Koordynatorka SEO i redaktorka działu Dieta i Fitness w polki.pl. Dba o to, by w polki.pl czytelniczki znajdowały aktualne inspiracje i merytoryczne odpowiedzi na nurtujące je pytania.

Dietetyczka kliniczna i absolwentka Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu z 7-letnim doświadczeniem w pracy z pacjentami z nadwagą, cukrzycą, chorobami endokrynologicznymi i metabolicznymi. W dziale Dieta i Fitness polki.pl dzieli się teoretyczną i praktyczną wiedzą o zdrowym odżywianiu. Podpowiada, jak jeść zdrowo, smacznie i nie dać się nabrać na dietetyczne mity. Nie wierzy w diety cud, a w praktyce stosuje podejście EBM –  medycyny opartej na faktach i dowodach naukowych. Stale śledzi trendy, badania i nowości w świecie odżywiania, by serwować czytelniczkom polki.pl aktualną dawkę wiedzy i inspiracji. W dietetyce najbardziej fascynuje ją temat wpływu mikrobioty jelitowej na funkcjonowanie organizmu. Prywatnie miłośniczka podróży z plecakiem, górskich wędrówek, sportów wodnych i egzotycznych smaków.

Nie każdy może bezpiecznie jeść czereśnie. Te 6 przeciwwskazań pojawia się częściej, niż myślisz
Nie każdy może bezpiecznie jeść czereśnie. Te 6 przeciwwskazań pojawia się częściej, niż myślisz2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia czereśni wynikają głównie z wysokiej zawartości cukrów fermentujących w czereśniach. Nie powinno się ich jeść na diecie low FODMAP. Czereśni nie mogą jeść też osoby z wysokim potasem, nietolerancją fruktozy i nadwrażliwością na salicylany. Sprawdź, co stanie się, gdy zjesz za dużo czereśni. Czytaj więcej
Ta roślina działa jak używka i może uzależniać. Nie wierz w jej odchudzające i prozdrowotne właściwości
Ta roślina działa jak używka i może uzależniać. Nie wierz w jej odchudzające i prozdrowotne właściwości2 lata temu
Herbata kratom powstaje z rośliny kratom (Mitragyna speciosa), która rośnie w Azji Południowo-wschodniej. Choć w naturalnej medycynie przypisuje się jej pozytywne właściwości przeciwbólowe, przeciwdziałanie zaparciom i wsparcie w odchudzaniu, kratom to przede wszystkim używka. Może uzależniać i robi się w Europie coraz popularniejsza. Uważaj na nią! Czytaj więcej
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, zrób z nich napar. Szypułki z czereśni wspierają odchudzanie i nie tylko
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, zrób z nich napar. Szypułki z czereśni wspierają odchudzanie i nie tylko2 lata temu
Ogonki z czereśni, a konkretniej napar z ogonków czereśni, są stosowane w medycynie ludowej, naturalnej i alternatywnej od lat. Przypisuje się im właściwości odchudzające i przyspieszające metabolizm. Według ludowych wierzeń ogonki z czereśni są też dobre na schorzenia prostaty, stawy i bóle miesiączkowe. Czytaj więcej
Kto nie może jeść borówek? Jakie są przeciwwskazania do jedzenia borówek amerykańskich?
Kto nie może jeść borówek? Jakie są przeciwwskazania do jedzenia borówek amerykańskich?2 lata temu
Przeciwwskazania do jedzenia borówek amerykańskich uwzględniają: alergię na borówki, wysoki poziom potasu (problemy z nerkami), fawizm, nietolerancję fruktozy i nie tylko. Borówki wchodzą w niegroźne interakcje z kilkoma lekami. Efektem ubocznym zjedzenia zbyt dużej dawki sproszkowanych borówek, mogą być biegunki. Świeże borówki są raczej niegroźne. Czytaj więcej
9 najpotężniejszych właściwości borówek amerykańskich. Poprawiają pamięć, opóźniają starzenie i nie tylko
9 najpotężniejszych właściwości borówek amerykańskich. Poprawiają pamięć, opóźniają starzenie i nie tylko2 lata temu
Właściwości borówki amerykańskiej to m.in.: poprawa funkcji mózgu, polepszenie wrażliwości na insulinę, ale też wsparcie zdrowia układu moczowego i serca. Jest wiele powodów, by jeść często borówki amerykańskie. Oto 9 najważniejszych prozdrowotnych właściwości borówek amerykańskich. Nie żałuj ich sobie w sezonie letnim. Czytaj więcej
Nature’s Cereal to śniadaniowy hit na Tik Toku. Na czym polega fenomen przepisu, który podzielił Internet?
Nature’s Cereal to śniadaniowy hit na Tik Toku. Na czym polega fenomen przepisu, który podzielił Internet?2 lata temu
„Nature’s Cereal” to kulinarny trend, który wyrósł na Tik Toku i wzbudził nadspodziewanie wiele kontrowersji. Przepis na danie jest banalny: to owoce jagodowe z wodą kokosową i kostkami lodu. Posiłek ma wiernych fanów, którzy uważają go za odkrycie, ale też zagorzałych przeciwników, którym nie podoba się nazywanie posiłku „naturalnymi płatkami śniadaniowymi” i twierdzą, że to oczernianie prawdziwych płatków. Czytaj więcej
Czy czereśnie są zdrowe? Kto zyska najwięcej na jedzeniu czereśni?
Czy czereśnie są zdrowe? Kto zyska najwięcej na jedzeniu czereśni?2 lata temu
Czereśnie zdecydowanie są zdrowe. Najwięcej korzyści z jedzenia czereśni odniosą osoby z nadciśnieniem, miażdżycą i chorobami stawów. Czereśnie zawierają melatoninę i mogą pomagać w zasypianiu. Stosują je też sportowcy, by poprawić regenerację. Oto wszystkie wartości prozdrowotne i wartości odżywcze czereśni. Czytaj więcej
Czy warto jeść truskawki w ciąży? Zalety kontra przeciwwskazania. Obalamy mity o jedzeniu truskawek w ciąży
Czy warto jeść truskawki w ciąży? Zalety kontra przeciwwskazania. Obalamy mity o jedzeniu truskawek w ciąży2 lata temu
Słyszałaś, że nie powinno się jeść truskawek w ciąży, bo są zbyt alergizujące lub mogą powodować znamiona u dzieci? To na szczęście mit. Większość kobiet w ciąży może jeść truskawki w ciąży bez specjalnych ograniczeń w każdym trymestrze. Truskawki w ciąży warto jeść szczególnie w sezonie. Trzeba dokładnie je umyć, a będą mieć prawie same zalety. Czytaj więcej
Szczaw jest zdrowy, ale tej grupie osób bardzo szkodzi. Kto nie powinien jeść szczawiu?
Szczaw jest zdrowy, ale tej grupie osób bardzo szkodzi. Kto nie powinien jeść szczawiu?2 lata temu
Są trzy główne przeciwwskazania do jedzenia szczawiu. Szczaw jest zdrowy i pełen witamin, ale przez zawartość kwasu szczawiowego, nie poleca się go osobom z: kamicą nerkową, alergią na szczaw i przy zaostrzeniu dny moczanowej. Kwas szczawiowy tworzy z wapniem nierozpuszczalne szczawiany, które mogą być przyczyną kamieni nerkowych. Czytaj więcej
Czy szczaw jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze szczawiu
Czy szczaw jest zdrowy? Właściwości i wartości odżywcze szczawiu2 lata temu
Szczaw jest pełen witamin i minerałów. Ma dużo witaminy C, manganu, miedzi i magnezu, a dostarcza tylko 29 kcal/ 100 g. Właściwości szczawiu obejmują np. wspieranie zdrowia serca i działanie przeciwutleniające. Ze względu na wysoką zawartość szczawianów, szczawiu bez limitu nie mogą jeść dzieci i kobiety w ciąży. Czytaj więcej

Redakcja poleca

REKLAMA