Jak przygotować mordonie?

Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.
Mordonie to rodzaj knedli ziemniaczanych – kolejna potrawa regularnie goszcząca na stołach Beskidu Niskiego.
/ 09.11.2016 21:01
Mordonie przygotowuje się z ziemniaków.

Mordonie to kluski kładzione łyżką na wodzie. A robi się je w następujący sposób:

Na ciasto potrzeba: 12 sporych surowych ziemniaków, 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz 1 jajko.

Na omastę – smażoną cebulę lub boczek. Z mordoni można też zrobić zupę – wówczas potrzebne będzie nam jeszcze mleko.

9 ziemniaków ścieramy i odciskamy przez ścierkę. Powstały płyn zlewamy, a powstały na dnie „krochmal” dodajemy do odciśniętych ziemniaków. Pozostałe ziemniaki gotujemy i ubijamy. Obie masy ziemniaczane łączymy, dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i jajko. Ciasto musi być gęste – jeśli nie jest, należy dodać jeszcze trochę mąki pszennej. Kluski nabieramy łyżką i kładziemy na wrzątek. Gotujemy kilka minut (po wypłynięciu powinny jeszcze gotować się 2 minuty, w sumie od 6 do 8 minut).

W Beskidzie wykorzystywało się również wodę, która pozostawała po gotowaniu mordoni. Dodawało się do niej mleko, doprawiało solą i odrobiną cukru, a następnie tak powstałą polewką zalewało położone na talerzu, gotowe mordonie.

Polecamy: Klarowny sposób na rosół

Redakcja poleca

REKLAMA