arbuz a cukrzyca fot. Adobe Stock, Chiristsumo

Arbuz a cukrzyca – czy to prawda, że diabetycy nie mogą jeść arbuza?

Arbuz wzbudza wiele kontrowersji w cukrzycy przez swój indeks glikemiczny. Nie tylko indeks glikemiczny dyktuje jednak, czy jakiś produkt jest polecany w cukrzycy. Diabetycy mogą jeść arbuza, ale nie powinni przesadzać z jego ilością w jadłospisie. Najlepiej jeść go w pełnym posiłku z białkiem i tłuszczem lub na deser.
/ 08.06.2022 05:46
arbuz a cukrzyca fot. Adobe Stock, Chiristsumo

Arbuz w cukrzycy jest dozwolony, ale trzeba uważać z jego porcją. W cukrzycy nie powinno się jeść go samego jako odrębnego posiłku lub przekąski. Cukrzycy mogą zjeść np. małą porcję arbuza na deser po głównym posiłku. Tak jak w przypadku truskawek w cukrzycy i czereśni w cukrzycy, arbuza najlepiej podać z produktem białkowym i tłuszczowym, by obniżyć szybkość wchłaniania cukrów.

Spis treści:

  1. Czy cukrzycy mogą jeść arbuza?
  2. Jak jeść arbuza przy cukrzycy?
  3. Cukier w arbuzie. Czy arbuz zawiera dużo cukru?
  4. Indeks glikemiczny arbuza
  5. Ładunek glikemiczny arbuza
  6. Zalety jedzenia arbuza przy cukrzycy

Czy cukrzycy mogą jeść arbuza?

Pomimo swojego indeksu glikemicznego, cukrzycy mogą jeść arbuzy. Tak, arbuz może występować w diecie diabetyka. Najważniejsza jest tu jednak porcja: arbuz zdecydowanie nie należy do produktów, które cukrzycy mogą jeść bez ograniczeń.

Jak jeść arbuza przy cukrzycy?

Jedząc arbuzy, ale też inne owoce w cukrzycy, warto stosować techniki spowalniające wchłanianie cukru.

  • Arbuza można wykorzystać do sałatek (np. sałatki z fetą, miętą i ogórkiem), wtedy wolniej uwalnia węglowodany.
  • Cukrzycy powinni unikać miksowania arbuza i picia go w formie koktajli i napojów.
  • Należy pilnować porcji arbuza jedzonej na raz. Jej wielkość zależy od zaawansowania cukrzycy, ale dla większości osób 150 g arbuza (to masa bez skórki) na raz to zdrowy limit.
  • Arbuza lepiej zjeść na deser po głównym posiłku, niż osobno jako przekąskę. Cukier będzie wolniej przyswojony.
  • Jeśli masz ochotę jedynie na arbuza, zjedz razem z nim, choćby mały jogurt i garść orzechów: dodatek białek i tłuszczu bardzo poprawia szybkość wchłaniania cukrów z owoców.

sałatka z arbuzem polecana dla cukrzykówfot. Sałatka z arbuzem polecana dla cukrzyków/Adobe Stock, robynmac

Cukier w arbuzie. Czy arbuz zawiera dużo cukru?

W 100 g arbuza znajduje się:

  • 30 kcal,
  • 7,55 g węglowodanów,
  • 0,4 g błonnika,
  • 6,2 g cukrów ogółem,
  • 1,2 g sacharozy,
  • 1,58 g glukozy,
  • 3,36 g fruktozy,
  • 0,06 g maltozy.

To, że arbuz zawiera dużo cukru, jest mitem. Ma go mniej niż np. jabłka, nektarynki, melon, borówki, grejpfruty i kiwi. Arbuz nie tuczy mocniej, niż inne owoce.

Arbuz wymienniki węglowodanowe

Wymienniki węglowodanowe służą cukrzykom do szybszego obliczania i wybierania porcji produktów, które mogą zjeść.

  • 100 g arbuza to 0,8 WW (wymiennika węglowodanowego).
  • 1 WW arbuza to 125 g arbuza.

Indeks glikemiczny arbuza

Przez wiele lat indeks glikemiczny arbuza był określany jako 72-76. To wysoka wartość, przez którą arbuza odradzało się cukrzykom. Najnowsze aktualizacje tabeli indeksu glikemicznego wskazują, że IG arbuza wynosi „tylko” 50. Klasyfikuje to arbuza w zakresie niskiego indeksu glikemicznego.

Arbuz to doskonały i chyba najczęściej prezentowany przykład, dlaczego indeks glikemiczny to niedoskonały parametr. Nie może być jedynym wyznacznikiem kategoryzowania produktów dla cukrzyków na polecane i przeciwwskazane.

Ładunek glikemiczny arbuza

Znacznie dokładniejszym parametrem, który bardziej sprawdza się przy diecie w cukrzycy i diecie w insulinooporności, jest ładunek glikemiczny. Oblicza się go dla konkretnej porcji, a nie samego produktu. Ładunek glikemiczny uwzględnia indeks glikemiczny, ale też zawartość węglowodanów w porcji, którą zjesz.

Ładunek glikemiczny dla 100 g arbuza to jedynie 2. 

Zalety jedzenia arbuza przy cukrzycy

Arbuz jest przy cukrzycy nie tylko dozwolony. Jego jedzenie ma dla diabetyków wiele zalet!

  • Arbuz jest źródłem likopenu - przeciwzapalnego antyoksydantu wspierające zdrowie serca i nie tylko.
  • Arbuz ma dużo potasu, który przeciwdziała nadciśnieniu.
  • Jedzenie arbuza nawadnia, a to ważne dla zachowania zdrowia cukrzyków i nie tylko. 
  • Arbuz jest słodki i może być wystarczającym zamiennikiem słodyczy dla niektórych osób.

Źródła:

The University of Sydney - Glycemic Index Database/ watermelon; glycemixindex.com [dostęp: 6.06.2022

Czytaj także:
Poprawiają wrażliwość na insulinę i obniżają cukier. Borówki amerykańskie to superfood dla cukrzyków
Czy cukrzyk może jeść jajka? Oto zdanie naukowców na temat związku cukrzycy ze spożyciem jaj
Co cukrzyk może zjeść z grilla bez obaw o zdrowie? Szaszłyki, kiełbasa i inne grillowe potrawy diabetyka