„Rozbiy jajec z mlekiem, a jeżeli chcesz, możesz przydać mąki trochę, jednak lepiej bez mąki, przyday rożenków drobnych, cynamonu, wlej w rynce na masło gorące, a smaż y przewróć, usmażywszy, pocukruj, a day na stół.”
Polecamy: Jak zrobić polewkę mleczną
Rady:
a) na dwa jajka dajemy ok. 1/3 szklanki mleka
b) mąka lepiej spaja placek – na dwa jajka wystarczy łyżka (o ile nie zdecydujemy się posłuchać rady Stanisław Czarneckiego, autora przepisu)
c) rożenki to rodzynki – namocz je wcześniej, przed dodaniem do ciasta. Na jeden placek wystarczy płaska łyżka
d) odnośnie cynamonu – wystarczy jakieś pół małej łyżeczki
Polecamy: Jak zrobić staropolską polewkę cebulową
Uwagi: grzybek sprawił mi nieco kłopotu – zastanawiałam się bowiem, z czego wynika ta nazwa. W pewnym momencie podejrzewałam nawet Czarneckiego, że wlewał masę jajeczną do głębokiego tłuszczu, żeby wyrosła w kształty przypominające grzyb. Dopiero jak popatrzyłam na płaski placek z rodzynkami, smażący się na patelni, zrozumiałam że słowo grzybek nie musi pochodzić od kształtu potrawy, ale od jej „wzoru”. Bo czyż rodzynki na jajecznym, żółtym tle nie wyglądają jak kropki na grzybowych kapeluszach?