Fasolka szparagowa w fit wersji występuje z dietetycznymi dodatkami, które nie podbijają kaloryczności fasolki tak, jak bułka tarta z masłem. Kaloryczność fasolki szparagowej jest niewielka, ale przez dodatki może to być nawet tuczące danie. Poznaj najlepsze przepisy na fasolkę szparagową FIT: w każdej porcji przygotowanej z tych przepisów jest mniej niż 200 kcal.
Spis treści:
- Jak zrobić FIT fasolkę szparagową?
- Fasolka szparagowa fit w dressingu cytrynowym
- Fasolka szparagowa fit z pesto
- Fasolka szparagowa fit z pietruszką i czosnkiem
- Fasolka szparagowa fit z sezamem (po azjatycku)
- Fasolka szparagowa fit z płatkami migdałowymi i czosnkiem
- Fit sałatka z fasolką szparagową
- Fasolka szparagowa fit z fetą i orzechami włoskimi
- Fasolka szparagowa fit z kukurydzą
- Fasolka szparagowa fit z czosnkiem i skórką cytryny
Jak zrobić FIT fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa ugotowana jest fit, czyli dietetyczna i niskokaloryczna. Dodatki mogą spowodować jednak, że fasolka szparagowa będzie nawet tuczącym daniem. Jeśli oblejesz ją sporą ilością masła z bułką tartą, nie spodziewaj się, że stworzysz fit posiłek.
Doskonałe niskokaloryczne dodatki, które pozwolą ci stworzyć fit przepisy z fasolką szparagową, to:
- cytryna, sok z cytryny i skórka z cytryny,
- czosnek świeży, granulowany i podsmażony,
- sezam,
- pestki dyni,
- czarnuszka,
- płatki migdałowe,
- jajka: na twardo, w koszulce, na miękko i nie tylko,
- szpinak i inne warzywa,
- pieprz,
- świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra,
- zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sezamowy i nie tylko,
- niskokaloryczne sery: twarożek, mozzarella light, i inne sery w umiarkowanych ilościach.
Fit fasolka szparagowa może być równie pyszna, co jej kaloryczna wersja z bułką tartą i masłem. Dla poznania konkretnych przepisów na dietetyczną fasolkę szparagową, skorzystaj z poniższych inspiracji:
Fasolka szparagowa fit w dressingu cytrynowym
Składniki:
- garść rukoli,
- 200 g żółtej fasolki szparagowej,
- szczypta świeżo mielonego pieprzu,
- pół łyżeczki oleju rzepakowego,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową ze szczyptą soli.
- Wyłóż fasolkę na rukoli.
- Skrop danie sokiem z cytryny, olejem i posyp pieprzem.
fot. Fit fasolka szparagowa w dressingu cytrynowym/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Fasolka szparagowa fit z pesto
Składniki:
- 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
- łyżka świeżego pesto (domowego pesto lub pesto ze słoika z dobrym składem),
- 10 g orzechów pinii,
- bazylia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Wymieszaj fasolkę z pesto.
- Posyp fasolkę orzechami i udekoruj bazylią.
fot. Fit fasolka szparagowa z pesto/ Adobe Stock, vkuslandia
Fasolka szparagowa fit z pietruszką i czosnkiem
Składniki:
- 200 g zielonej fasolki szparagowej,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- garść pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę.
- Posiekaj dokładnie pietruszkę.
- Odcedzoną fasolkę szparagową oblej oliwą wymieszaną z czosnkiem i pietruszką.
- Wymieszaj dokładnie.
fot. Fit fasolka szparagowa z pietruszką i czosnkiem/ Adobe Stock, teleginatania
Fasolka szparagowa fit z sezamem (po azjatycku)
Składniki:
- 300 g miksu fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
- 200 g szpinaku,
- łyżka oleju sezamowego,
- 3 plastry imbiru,
- papryczka chili,
- łyżka sezamu,
- łyżka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę.
- Zetrzyj imbir lub pokrój go w drobną kostkę.
- Posiekaj papryczkę chili.
- Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj imbir i chili.
- Podsmaż ok. 2 minuty.
- Na patelnie dodaj szpinak i podsmażaj do jego zwiędnięcia.
- Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową. Podsmażaj razem z dodatkami kolejne 2 minuty.
- Podlej danie sosem sojowym.
fot. Fit fasolka szparagowa z sezamem i szpinakiem/ Adobe Stock, olepeshkina
Fasolka szparagowa fit z płatkami migdałowymi i czosnkiem
Składniki:
- 250 g zielonej fasolki szparagowej,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego,
- 10 g płatków migdałowych,
- świeży pieprz,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Pokrój ząbki czosnku w cienkie plastry.
- Na oleju podsmaż plastry czosnku do ich zarumienienia.
- Przełóż na patelnię ugotowaną fasolkę, wstrząśnij patelnią.
- Dodaj świeży pieprz i sól.
- Posyp gotowe danie płatkami migdałowymi.
fot. Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi/ Adobe Stock, Brent Hofacker
Fit sałatka z fasolką szparagową
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- 100 g młodych ziemniaków,
- ugotowane jajko,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- zioła prowansalskie,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj młode ziemniaki i fasolkę.
- Pokrój cebulę i pomidory na mniejsze kawałki.
- Jajko posiekaj.
- Wymieszaj składniki sałatki.
- Wymieszaj sok z cytryny z ziołami prowansalskimi.
- Polej sałatkę dressingiem cytrynowo-ziołowym.
fot. Sałatka z fit fasolką szparagową/ Adobe Stock, M.studio
Fasolka szparagowa fit z fetą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- 4 orzechy włoskie,
- 30 g fety,
- kolorowy pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Posyp fasolkę fetą i pokruszonymi orzechami.
- Dodaj świeżo zmielony kolorowy pieprz.
fot. Fit fasolka szparagowa z fetą i orzechami/ Adobe Stock, onlynuta
Fasolka szparagowa fit z kukurydzą
Składniki:
- 250 g fasolki szparagowej,
- 50 g kukurydzy w puszce,
- 5 g sezamu,
- papryczka chili lub płatki chili,
- ząbek czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- plaster cytryny.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj fasolkę szparagową.
- Rozgrzej na patelni oliwę.
- Podsmaż ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili.
- Dodaj ugotowaną fasolkę i kukurydzę. Podsmaż kilka minut.
- Posyp gotową sałatkę sezamem.
- Podaj z kawałkiem cytryny.
fot. Fit fasolka szparagowa z kukurydzą i chili/ Adobe Stock, onlynuta
Fasolka szparagowa fit z czosnkiem i skórką cytryny
Składniki:
- 200 g fasolki szparagowej,
- skórka otarta z połowy cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżeczka oliwy z oliwek,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowaną fasolkę szparagową polej oliwą z oliwek.
- Wyciśnij czosnek lub posiekaj go.
- Wymieszaj ugotowaną fasolkę ze skórką cytryny, solą i czosnkiem.
fot. Fit fasolka szparagowa z czosnkiem i skórką cytryny/ Adobe Stock, Yana
Czytaj także:
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Czereśnie - tuczące czy odchudzające? Poznaj efekty diety czereśniowej
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe