Arbuz w cukrzycy jest dozwolony, ale trzeba uważać z jego porcją. W cukrzycy nie powinno się jeść go samego jako odrębnego posiłku lub przekąski. Cukrzycy mogą zjeść np. małą porcję arbuza na deser po głównym posiłku. Tak jak w przypadku truskawek w cukrzycy i czereśni w cukrzycy, arbuza najlepiej podać z produktem białkowym i tłuszczowym, by obniżyć szybkość wchłaniania cukrów.
Spis treści:
- Czy cukrzycy mogą jeść arbuza?
- Jak jeść arbuza przy cukrzycy?
- Cukier w arbuzie. Czy arbuz zawiera dużo cukru?
- Indeks glikemiczny arbuza
- Ładunek glikemiczny arbuza
- Zalety jedzenia arbuza przy cukrzycy
Czy cukrzycy mogą jeść arbuza?
Pomimo swojego indeksu glikemicznego, cukrzycy mogą jeść arbuzy. Tak, arbuz może występować w diecie diabetyka. Najważniejsza jest tu jednak porcja: arbuz zdecydowanie nie należy do produktów, które cukrzycy mogą jeść bez ograniczeń.
Jak jeść arbuza przy cukrzycy?
Jedząc arbuzy, ale też inne owoce w cukrzycy, warto stosować techniki spowalniające wchłanianie cukru.
- Arbuza można wykorzystać do sałatek (np. sałatki z fetą, miętą i ogórkiem), wtedy wolniej uwalnia węglowodany.
- Cukrzycy powinni unikać miksowania arbuza i picia go w formie koktajli i napojów.
- Należy pilnować porcji arbuza jedzonej na raz. Jej wielkość zależy od zaawansowania cukrzycy, ale dla większości osób 150 g arbuza (to masa bez skórki) na raz to zdrowy limit.
- Arbuza lepiej zjeść na deser po głównym posiłku, niż osobno jako przekąskę. Cukier będzie wolniej przyswojony.
- Jeśli masz ochotę jedynie na arbuza, zjedz razem z nim, choćby mały jogurt i garść orzechów: dodatek białek i tłuszczu bardzo poprawia szybkość wchłaniania cukrów z owoców.
fot. Sałatka z arbuzem polecana dla cukrzyków/Adobe Stock, robynmac
Cukier w arbuzie. Czy arbuz zawiera dużo cukru?
W 100 g arbuza znajduje się:
- 30 kcal,
- 7,55 g węglowodanów,
- 0,4 g błonnika,
- 6,2 g cukrów ogółem,
- 1,2 g sacharozy,
- 1,58 g glukozy,
- 3,36 g fruktozy,
- 0,06 g maltozy.
To, że arbuz zawiera dużo cukru, jest mitem. Ma go mniej niż np. jabłka, nektarynki, melon, borówki, grejpfruty i kiwi. Arbuz nie tuczy mocniej, niż inne owoce.
Arbuz wymienniki węglowodanowe
Wymienniki węglowodanowe służą cukrzykom do szybszego obliczania i wybierania porcji produktów, które mogą zjeść.
- 100 g arbuza to 0,8 WW (wymiennika węglowodanowego).
- 1 WW arbuza to 125 g arbuza.
Indeks glikemiczny arbuza
Przez wiele lat indeks glikemiczny arbuza był określany jako 72-76. To wysoka wartość, przez którą arbuza odradzało się cukrzykom. Najnowsze aktualizacje tabeli indeksu glikemicznego wskazują, że IG arbuza wynosi „tylko” 50. Klasyfikuje to arbuza w zakresie niskiego indeksu glikemicznego.
Arbuz to doskonały i chyba najczęściej prezentowany przykład, dlaczego indeks glikemiczny to niedoskonały parametr. Nie może być jedynym wyznacznikiem kategoryzowania produktów dla cukrzyków na polecane i przeciwwskazane.
Ładunek glikemiczny arbuza
Znacznie dokładniejszym parametrem, który bardziej sprawdza się przy diecie w cukrzycy i diecie w insulinooporności, jest ładunek glikemiczny. Oblicza się go dla konkretnej porcji, a nie samego produktu. Ładunek glikemiczny uwzględnia indeks glikemiczny, ale też zawartość węglowodanów w porcji, którą zjesz.
Ładunek glikemiczny dla 100 g arbuza to jedynie 2.
Zalety jedzenia arbuza przy cukrzycy
Arbuz jest przy cukrzycy nie tylko dozwolony. Jego jedzenie ma dla diabetyków wiele zalet!
- Arbuz jest źródłem likopenu - przeciwzapalnego antyoksydantu wspierające zdrowie serca i nie tylko.
- Arbuz ma dużo potasu, który przeciwdziała nadciśnieniu.
- Jedzenie arbuza nawadnia, a to ważne dla zachowania zdrowia cukrzyków i nie tylko.
- Arbuz jest słodki i może być wystarczającym zamiennikiem słodyczy dla niektórych osób.
Źródła:
The University of Sydney - Glycemic Index Database/ watermelon; glycemixindex.com [dostęp: 6.06.2022
Czytaj także:
Poprawiają wrażliwość na insulinę i obniżają cukier. Borówki amerykańskie to superfood dla cukrzyków
Czy cukrzyk może jeść jajka? Oto zdanie naukowców na temat związku cukrzycy ze spożyciem jaj
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka