Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów

fasolka szparagowa fit fot. Adobe Stock, lily_rocha
Fit fasolka szparagowa może być podana z: sokiem z cytryny, jajkiem, sezamem, twarożkiem, orzechami, czosnkiem i świeżymi ziołami. Fasolka szparagowa nie potrzebuje towarzystwa kalorycznego masła z bułką tartą, by świetnie smakować. Już sama naturalna gotowana fasolka szparagowa jest fit, nie niszcz jej dietetycznego potencjału kalorycznymi dodatkami.
/ 12.06.2022 05:32
fasolka szparagowa fit fot. Adobe Stock, lily_rocha

Fasolka szparagowa w fit wersji występuje z dietetycznymi dodatkami, które nie podbijają kaloryczności fasolki tak, jak bułka tarta z masłem. Kaloryczność fasolki szparagowej jest niewielka, ale przez dodatki może to być nawet tuczące danie. Poznaj najlepsze przepisy na fasolkę szparagową FIT: w każdej porcji przygotowanej z tych przepisów jest mniej niż 200 kcal.

Spis treści:

  1. Jak zrobić FIT fasolkę szparagową?
  2. Fasolka szparagowa fit w dressingu cytrynowym
  3. Fasolka szparagowa fit z pesto
  4. Fasolka szparagowa fit z pietruszką i czosnkiem
  5. Fasolka szparagowa fit z sezamem (po azjatycku)
  6. Fasolka szparagowa fit z płatkami migdałowymi i czosnkiem
  7. Fit sałatka z fasolką szparagową
  8. Fasolka szparagowa fit z fetą i orzechami włoskimi
  9. Fasolka szparagowa fit z kukurydzą
  10. Fasolka szparagowa fit z czosnkiem i skórką cytryny

​Jak zrobić FIT fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa ugotowana jest fit, czyli dietetyczna i niskokaloryczna. Dodatki mogą spowodować jednak, że fasolka szparagowa będzie nawet tuczącym daniem. Jeśli oblejesz ją sporą ilością masła z bułką tartą, nie spodziewaj się, że stworzysz fit posiłek.

Doskonałe niskokaloryczne dodatki, które pozwolą ci stworzyć fit przepisy z fasolką szparagową, to:

  • cytryna, sok z cytryny i skórka z cytryny,
  • czosnek świeży, granulowany i podsmażony,
  • sezam,
  • pestki dyni,
  • czarnuszka,
  • płatki migdałowe,
  • jajka: na twardo, w koszulce, na miękko i nie tylko,
  • szpinak i inne warzywa,
  • pieprz,
  • świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra,
  • zdrowe tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej sezamowy i nie tylko,
  • niskokaloryczne sery: twarożek, mozzarella light, i inne sery w umiarkowanych ilościach.

Fit fasolka szparagowa może być równie pyszna, co jej kaloryczna wersja z bułką tartą i masłem. Dla poznania konkretnych przepisów na dietetyczną fasolkę szparagową, skorzystaj z poniższych inspiracji:

Fasolka szparagowa fit w dressingu cytrynowym

Składniki:

  • garść rukoli,
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej,
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu,
  • pół łyżeczki oleju rzepakowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową ze szczyptą soli.
  2. Wyłóż fasolkę na rukoli.
  3. Skrop danie sokiem z cytryny, olejem i posyp pieprzem.

fasolka szparagowa fit z sokiem z cytryny fot. Fit fasolka szparagowa w dressingu cytrynowym/ Adobe Stock, Jacek Chabraszewski

Fasolka szparagowa fit z pesto

Składniki:

  • 200 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
  • łyżka świeżego pesto (domowego pesto lub pesto ze słoika z dobrym składem),
  • 10 g orzechów pinii,
  • bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową. 
  2. Wymieszaj fasolkę z pesto.
  3. Posyp fasolkę orzechami i udekoruj bazylią.

fasolka szparagowa fit z pestofot. Fit fasolka szparagowa z pesto/ Adobe Stock, vkuslandia

Fasolka szparagowa fit z pietruszką i czosnkiem

Składniki:

  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • garść pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową.
  2. Przeciśnij ząbek czosnku przez praskę.
  3. Posiekaj dokładnie pietruszkę.
  4. Odcedzoną fasolkę szparagową oblej oliwą wymieszaną z czosnkiem i pietruszką.
  5. Wymieszaj dokładnie.

fasolka szparagowa fit z pietruszką i czosnkiem fot. Fit fasolka szparagowa z pietruszką i czosnkiem/ Adobe Stock, teleginatania

Fasolka szparagowa fit z sezamem (po azjatycku)

Składniki:

  • 300 g miksu fasolki szparagowej żółtej i zielonej,
  • 200 g szpinaku,
  • łyżka oleju sezamowego,
  • 3 plastry imbiru,
  • papryczka chili,
  • łyżka sezamu,
  • łyżka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę.
  2. Zetrzyj imbir lub pokrój go w drobną kostkę.
  3. Posiekaj papryczkę chili.
  4. Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Dodaj imbir i chili.
  5. Podsmaż ok. 2 minuty.
  6. Na patelnie dodaj szpinak i podsmażaj do jego zwiędnięcia.
  7. Dodaj ugotowaną fasolkę szparagową. Podsmażaj razem z dodatkami kolejne 2 minuty.
  8. Podlej danie sosem sojowym.

fasolka szparagowa fit z sezamemfot. Fit fasolka szparagowa z sezamem i szpinakiem/ Adobe Stock, olepeshkina

Fasolka szparagowa fit z płatkami migdałowymi i czosnkiem

Składniki:

  • 250 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 10 g płatków migdałowych,
  • świeży pieprz,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową.
  2. Pokrój ząbki czosnku w cienkie plastry.
  3. Na oleju podsmaż plastry czosnku do ich zarumienienia.
  4. Przełóż na patelnię ugotowaną fasolkę, wstrząśnij patelnią.
  5. Dodaj świeży pieprz i sól.
  6. Posyp gotowe danie płatkami migdałowymi.

fasolka szparagowa fit z płatkami migdałowymifot. Fasolka szparagowa z płatkami migdałowymi/ Adobe Stock, Brent Hofacker

Fit sałatka z fasolką szparagową

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • 100 g młodych ziemniaków,
  • ugotowane jajko,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • zioła prowansalskie,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj młode ziemniaki i fasolkę.
  2. Pokrój cebulę i pomidory na mniejsze kawałki.
  3. Jajko posiekaj.
  4. Wymieszaj składniki sałatki.
  5. Wymieszaj sok z cytryny z ziołami prowansalskimi.
  6. Polej sałatkę dressingiem cytrynowo-ziołowym.

fasolka szparagowa fit w sałatcefot. Sałatka z fit fasolką szparagową/ Adobe Stock, M.studio

Fasolka szparagowa fit z fetą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 4 orzechy włoskie,
  • 30 g fety,
  • kolorowy pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową.
  2. Posyp fasolkę fetą i pokruszonymi orzechami.
  3. Dodaj świeżo zmielony kolorowy pieprz.

fit fasolka szparagowa z fetą i orzechamifot. Fit fasolka szparagowa z fetą i orzechami/ Adobe Stock, onlynuta

Fasolka szparagowa fit z kukurydzą

Składniki:

  • 250 g fasolki szparagowej,
  • 50 g kukurydzy w puszce,
  • 5 g sezamu,
  • papryczka chili lub płatki chili,
  • ząbek czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • plaster cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj fasolkę szparagową.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę.
  3. Podsmaż ząbek czosnku i posiekaną papryczkę chili.
  4. Dodaj ugotowaną fasolkę i kukurydzę. Podsmaż kilka minut.
  5. Posyp gotową sałatkę sezamem.
  6. Podaj z kawałkiem cytryny.

fasolka szparagowa fit z kukurydząfot. Fit fasolka szparagowa z kukurydzą i chili/ Adobe Stock, onlynuta

Fasolka szparagowa fit z czosnkiem i skórką cytryny

Składniki:

  • 200 g fasolki szparagowej,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną fasolkę szparagową polej oliwą z oliwek.
  2. Wyciśnij czosnek lub posiekaj go.
  3. Wymieszaj ugotowaną fasolkę ze skórką cytryny, solą i czosnkiem. 

fit fasolka szparagowa z czosnkiem i skórką cytrynyfot. Fit fasolka szparagowa z czosnkiem i skórką cytryny/ Adobe Stock, Yana

Czytaj także:
Fit ciasto z rabarbarem - 5 niezawodnych przepisów na pyszne, dietetyczne ciasta rabarbarowe
Czereśnie - tuczące czy odchudzające? Poznaj efekty diety czereśniowej
Fit ciasto z truskawkami - 3 apetyczne przepisy na dietetyczne ciasto truskawkowe: sernik, owsiane, jogurtowe

Redakcja poleca

REKLAMA