czy można łączyć ogórka z pomidorem fot. Adobe Stock, Yulia Furman

Czy można łączyć ogórka z pomidorem? Polscy naukowcy dokładnie przebadali ten temat

Mit o szkodliwości łączenia ogórka z pomidorem jest wiecznie żywy. Ogórek zawiera askorbinazę, enzym, który rozkłada witaminę C (także tą obecną w pomidorze). Dodatek świeżego ogórka do sałatki faktycznie może spowodować rozłożenie części witaminy C, ale nie wytwarzają się tak żadne szkodliwe związki.
/ 04.06.2022 05:25
czy można łączyć ogórka z pomidorem fot. Adobe Stock, Yulia Furman

Połączenie ogórka z pomidorem jest niewątpliwie smaczne, ale czy również dobre dla zdrowia? Po zetknięciu ogórka z pomidorem faktycznie może dojść do reakcji chemicznej, ale nie jest ona szkodliwa. Możesz jeść ogórka i pomidora w jednym posiłku, jeśli takie połączenie ci smakuje.

Spis treści:

  1. Szkodliwe połączenie ogórka z pomidorem - skąd wziął się ten mit?
  2. Witamina C po kontakcie z ogórkiem - analiza badania

Szkodliwe połączenie ogórka z pomidorem - skąd wziął się ten mit?

Szkodliwość połączenia ogórka z pomidorem to mit, który ma jednak w sobie ziarno prawdy. Cała kontrowersja wokół sałatki pomidorowo-ogórkowej wynika z tego, że ogórek zawiera enzym askorbinazę. Ta ma zdolność rozkładu witaminy C. Proces rozkładu witaminy C z pomidora po kontakcie ze świeżym ogórkiem rzeczywiście ma miejsce. Nie jest jednak czymś, co powinno cię szczególnie zajmować.

Utrata witaminy C następuje też przy parzeniu skórki pomidora wrzątkiem, krojeniu, gotowaniu pomidorów lub podgrzaniu ich na patelni. To normalny proces, ma miejsce w kuchni i przy przetwarzaniu żywności. Nikt nie krzyczy przecież w nagłówkach „Dodajesz pomidora do sosu? Błąd!", w obawie o utratę witaminy C.

Rozkład witaminy C po kontakcie ze świeżym ogórkiem to raczej chemiczna ciekawostka, którą możesz potraktować z rezerwą.

Pomidory nie są nawet na szczycie listy produktów o wysokiej zawartości witaminy C. Nie są znaczącym jej źródłem w diecie. Dziwne jest zatem straszenie połączeniem ogórka z pomidorem, ale już nie ogórka z papryką, ogórka z pietruszką lub ogórka z owocami (popularne w koktajlach na odchudzanie).

Mit szkodliwości łączenia ogórków z pomidorami jest jednak tak żywy i chodliwy, że do tłumaczenia tego procesu niektórym nie wystarczy, że „witamina C rozkłada się, ale w praktyce to nie ma znaczenia” i chcą oni konkretnych wartości. Odpowiedzią na zapotrzebowanie o konkrety, wyrażone liczbami, jest nowe badanie polskich naukowców. Dokładnie obserwowali oni zawartość witaminy C w pomidorach i ogórkach w różnych warunkach.

Witamina C po kontakcie z ogórkiem - analiza badania

Polscy naukowcy z Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży oraz SGGW w Warszawie dokładnie przyjrzeli się zagadnieniu utraty witaminy C po połączeniu ogórków z pomidorami. W pracy naukowej pt. "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego", dokładnie sprawdzają zawartość wit. C w warzywach po pokrojeniu, zmieszaniu i w czasie przechowywania ich w lodówce. Wyniki tych badań najlepiej obrazuje tabela.

Tabela utraty witaminy C w ogórkach i pomidorach

Utrata witaminy C w osobnych warzywach po rozdrobnieniu
Proces obróbki/zawartość witaminy C Pomidor Ogórek
Świeże warzywo 18,55 mg 4,32 mg
Warzywa po rozdrobnieniu (bez wzajemnego kontaktu) 14,72 mg 2,7 mg
Utrata witaminy C  20,7% 37,4%
Utrata witaminy C po połączeniu warzyw
Sałatka warzywna Pomidor + ogórek
Sałatka przed zmieszaniem warzyw 8,71 mg
Sałatka po zmieszaniu warzyw 5,44 mg
Utrata witaminy C  64,2 %
Utrata witaminy C w czasie przechowywania
Utrata witaminy C w sałatce  Sałatka pomidor + ogórek Sałatka z rozdrobnionych pomidorów Sałatka z rozdrobnionych ogórków
Na początku 5,44 mg 14,72 mg 2,7 mg
Po godzinie 2,63 mg 12,85 mg 1,25 mg
Po dwóch godzinach 1,86 mg 10,26 mg 0,71 mg
Po trzech godzinach 0,9 mg 8,95 mg 0,15 mg

Tabela: zmiany zawartości witaminy C w sałatce ogórkowej i pomidorowej na skutek działania różnych czynników/ opracowanie: red. polki.pl na podstawie B. Waszkiewicz-Robak i wsp. "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego" 2020

Wyniki badań nad utratą witaminy C w ogórkach i pomidorach

Szybka analiza tych wyników badań pokazuje, że:

  • Już samo pokrojenie warzyw obniża zawartość witaminy C o ok. 20%. 
  • Zmieszana sałatka ogórkowo-pomidorowa ma 64,2 % witaminy C mniej, niż warzywa przed pomieszaniem.
  • Po 3 godzinach od zrobienia sałatki ogórkowo-pomidorowej nie zostaje w niej prawie żadna witamina C (0,9 mg).
  • Cały proces przygotowania sałatki pomidorowo-ogórkowej, powoduje zniszczenie ok. 70% witaminy C.

Czy polscy naukowcy udowodnili w tym badaniu, że ogórek niszczy sporo witaminy C z pomidorów? Tak, to fakt, można powiedzieć nawet, że utraty są znaczne. Czy oznacza to, że nie powinno się jeść ogórków z pomidorami? Nie, dalej podtrzymujemy, że można jeść sałatkę ogórkowo-pomidorową.

Cała „stracona” przez obecność ogórka witamina C to zaledwie 15 mg. To naprawdę niewiele! Pomidory nigdy nie były i nie będą znaczącym źródłem tej witaminy w diecie.

„Stracona” witamina C może być „odzyskana” dzięki zjedzeniu:

Jak widzisz, nie będzie ciężko dostarczyć witaminy C, którą rozłożył ogórek. Jeśli nabierzesz ochoty na sałatkę z ogórków i pomidorów, zjedz ją śmiało.

Źródło:

B. Waszkiewicz-Robak, K. Kulik, E. Biller; "Stabilność witaminy C w modelowych sałatkach przygotowanych z pomidorów z dodatkiem świeżego ogórka zielonego"; Technological progress in food processing; 2020.

Czytaj także:
Warzywo, które oczyszcza żyły i tętnice istnieje. 6 grup warzyw polecanych przeciw miażdżycy
Obalamy mity żywieniowe: 6 błędnych przekonań o łączeniu produktów w które dalej wierzysz
Obalamy mity żywieniowe: 7 mitów o odchudzaniu, w które dalej wierzysz