Połączenie ogórka z pomidorem jest niewątpliwie smaczne, ale czy również dobre dla zdrowia? Po zetknięciu ogórka z pomidorem faktycznie może dojść do reakcji chemicznej, ale nie jest ona szkodliwa. Możesz jeść ogórka i pomidora w jednym posiłku, jeśli takie połączenie ci smakuje.
Spis treści:
- Szkodliwe połączenie ogórka z pomidorem - skąd wziął się ten mit?
- Witamina C po kontakcie z ogórkiem - analiza badania
Szkodliwe połączenie ogórka z pomidorem - skąd wziął się ten mit?
Szkodliwość połączenia ogórka z pomidorem to mit, który ma jednak w sobie ziarno prawdy. Cała kontrowersja wokół sałatki pomidorowo-ogórkowej wynika z tego, że ogórek zawiera enzym askorbinazę. Ta ma zdolność rozkładu witaminy C. Proces rozkładu witaminy C z pomidora po kontakcie ze świeżym ogórkiem rzeczywiście ma miejsce. Nie jest jednak czymś, co powinno cię szczególnie zajmować.
Utrata witaminy C następuje też przy parzeniu skórki pomidora wrzątkiem, krojeniu, gotowaniu pomidorów lub podgrzaniu ich na patelni. To normalny proces, ma miejsce w kuchni i przy przetwarzaniu żywności. Nikt nie krzyczy przecież w nagłówkach „Dodajesz pomidora do sosu? Błąd!", w obawie o utratę witaminy C.
Rozkład witaminy C po kontakcie ze świeżym ogórkiem to raczej chemiczna ciekawostka, którą możesz potraktować z rezerwą.
Pomidory nie są nawet na szczycie listy produktów o wysokiej zawartości witaminy C. Nie są znaczącym jej źródłem w diecie. Dziwne jest zatem straszenie połączeniem ogórka z pomidorem, ale już nie ogórka z papryką, ogórka z pietruszką lub ogórka z owocami (popularne w koktajlach na odchudzanie).
Mit szkodliwości łączenia ogórków z pomidorami jest jednak tak żywy i chodliwy, że do tłumaczenia tego procesu niektórym nie wystarczy, że „witamina C rozkłada się, ale w praktyce to nie ma znaczenia” i chcą oni konkretnych wartości. Odpowiedzią na zapotrzebowanie o konkrety, wyrażone liczbami, jest nowe badanie polskich naukowców. Dokładnie obserwowali oni zawartość witaminy C w pomidorach i ogórkach w różnych warunkach.
Witamina C po kontakcie z ogórkiem - analiza badania
Polscy naukowcy z Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz SGGW w Warszawie dokładnie przyjrzeli się zagadnieniu utraty witaminy C po połączeniu ogórków z pomidorami. W pracy naukowej pt. "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego", dokładnie sprawdzają zawartość wit. C w warzywach po pokrojeniu, zmieszaniu i w czasie przechowywania ich w lodówce. Wyniki tych badań najlepiej obrazuje tabela.
Tabela utraty witaminy C w ogórkach i pomidorach
Utrata witaminy C w osobnych warzywach po rozdrobnieniu | |||
Proces obróbki/zawartość witaminy C | Pomidor | Ogórek | |
Świeże warzywo | 18,55 mg | 4,32 mg | |
Warzywa po rozdrobnieniu (bez wzajemnego kontaktu) | 14,72 mg | 2,7 mg | |
Utrata witaminy C | 20,7% | 37,4% | |
Utrata witaminy C po połączeniu warzyw | |||
Sałatka warzywna | Pomidor + ogórek | ||
Sałatka przed zmieszaniem warzyw | 8,71 mg | ||
Sałatka po zmieszaniu warzyw | 5,44 mg | ||
Utrata witaminy C | 64,2 % | ||
Utrata witaminy C w czasie przechowywania | |||
Utrata witaminy C w sałatce | Sałatka pomidor + ogórek | Sałatka z rozdrobnionych pomidorów | Sałatka z rozdrobnionych ogórków |
Na początku | 5,44 mg | 14,72 mg | 2,7 mg |
Po godzinie | 2,63 mg | 12,85 mg | 1,25 mg |
Po dwóch godzinach | 1,86 mg | 10,26 mg | 0,71 mg |
Po trzech godzinach | 0,9 mg | 8,95 mg | 0,15 mg |
Tabela: zmiany zawartości witaminy C w sałatce ogórkowej i pomidorowej na skutek działania różnych czynników/ opracowanie: red. polki.pl na podstawie B. Waszkiewicz-Robak i wsp. "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego" 2020
Wyniki badań nad utratą witaminy C w ogórkach i pomidorach
Szybka analiza tych wyników badań pokazuje, że:
- Już samo pokrojenie warzyw obniża zawartość witaminy C o ok. 20%.
- Zmieszana sałatka ogórkowo-pomidorowa ma 64,2 % witaminy C mniej, niż warzywa przed pomieszaniem.
- Po 3 godzinach od zrobienia sałatki ogórkowo-pomidorowej nie zostaje w niej prawie żadna witamina C (0,9 mg).
- Cały proces przygotowania sałatki pomidorowo-ogórkowej, powoduje zniszczenie ok. 70% witaminy C.
Czy polscy naukowcy udowodnili w tym badaniu, że ogórek niszczy sporo witaminy C z pomidorów? Tak, to fakt, można powiedzieć nawet, że utraty są znaczne. Czy oznacza to, że nie powinno się jeść ogórków z pomidorami? Nie, dalej podtrzymujemy, że można jeść sałatkę ogórkowo-pomidorową.
Cała „stracona” przez obecność ogórka witamina C to zaledwie 15 mg. To naprawdę niewiele! Pomidory nigdy nie były i nie będą znaczącym źródłem tej witaminy w diecie.
„Stracona” witamina C może być „odzyskana” dzięki zjedzeniu:
- ok. 2 truskawek (25 g),
- 1/3 kiwi (25 g),
- małego plasterka papryki (11 g),
- małego jabłka (160 g),
- dosłownie gryza każdego z listy najbogatszych w witaminę C owoców.
Jak widzisz, nie będzie ciężko dostarczyć witaminy C, którą rozłożył ogórek. Jeśli nabierzesz ochoty na sałatkę z ogórków i pomidorów, zjedz ją śmiało.
Źródło:
B. Waszkiewicz-Robak, K. Kulik, E. Biller; "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego"; Technological progress in food processing; 2020.
Czytaj także:
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje. 6 grup warzyw polecanych przeciw miażdżycy
Obalamy mity żywieniowe: 6 błędnych przekonań o łączeniu produktów w które dalej wierzysz
Obalamy mity żywieniowe: 7 mitów o odchudzaniu, w które dalej wierzysz