Żeby było śmieszniej, jajecznica ta przygotowywana jest na słodko. To właściwie taki cynamonowo-winny omlet. A robi się go w następujący sposób:
„Masła w rynce rozpuść, jajec rozbiy z winem y cukrem y cynamonem, ubiy to społem, a wley na gorące masło, usmażywszy day z rynka, a nie mieszay.”
Polecamy: Staropolski sposób na ciasto francuskie
Rady:
a) rynkę zastąpmy patelnią teflonową
b) na trzy jajka potrzeba 1/3 szklanki białego wina (półsłodkiego)
c) do trzech jajek wystarczy wsypać łyżkę cukru i pół łyżeczki cynamonu (warto też dać małą szczyptę soli, podkreśli słodycz omleta)
d) zgodnie z radą autora przepisu, podaje się ten omlet na patelni, ale ponieważ dzisiaj dysponujemy takim wynalazkiem jak teflon, omlet można podać w klasyczny sposób – złożony na pół.
A jeśli ciekawość na temat sposobu przygotowywania staropolskich jajecznic nie została zaspokojona, oto parę kolejnych informacji:
Polecamy: Jak zrobić polewkę mleczną
Jajecznica ze śmietaną słodką
„Rozbiy jajek z śmietaną słodką, wley na gorące masło, smaż a mieszay, a day z rynka na stół, dodawszy soli z potrzeb”.
Jajecznica prosta
„Rozbij jajec, wley na masło w rynk, a obsmażywszy day z rynka na stół. Możesz też cebuli młodej zielonej albo pietruszki drobno ukraszać.”
(przepisy pochodzą z najstarszej polskiej książki kucharskiej - „Compedium fercolorum…” St. Czarneckiego