Na chrupko
Do osolonej, wrzącej wody wrzucamy podzielone na małe różyczki brokuły. Aby nie straciły koloru, dodajemy szczyptę sody oczyszczonej lub trochę cukru. Obgotowujemy warzywa przez około 5-8 minut. Wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i hartujemy.
Na miękko
Ten efekt można uzyskać, wydłużając czas gotowania, ale trzeba się liczyć z tym, że dłużej gotowane brokuły stracą dodatkową ilość cennych składników i mimo tricku z sodą, ich zieleń nie będzie taka żywa. Dlatego lepiej jest brokuły udusić – najpierw lekko podsmażyć na masełku należy odczekać aż odparuje cała woda). Nie zaszkodzi też dodać odrobinę sody oczyszczonej, dla zachowania koloru.
Aby jak najszybciej uzyskać miękkie brokuły, pozostawmy przy różyczkach jedynie niewielkie kawałki łodyg. Ale uwaga – nie wyrzucajmy ich. Świetnie się sprawdzą w zupie!
Polecamy: Jak szybko ugotować kalafiora?