Zupa grzybowa na kwasie z kapusty to idealna zupa na wigiliny stół.

Zupa grzybowa na kwasie z kapusty

Zupa grzybowa na kwasie z kapusty to wigilijna zupa, jadana w niektórych częściach Mazowsza. Jej wyjątkowy smak nadaje kwas z kiszonej kapusty.
/ 22.05.2019 22:06
Zupa grzybowa na kwasie z kapusty to idealna zupa na wigiliny stół.

Aby przygotować tę zupę potrzebny jest pęczek włoszczyzny, duża garść suszonych grzybów, 1-2 szklanki kwasu z kapusty kiszonej, łyżka masła, majeranek, sól, pieprz.

Zobacz także:  Jak zrobić wigilijny kulebiak z rybą?

Na noc moczymy grzyby, następnego dnia siekamy je. Kroimy włoszczyznę i gotujemy na niej wywar (ok. 2 litrów). Dodajemy wodę spod grzybów oraz posiekane grzyby. Gotujemy, aż składniki będą miękkie. Dodajemy kwas z kapusty kiszonej, masło. Gotujemy. Doprawiamy majerankiem, pieprzem i ewentualnie solą.
Podajemy z kluskami ziemniaczanymi, czyli rwakami.

Zobacz także: Jak zrobić zupę grzybową na barszczu?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/23.11.2011 10:16
czy ktoś wie w jakim regionie podaje się taką zupę na wigilijnym stole ?