. Ale czy w święta nie powinniśmy znaleźć czasu na wspomnienia? Bo przecież świąteczny grog to nic innego jak herbata z prądem!
/ 22.05.2019 22:10
Jak przygotować świąteczny grog?

Aby zrobić grog potrzebne nam będą: pół litra wody, 25 dkg cukru, ćwierć litra dobrego rumu, pół szklanki liściastej, palonej herbaty.

Dobry grog nie powstanie poprzez dolanie rumu do kubka z herbatą. Ważne jest zrównoważenie aromatów.

Polecamy: Jakie przyprawy na chłody?

Herbatę (koniecznie liściastą, paloną) zaparzamy wodą, robiąc mocną esencję. Rum zagotujemy z cukrem, a gdy tylko zacznie wrzeć, dolewamy esencję herbacianą. Podajemy na gorąco.
Grog jest dość gęsty i słodki. Nie pije się go „litrami”, natomiast na pewno nie można mu odmówić rozgrzewającej mocy i wyjątkowego smaku.

Polecamy: Jak upiec piernik?

Grog najlepiej podawać w małych, ceramicznych kubeczkach lub filiżankach do chińskiej herbaty.